Női körülmetélés

levélEgy kedves Testvérünk levele alapján merült fel a női körülmetélés helyes illetve helytelen volta az iszlámban. Szeretném idézni testvérünk levelét, valamint a rá adott válaszokat. Ezúton is köszönjük Testvéreink segítségét a kérdés megválaszolásában!

"A napokban olvastam ki a "Fatyol mogott" konyvsorozatot, imadtam, faltam a sorokat. Talan az osszes kotetben felemlitik a nok korulmetelesenek problemajat itt az arab vilagban. Vettem a batorsagot es megkerdeztem a ferjemtol, hogy a mi csaladunkban elofordult e ez mar. Megdobbentett, felhaboritott a valasza, a sogornomnek es annak a legnagyobbik lanyanak (most 20 eves) csinaltak meg. Van meg ezenkivul ket ikerlanya, es meg ket kicsi, az ikerlanyok benne vannak a korban (16 evesek) hogy megcsinaljak nekik, de a ferjem szerint ez meg nem tortent meg. Vagy csak nem akarta nekem megmondani, latva a melyseges felhaborodasomat. Mondtam neki, hogy ez egy barbar szokas, es amennyire en tudom a Koran-ban ez nincs benne..... Meg most is a hatasa alatt vagyok. Kerdeztem tole, ha nekunk adna Allah egy lany gyermeket, ragaszkodna hozza hogy megcsinaljak, a felelete az volt hogy igen. Nah! Ezen megjobban kiakadtam!!!! Es rogton halat adtam Allahnak hogy nem adott nekunk eddig gyermeket. Elkepzelni sem tudom, hogy mit tennek ha igy lenne, es amennyire szerettem volna meg gyereket szulni, most mar annyira nem akarok. A gondolattol is rettegek, hogy valaha is ez eloforduljon....
En nem tudom megint csak probara teszi Allah a szerelmemet, de egyszeruen nem tudom feldolgozni ezt, undorito, kegyetlen, rettenetes dolognak tartom.
Kerlek segits nekem, az Iszlamban ez tenyleg elfogadott dolog, es van ra utalas barmelyik konyvben? "

 

A Magyarországi Muszlimok Egyháza Sheikh Ahmad Kutty véleményére hivatkozott a témában:

(forrás: www.islamonline.net )

A kérdés vonatkozásában Sheikh Ahmad Kutty adott véleményt, aki szenior docens és iszlám vallástudós a Kanadai Torontói és Ontarioi Iszlám Intézetben.
A férfiak körülmetélése az iszlám felvételének fontos szertartása, része Ábrahám próféta (béke legyen Vele) hagyományának, akinek példájának a követését a Korán is elrendeli. Ezért is fontos szertartás az iszlámban amely megkülönbözteti a muszlim férfiakat másoktól. Ha azonban a "női körülmetélésről" kell beszélni, a helyzet teljesen más. Semmi sincsen a forrásokban, sem a Koránban, sem a Szunnában, amely a nők esetében ezt előírná.

Míg számos olyan Hagyományt találhatunk a Prófétától (béke legyen Vele), amely elrendeli a pogány férfiak számára - akik felvették az iszlámot - a körülmetélést, de sehol sem található a nyoma annak, hogy nők esetében ezt a gyakorlatot nők esetében a Próféta (béke legyen Vele) elrendelte volna. Mivel nincs bizonyíték a nők körülmetélés előírására, ezért a főb vallástudósok nem számítják az iszlám kötelező szertartásai közé.

Általános vélemény az iszlámban, hogy ha a Próféta (béke legyen Vele) azt akarta volna, hogy a női körülmetélés az iszlám vallási gyakorlatának szerves része legyen - ugyanúgy, mint a férfi körülmetélés - akkor ezt egyértelműen mondta volna. Mivel nem tette meg, ezért biztosan kijelenthetjük, hogy ez nem az iszlám előírt szertartása. 

A Mindenható Isten tudja a legjobban.

 

Jakab György testvérünk a Magyar Iszlám Közösség imámja küldött a kérdésre válaszul egy véleményt:

Női körülmetélés

A női körülmetélés egy ősi beavatkozásforma, amit már az ókori egyiptomban is gyakoroltak, amit egyes múmiák vizsgálata is bizonyított. Egyiptomban a női körülmetélés mind a keresztények, mind a muszlimok között elterjedt mind a mai napig. Fekete-Afrika egyes területein, így leginkább a Maliban élő bambarák és dogonok között elterjedt szokás. Hasonlóképpen ismert volt Mohamed próféta (béke legyen vele) korában Arábia Hidzsáz nevű vidékén (ezt bizonyítja Ahmed ibn Hanbal Muvatta című hagyománygyűjteménye), de a 20. századi Amerikában is sürgette azt egy keresztény lelkipásztor, Oscar Lowry. Több céllal csinálták és csinálják: így szeretnék megőrizni a női nemi szerv tisztaságát, illetve így akarják megakadályozni a maszturbáció szokásának kialakulását, illetve a házastársi hűtlenséget. A női körülmetélés több formája is ismert, változó, hogy pontosan mit és milyen módon távolítanak el.

A legtöbb iszlám tudós szerint a női körülmetélés tilos. Közöttük van Ali Gomaa, Egyiptom főmuftija, aki azt mondja: „ez a hagyományos gyakorlat teljesen tiltott az iszlámban, mert nincs rá bizonyíték, és súlyos károkat okoz a nőknek”. A szintén egyiptomi Azhar Egyetem, az iszlám világ legmegbecsültebb felsőoktatási intézményének iszlám jogi fakultásvezető dékánja, Dr. Ahmed Talib ugyancsak elítéli a női körülmetélést: „minden a női körülmetéléssel és csonkítással kapcsolatos tett bűn, s nincs helye az iszlámban. Ha arról van szó, hogy eltávolítsuk a hús vagy a bőr egy részét… az nem kötelező az iszlámban.” Az Azhar Egyetem feje, Muhammad Sayyid Tantawi egy kairói konferencia után azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy „vallási szempontból nem látok semmi olyat, ami szükségessé tenné” a női körülmetélést. Az eddigi egyiptomi vélemények után meglepő, hogy a szintén egyiptomi származású tudós, a Muzulmán Testvériség fő ideológusa, Juszuf al-Karadávi szerint a női körülmetélés annak ellenére megengedett, ha mértékletesen teszik, hogy elismeri, hogy az arra hivatkozó hadíszok hiteltelenek. A szunnita iszlám négy jogi iskolája közül három (hanafi, meliki, hanbali) szerint a női körülmetélés abszolút bűn. A sáfii iskola egyes tudósai szerint megengedett a klitorisz végének gyengéd lecsippentése.

A női körülmetélésről, mint ahogy a férfi körülmetélés sem, olvashatunk a Kegyes Koránban. A férfi körülmetélkezés szunnat-ul-fitra, azaz az ember eredeti, teremtett természetéből fakadó tisztasági előírás. A női körülmetélésről azonban sem Korán tesz említést, sem hiteles hagyomány. Van egy gyenge (daif) hagyomány Abu Davúd hagyománygyűjteményében, mely szerint Mohamed próféta (béke legyen vele) azt mondta volna egy női körülmetélést végző nőnek, hogy tegye dolgát érzéssel. Az adott hagyomány a szintén hadíszgyűjtő Ahmed Bajhaki is gyengének minősíti. A Szahíh Muszlim hagyománygyűjtemény is tartalmaz egy, a témába vágó, de ellentmondásos hagyományt, mely a két körülmetélt testrész találkozását említi. Erre az arab nyelvtan tudósai azt szokták mondani, hogy a kettes szám nem mindig utal két dologra, főleg akkor, ha egy hím- és egy nőnemű alanyról esik szó. Azt is megjegyezhetnénk, hogy Mohamed próféta (béke legyen vele) koráig elterjedt gyakorlat volt Arábiában a női körülmetélés, így találkozhatott a „két körülmetélt testrész”. Al-Saukáni említ egy hagyományt, ami szerint a férfi körülmetélkezés szunna, a női makrumah, ami dícséreteset jelent. Az iszlám jog szerint azt, ami makrumah egyáltalán nem kell gyakorolni, nem beszélve arról, hogy ez a hagyomány is gyenge (daif)!

 

 

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink