A Próféta gyermeknevelési eljárása

idealis-muslima-7cA Próféta (béke legyen vele) mindent megtanított nekünk, ami az evilági és a túlvilági életünkben is hasznos. Az élet minden területét érinti a tanítása, köztük a gyermeknevelést is. Ez a cikk erről szól.


A gyermeknevelésben vannak módszerek, melyek hatékonyabbá teszik a gyermek tanítását, nevelését. E módszerek egyike a megfelelő idő kiválasztása a nevelésre. A szülőknek tudniuk kell, hogy a megfelelő idő megválasztásának nagy szerepe van abban, hogy a tanácsuk nyitott fülekre találjon. A Próféta (béke legyen vele) mindig nagyon ügyelt a gyermek tanításában a megfelelő idő és hely kiválasztására. Nagy hangsúlyt fektetett e két tényező figyelembe vételére, hogy átadja tudását, hogy a jó, egészséges és helyes magatartást építse be a gyerekbe és javítsa a helytelen vagy rossz magatartást. Három időszakot ajánlott.


1. Séta, utazás: Ibn Abbász (Allah fogadja el és részesítse jutalomban) - azt mondta: "A Prófétának -(béke legyen vele)- ajándékoztak egy öszvért. Felült rá és engem is felültetett a háta mögé. Elindultunk és sokat mentünk, aztán felém fordult és azt mondta: -Te fiú! Azt válaszoltam:- Lebbejk - Igen. Azt mondta nekem: -Én most megtanítok neked egy pár szót: Őrizd meg Allahot és Ő is megőriz téged. Őrizd meg Allahot, magad előtt fogod találni. ..."Ez a hadith azt mutatja, hogy ezek a tanítások a prófétától útközben jöttek, miközben sétáltak a friss levegőn, nem pedig a zárt szobában. Ekkor nyitott a gyermek a tanácsok, intések befogadására.

2. Étkezés: Ilyenkor felébred a vágy a gyermekben az étel iránt, elgyengül a vonzereje miatt, illetlenül viselkedik, mohón eszik, tömi magát. Ha a szülők nincsenek mellette vagy nem figyelmeztetik, akkor rögzülnek ezek a helytelen szokások a gyerek magatartásában, és így a szülők elmulasztják az alkalmat a gyermek tanítására. Meg kell tehát ragadniuk ezt a lehetőséget a gyermek érdekében.
A Próféta (béke legyen vele) amikor együtt evett a gyerekekkel, észrevette a hibáikat és kijavította őket a gyerekeknek megfelelő, és a helyes cselekvés elsajátítására ösztönző módon. Al-Bukhári és Muszlim gyűjteményében Omar Ibn Abi Szalámah (Allah legyen megelégedve vele) azt mondta: "Kisfiú voltam, a Próféta gondozott, és (evés közben) a kezem mindenhová "repült" a tányéron. Allah küldötte (béke legyen vele) azt mondta nekem: "Te fiú! Mondd: biszmillah (Allah nevében), majd jobb kézzel, az előtted lévő ételből egyél!”

3. A gyerek megbetegedése: A betegség meglágyítja a szívtelen felnőtteket is, a kis gyermekeket pedig, akik amúgy is törékenyek, nagyon megviseli. Amikor a gyermek megbetegszik, ezt a nevelés, tanítás szempontjából ezt az állapotot két tulajdonság jellemzi: a gyermeki ártatlanság, valamint a törékeny szív és jellem a betegség közben. Erre hívta fel a figyelmünket a Próféta (béke legyen vele), amikor egy beteg zsidó gyermeket látogatott meg, ami látogatás a megvilágosodást jelentette a gyermek számára (megnyílt az iszlám előtt). A betegség ideje alatt beszélhetsz a gyerekhez, nevettetheted, társaloghatsz vele és közben feltárhatod neki a fontos dolgokat.

Így a szülőknek három alapvető időszak áll rendelkezésére, melyek hasznosak lehetnek a gyermek tanításában és a személyiségének építésében. A fentieken kívül más időszakok is alkalmasak lehetnek e célból, csak a szülőnek tudnia kell, hogy mit mikor lehet!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink