Jótanács férjeknek

ferj1Megházasodni nem csupán azt jelenti, hogy feleségül veszel valakit, ha megházasodsz, ’elveszed az egész világodat’.

Mostantól a feleséged a partnered, a társad és a legjobb barátod. Meg fogja osztani veled a pillanataidat, a napjaidat, az éveidet. Meg fogja osztani veled az örömeidet és szomorúságaidat, a sikereidet és a hibáidat, az álmaidat és a félelmeidet. Amikor beteg vagy, ő fog a legjobban gondoskodni rólad; ha segítségre van szükséged, ő meg fog tenni érted mindent, ami tőle telik; ha van egy titkod, ő megőrzi azt; ha tanácsra van szükséged, a legjobb tanácsot fogja adni neked. Mindig veled lesz: amikor reggel felkelsz, az első dolog, amit meglátsz, ő lesz; egész nap veled lesz, ha mégsem lenne veled fizikai valóságában, rád fog gondolni, érted fog imádkozni, fohászkodni teljes szívével, értelmével és lelkével; és amikor lefekszel, róla fogsz álmodni. Egyszóval, ő lesz a te egész világod, és te leszel az ő egész világa.

A legszebb leírás – amit valaha is olvastam – a hitvesek közelségéről, a Koránban található: „Olyanok ők nektek, s ti nekik, mint a köntös.” (Korán 2: 187) Valóban, a hitvesek olyanok, mint egymás köntösei, hisz egymásról gondoskodnak oltalommal, kényelemmel, takarással, segítségnyújtással és azzal a díszítéssel, amely az emberekről gondoskodik. Csak képzelj el egy utazást az alaszkai télbe öltözék nélkül! Hitvesünk ugyanolyan kényelemmel, védelemmel és támogatással gondoskodik rólunk evilági életünk utazása során, mint amilyennel öltözékünk, alaszkai utazásunk alkalmával.

A hitvesek közötti kapcsolat a legcsodálatosabb az emberi kapcsolatok között: a szerelem és a vonzalom mélysége, a meghittség és a közelség, a könyörületesség és a részvét, a béke és a nyugalom, mely a hitvesek szívét megtölti, egyszerűen megmagyarázhatatlan. Az egyetlen racionális magyarázat ezekre a csodálatos emberi érzésekre: Isten hatalma. Az Egyetlen, Mindenható Isten határtalan erejével, könyörületességével és bölcsességével alkotta meg és véste bele a hitvesek szívébe ezen csodálatos érzéseket. Valójában Isten emlékeztet bennünket - akik jeleit keresik a világegyetemben - arra, hogy azok az érzések, melyek a hitvesek szívében születnek, azon jelek közül való, mely az emberiséget Isten létezése felé vezetik, ahogy a Korán is mondja:

„És jelei közé tartozik az, ahogy saját magatokból feleségeket teremtett nektek, hogy velük lakozzatok. És szeretetet és irgalmat rendelt el közöttetek. Bizony, jelek vannak ebben azok számára, akik elgondolkodnak.” (Korán 30:21)

De az emberi szív nem egy nyugvó lélek, nagyon is dinamikus. Az érzelmek változnak az idővel. A szerelem elhervad és eltűnik, a házassági kötelék gyengül, ha nem gondozzák megfelelően. A boldogságot a házasságban nem szabad természetesnek venni; a folyamatos boldogság megköveteli, hogy állandóan, mindkét oldalról adjanak. A hitvesi szerelem fája úgy marad élő és állandóan növekvő, ha talaja kitartó, védelmező, erősítő és tápláló. Ezért most adok néhány tanácsot a házastársaknak, hogyan lehet ezt a fát növelni, gyarapítani:
- Világunkban nagyon mozgalmas életet élünk, mely szoros menetrenddel vesz körül, és határidőkkel bombáz. Ez a házaspárok részére annyit jelent, hogy szinte nincs idő, amit egymással tölthetnek, csupán a vég nélküli kötelezettségekben élnek. Nem szabad engedni, hogy ez megtörténjen. Próbálj meg rendszeresen időt szakítani arra, hogy néhány különleges programot szervezz, távol a világ zajától! Emlékezz prófétánkra, Mohamedre (béke legyen vele), aki szakított időt arra, hogy kimenjen feleségével - Áisával - játszani, versenyezni. Néha az egyikük nyert, néha pedig a másikuk.
- Gyakran és rendszeresen szervezzetek feleségeddel rövid programokat: menjetek el sétálni, látogassátok meg a családot, barátokat, menjetek el a mecsetbe, piknikezzetek stb.
Emlékezz arra, amikor a Próféta (béke legyen vele) elvitte a feleségét, hogy megnézzék, ahogy a fiatal etiópok játszottak és néptáncot táncoltak.


