Bevezetés

hayaAz iszlámban nagyon szoros kapcsolat van a jó erkölcs és a hit között, sőt a jó erkölcs a hit teljességéhez tartozik. A Magasztos Allah azt mondja a Koránban:

Bővebben...

Alapvető illemszabályok

baratsagg- Bánjunk jól a szülőkkel, és ápoljuk a rokoni kapcsolatokat!
- Ha vannak gyermekeink, akkor legyünk hozzájuk igazságosak és irgalmasak, gondoskodjunk róluk és fejezzük ki szeretetünket irántuk!
- Legyünk jók az árvákhoz, a szegényekhez és a rászorultakhoz!

Bővebben...

Az irigységről

irigyAz irigység olyasmi, ami elől menedéket kell kérni Allahnál (Korán 113), Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Együtt nem fordul elő egy hívő szívében a hit és az irigység.” (Ibn Mádzsah), valamint azt mondta (béke legyen vele): „Óvakodjatok az irigységtől! Bizony az irigység úgy eszi meg a jótetteket, ahogyan a tűz eszi meg a tűzifát!” (Abu Dáúd)

Bővebben...

A jótanács

beszelgetes„Minden muszlimnak jótanácsot kell adnod!” – mondta a Próféta (béke legyen vele), ezzel kihangsúlyozva a tanácsadás fontosságát.

Bővebben...

Szeressétek egymást

testver1Mohamed (béke legyen vele) azt mondja: „Nem mentek a Paradicsomban addig, amíg nem hisztek, és nem lesztek hívők addig, amíg nem szeretitek egymást”.

Bővebben...

Az étkezés szabályai

kezmosasA./ Kézmosás étkezés előtt és után:
Szalmán Al-Fáriszi (Allah elégedett legyen vele) tudósított róla, hogy Allah Küldötte (béke legyen vele) azt mondta: „Az étel áldása az előtte és utána történő kézmosásban van." Anasz (Allah elégedett legyen vele) hallotta, mikor a Próféta (béke legyen vele) így szólt: „Aki szeretné növelni a jóságot háztartásában, az mosson kezet, mielőtt felszolgálják az ételt, és mikor evés után felkel." A kéz-mosás egyértelműen hozzájárul az egészség megőrzéséhez, nem is beszélve a sátán távoltartásáról, hiszen a sátán mindenből kiveszi a részét, amin nincs áldás.

Bővebben...

Az öltözködés szabályai, szépségápolás és megjelenés

muszlimak 15Az Iszlám a tisztaság és a szépség vallása. Ezért megengedett a muszlim ember számára, hogy kellemes képet nyújtson öltözködését, lakhelyét és külső megjelenését illetően. Allah megteremtett minden szükséges dolgot és ékességet az öltözködéshez és az otthon berendezéséhez. Allah azt mondja: "Ó, Ádám gyermekei, ruházatot adományoztunk nektek, hogy eltakarjátok és díszítsétek magatokat."

Bővebben...

Viselkedési szabályok az úton/utcán

testver4Az út/utca közterület. Mindenkinek joga van használni anélkül, hogy mások bántalmaznák, vagy erőszakkal feltartóztatnák útja során. Sőt, ha valakinek segítségre vagy támogatásra van szüksége, a testvéreinek - bármilyen jutalom reménye nélkül – kötelessége megadni azt. Az iszlámban külön szabályok vonatkoznak azokra, akik az utakon tartózkodnak.

Bővebben...

Seherezádé története

hijab-franceEz a történet egy riport nyomán született. Seherezádé-t már hat éve fordítottam, de már akkor létezett a „kendő-hajsza”, amely mostanra élesedett ki igazán. Már az előző Gondolat újságban is foglalkoztunk a kendő viselésével, főleg a Franciaországban történtek kapcsán. Ez egy nagyon fontos kérdés az Iszlámban, hiszen ez minden muszlim nő számára kötelező, akárcsak az imádkozás, a böjtölés Ramadanban stb. Sajnos azonban ezt sok nő nem veszi komolyan. Számukra is példa lehet egy 17 éves francia lány, Seherezádé története, akit hosszas csatározások után kizártak a gimnáziumból, mert kendőt viselt.

Bővebben...

Elérhetőségeink