Riport az Iszlám Egyház elnökével

Riport az Iszlám Egyház elnökévelSorozatunk harmadik riportjaként az Iszlám Egyház elnökével, Saleh Tayseer testvérünkkel készített beszélgetést olvashatjátok:

Mikor alapult az Iszlám Egyház, és mik voltak az alapítás okai?


1999-ben alapult meg a Magyarországi Muszlimok Egyháza, azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy olyan szervezetet, ami átöleli és hivatalosan képviseli az összes muszlim szervezetet és alapítványt Magyarországon. Azonban a Magyarországi Muszlimok Egyházán belül konfliktusok léptek fel, mert úgy éreztük nem képviselnek megfelelően minden magyarországi muszlim szervezetet, ezért létre akartunk hozni egy olyan szervezetet Magyarországon, ami a magyar törvények alapján képviseli a magyarországi muszlimokat, csak ezek hatálya alá esik, és nincs semmi összeköttetése külföldi szervezetekkel. Ezzel a céllal alapítottuk az Iszlám Egyházat, 2003-ban.

Hány tagja van az Iszlám Egyháznak, illetve mennyi az aktív tagok száma a közösségben?

Az Iszlám Egyház alapításakor 138 személy írta alá az alapítási okiratot, de ez a szám mindig változik, mert vannak sokan, akik Magyarországon tanulnak, és utána visszamennek, vagy menekültek, és tovább mennek az országunkból. Most körülbelül 250 tagja van az Iszlám Egyháznak.
Pénteki imánál a mecset teljesen tele szokott lenni, nem csak az imahelységek, hanem a folyosó is, de ha olyan az időjárás, akkor még kint az udvaron is imádkoznak. Ilyenkor körülbelül 300-an vannak.
Ramadánban a böjt megtöréskor elsősorban a szegények, diákok, menekült táborokból jönnek az emberek. Ilyenkor általában 150-200 személy jön, a böjt megtörése után körülbelül a nyolcvan százalék elmegy, és jönnek az imádkozók az eisa és a taravih imára, amin ilyenkor körülbelül 200-an imádkoznak.

Van-e az Iszlám Egyháznak külföldről jövő támogatása?

A mecsetnek hivatalos támogatása (emlékezetem szerint, mióta itt vagyok a mecsetben - körülbelül 1997 óta), ami a mecset felé irányult volna, nem volt, semmilyen iszlám országból. 2000-ben, (először 1998-ban járt nálunk) amikor megismertük a sejk Turki-t - aki a Szaudi Vallásügyi Minisztériumhoz tartozik - igénybe vettük az ő segítségét, hogy néha – például könyvnyomtatásnál, ramadáni böjtmegtörés finanszírozásában vagy más célzott eseményeknél támogassanak minket. Ilyen támogatás évente kizárólag egy vagy két alkalommal történt. 2001 szeptemberi események után nagy változás történt az iszlám alapítványok, szervezetek működésében. Ezután egy fillért nem kaptunk kintről hivatalosan vagy nem hivatalosan. Kizárólag a magyarországi muszlimok összefogásából, a magyarországi jótékonykodók adományaiból szervezzük a Dar Al Salam mecset költségeinek fizetését.

Az Iszlám Egyház  milyen olyan programokat szervez, amik előmozdítják a hazai dawat (iszlám ismertetést)?

1997-ben kezdtük szervezni az első előadásokat, hogy az iszlámot megismertessük az emberekkel, a magyar néppel. Nem tudtunk versenybe szállni a médiával, hogy tévén vagy újságon keresztül ismertessük az iszlámot, ezért lehetőségeinkhez képest szerveztük, előadások formájában. Előadásokat a magyar muszlimoknak, érdeklődőknek valamint előadásokat a gyerekeknek. Istennek hála ezek a programok azóta is folyamatosan működnek. Szombati napok folyamán, egyik programként a magyar muszlimok számára a vallás ismertetése. Előadásainkon ők vannak a legtöbben, egy-egy alkalommal általában 30-50 személy között vannak jelen. Néha elérjük a 70-100 főt is. A másik programot az érdeklődőknek szervezzük, ahol néha csak egy személy van, de van, hogy tíz, húsz ember is. Szoktunk szervezni külön napot is a héten, amikor például iskolák, egyetemek jönnek előadást hallgatni. Azért van szükség ilyenkor külön napra, mert fizikálisan nem férnénk el mindannyian ezen a helyen egy szombati napon. Valamint van a harmadik féle program, az arab nyelv ismertetése illetve a Korán memorizálása gyermekek számára. A mecset imámja szokta vezetni ezeket az órákat a gyerekek részére. Ezt is, mint a többi előadásunkat, a szombati napon tartjuk. Általában 10-20 gyermek szokott részt venni a programon.