Mindig tégy egy kis romantikát az életedbe. A modern élet majdhogynem átalakít bennünket robotokká, érzelem nélküli gépekké. Az érzelmek kimutatása szükséges a hitvesi kötelék megtartásához, és megvéd minket a tunyaságtól és a széteséstől. Soha ne becsüld alá a látszólag kis dolgok fontosságát, mint pl. ételt tenni feleséged szájába stb. Emlékezz arra, hogy az Isten megjutalmaz téged azért, ha kimutatod érzelmeidet a feleségednek, ahogy a Próféta (béke legyen vele) is mondta: „Az ember meg lesz jutalmazva mindazért, amit Isten kedvéért tesz, még ha az csak étel, amit a felesége szájába tesz is.”

Próbálj meg mindig időt találni arra, hogy együtt imádkozzatok. Isten és a te közötted lévő kötelék megerősítése a legjobb garancia arra, hogy a te saját házassági köteléked mindig erős maradjon. Békében lenni Istennel annyi, mint béke a házasságban.
Emlékezz arra, hogy a Próféta (béke legyen vele) jó híreket adott azoknak a házastársaknak, akik felkeltek éjszaka, hogy együtt imádkozzanak. A Próféta (béke legyen vele) ösztönözte az imára együtt felkelő házaspárokkal a többi házaspárt.


Mindig próbálj meg a legjobb lenni a feleségeddel, akár szavakban, akár tettekkel. Beszélgess vele, mosolyogj rá, adj neki tanácsot, kérd ki a véleményét, töltsétek tartalmasan együtt az időt, és mindig emlékezz arra, amit a Próféta (béke legyen vele) mondott: „A legjobb közületek az, aki a családjával a legjobb”.

A házastársi eskü szeretetre és tiszteletre szólít fel. Hiszem, hogy az eskü jó, sőt nagyon jó, de nem elég! Nem elég, hogy szereted a feleségedet. Szeretned kell, de neki is szeretnie kell téged. Családját, vagy bárkit, akit ő szeret, neked is szeretned kell. Ne légy olyan, mint az, aki egyáltalán nem volt boldog, amikor felesége szülei pár hétre meglátogatták őket, ráadásul meg is mondta a feleségének: „Én nem szeretem a szüleidet”. Természetesen a felesége erre mérgesen nézett a szemébe, és azt mondta: „Én meg téged nem szeretlek”… Nem elég, hogy a részedről csak a halálig szereted őt. A szerelemnek, szeretetnek nem szabad megszakadnia a halál által, mert hisszük, hogy a halál utáni életet – ha tisztességesen éltünk ebben a világban - házastársunkkal és utódainkkal élvezhetjük.

A legjobb példa ebben a tekintetben is a Próféta (béke legyen vele), aki 25 évesen lett szerelmes Khadidzsába, aki viszonozta azt, és ez a szeretet tartott felesége halála után is. Sok év eltelt már Khadidzsa halála után, és a Próféta (béke legyen vele) soha nem felejtette el őt. S bármikor, ha egy kecskét levágtak a házában, küldött belőle egy részt Khadidzsa barátainak.

Szeresd a feleséged és szeresd azt, amit a feleséged szeret, ne csak a halálig, hanem a következő életben is, insha’Allah.

Írta: Sherif Mohamed
Angolról magyarra fordította: Musa Sheima

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink