A Saria jogok és kötelességek gyűjteménye (Az iszlám alapelvei 36. rész)

Az az életrend, amelynek megvalósítását az iszlám célul tűzi ki, számos jogot és kötelességet tartalmaz, és mindenkinek, aki magáénak vallja ezt a vallást, ezek szerint kell élnie. Általánosan nézve az iszlám törvénye minden emberre a jogok és kötelességek négy különböző fajtáját szabja:

•    a.    Isten jogait, amelyeket mindenkinek tiszteletben kell tartania.
•    b.    Azokat a jogokat, amelyeket az ember saját magával szemben bír.
•    c.    Azokat a jogokat, amellyel a többi ember rendelkezik az egyénnel szemben.
•    d.    Azon erők és dolgok jogait, amelyeket Isten az ember szolgálatába állított és amelyeket az ember saját javára használhat.
•    
Ezek a jogok és kötelességek alkotják az iszlám sarokkövét. Minden muszlimnak feltétlen kötelessége, hogy megértse, majd komolyan és gondosan megvalósítsa őket az életben. A Saria teljesen világosan és egyértelműen kezeli e jogok mindegyikét, s minden részletet megmagyaráz. Megvilágítja azokat az utakat és eszközöket is, amelyek segítségével meg lehet valósítani e kötelességeket és megmutatja, mit kell tennünk, hogy valamennyit egyidejűleg be tudjuk tartani anélkül, hogy akár egyet is megsértenénk vagy a sárba taposnánk. Most röviden át szeretnénk tekinteni ezeket a jogokat és kötelességeket, hogy fogalmat tudjunk alkotni az iszlám életmódról és annak alapvető értékeiről.