Az összes teremtmény jogai (Az iszlám alapelvei 40. rész)

Elérkeztünk a jogok utolsó csoportjához. Isten azzal tüntette ki az embert, hogy a számtalan teremtménye fölötti hatalmat neki adományozta. Minden neki van alárendelve. Ő kapta azt a képességet, hogy megszelídítse és a saját szolgálatába állítsa a többi teremtményt.

Ez a felettes helyzet kölcsönöz hatalmat az embernek. Az emberé az a jog, hogy hasznosítsa a rendelkezésére álló dolgokat úgy, ahogyan csak szeretné. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Isten korlátlan szabadságot adott neki. Az iszlám azt tanítja, hogy az összes teremtmény bizonyos jogokkal bír az emberrel szemben. Ez a jog az, hogy nem szabad semmit haszontalanul kockáztatni, sem ok nélkül megsebezni vagy károsítani. Amikor az ember szolgálatába állítja a teremtményeket, a lehető legkevesebb kárt kell okoznia nekik és a legjobb és legkevésbé káros módszert kell alkalmaznia hasznosításuk során.31
Az iszlám törvény a teremtmények jogaira vonatkozóan utasítások egész sorát tartalmazza. Megengedett számunkra például az állatok levágása, hogy táplálkozzunk belőlük, azonban tilos csupán szórakozásból vagy sportból megölni őket vagy más szükségtelen okból kioltani életüket. Az állatok levágásánál megállapított a debh (vágás) módja, amely az állatok húsának megszerzésére a legmegfelelőbb eljárás. Más módszerek vagy fájdalmasabbak és gyötrelmesebbek az állat számára vagy rontják a hús minőségét, illetve károsítják annak néhány hasznos tulajdonságát. Az iszlám elveti ezeket az eljárásokat és azon módszer alkalmazását ajánlja nekünk, amely egyrészt kevésbé fájdalmas az állatnak, másrészt a hús minden egészséges és hasznos tulajdonságát megőrzi. Az iszlám szerint elítélendő az állatok hosszú fájdalommal járó leölése és a kínzó sebek ejtése. Az iszlám csak azért engedi meg a veszélyes és mérgező állatok elpusztítását, mert az emberi életet magasabbra értékeli, mint az állatokét. Azonban ebben az esetben sem engedi meg, hogy hosszadalmas és fájdalmas módszerrel végezzenek velük.
Ami a teherhordásra, lovaglásra és utazásra használatos állatokat illeti, az iszlám határozottan megtiltja az embernek, hogy éheztesse, túlterhelje őket vagy gonoszan bánjon velük. Madarat fogni és különösebb ok nélkül kalitkába zárni szintén elítélendő. Az állatokon túlmenően az iszlám helyteleníti a fák és bokrok szükségtelen kivágását is. Az ember felhasználhatja gyümölcsüket és más részeiket, azonban nincs joga elpusztítani őket. Az iszlám azonban nem csak az élőlények, hanem az élettelen dolgok pusztítását sem engedi meg. Például helyteleníti, ha szükségtelenül sok vizet folyatunk el. Mindig azt kell célul kitűznünk, hogy kerüljük a pazarlás minden elképzelhető formáját és minden rendelkezésre álló eszközt és erőt a legjobb módon használjuk ki

Lábjegyzet:

31.    Ennek a parancsolatnak mindenekelőtt a mai belátás nélküli, kizsákmányoló és rövidlátó környezetpusztítás és -szennyezés terén, főleg a „civilizált” országokban van aktualitása. Egy igazi iszlám társadalmi rendben nem merülhetnének fel ilyen problémák.