Tudomásunk van róla, hogy az Iszlám Egyház nagyon sok segítséget nyújt a Zarándoklatra készülő testvéreink számára. Mesélnél erről az olvasóknak?

Istennek hála sejk Ibrahimnak - aki a mecsetünk imámja - jó kapcsolata van a vallásügyi minisztérium azon osztályvezetőjével, aki szervezi az ösztöndíjas hadzsokat (zarándoklatokat). Tavaly – elhamdulillahi rabbil alemín – felvettük a vallásügyi minisztériummal a kapcsolatot, és megkértük, hogy adjanak a magyar muszlimoknak esélyt, hogy támogassák azokat, akik anyagilag nem tehetik meg, hogy kijussanak hadzsra. Támogassák az utazásukat ösztöndíj formában. 20-30 fős támogatást kaptunk. Amikor itt volt a sejk Turki Magyarországon, szintén csatlakozott, hogy mivel ő ott alkalmazott a vallásügyi minisztériumban, próbálkozik, hogy hátha ezt a számot fel tudja emelni. Istennek hála tavaly sikerült 50 ösztöndíjat kapnunk. Istennek hála tavaly ezért 47 személy tudott kimenni hadzsra azzal a meghívással, aminek a címét úgy hívják, hogy „ a király vendégei”. Sajnálatos módon 3 hely üresen maradt. Az idén megpróbálunk insa Allah ugyan így utaztatni. Már most felvettük a kapcsolatot a vallásügyi minisztériummal, hogy továbbra is igénybe vehessük ezt a lehetőséget, és idén is mehessenek zarándoklatra, akik még nem vették igénybe ezt a lehetőséget, akár családostul is.

Említetted, hogy ramadánban is járnak fel hozzátok a menekülttáborokból. Ez mennyire rendszeres, illetve miben tudjátok a menekülttáborok embereit támogatni?


Szinte minden nap itt járnak a mecsetben, csak az anyagi lehetőségeink sajnos nagyon korlátozottak olyan szempontból, hogy nem tudjuk az összes igényüket kielégíteni. Sajnos néha bár szorult szívvel, de el kell utasítanunk őket, mert sajnos nem mindenben tudunk segíteni számukra. Például nagyon sokan panaszkodnak, hogy nincs helal (megengedett; itt az iszlám szerint tartott és vágott állat húsát értjük alatta) hús, megfelelő muszlim élelmiszer. Azonban amennyire lehetőségünk van, segítünk nekik, például ha valakinek szüksége vagy gyógyszerre, vagy szüksége van szemüvegre, akkor körülnézünk a közösségen belül, hogy ki az, aki tud segíteni. Van például aki élelmiszerrel foglalkozik, azt megkeressük, hogy adjon pl. egy családnak egy élelmiszer csomagot. Mivel ezek a menekültek folyamatosan cserélődnek, így folyamatosan élnek az igényeik. A maximális segítség, amit tudunk nyújtani, hogy egész ramadán hónapban a böjtmegtörésnél segítjük őket a böjtöt megtörni, főtt ételt biztosítunk számukra. Elhamdulillahi rabbil alemín akkor abban a hónapban tudnak enni helal húst. Amikor ramadán hónapban bejön pénzadomány, akkor köztük is osztani szoktunk. Amikor ramadán végén a ramadáni böjt megtörése van, akkor böjtmegtörési adományt szoktunk szétosztani köztük általában 3-4 ezer forintot körülbelül 150-200 személy között elhamdulillah.

Milyen olyan tervetek van, ami eddig anyagi okok miatt nem valósulhatott meg?


Közismert, hogy Magyarországon eddig még nem alapulhatott meg egy iszlám központ, ami be tud fogadni nagyon sok muszlim embert. Például az ünnepi imákra már kezdetektől fogva nincs annyi hely, amennyi be tudna fogadni minden részt venni szándékozót. Istennek hála, most már elég fixen a Lurdy Házban tartjuk az ünnepi imákat, de régebben nagy gondban voltunk, hogy hol találunk olyan helyet, ami be tud fogadni 1500-2000 embert, aki imádkozni szeretne. Most is, az összes Magyarországon lévő kisebb imahelységet sokszor, főleg a kiemelt fontosságú időszakokban (pénteki ima, hétvégi programok, taravih imák) zsúfolásig betöltik azok, akik imádkozni szeretnének. Nálunk is elfér majd 300 ember, de sokszor már ott állnak az ajtóban, és nem férnek be imádkozni. Ha engedi az időjárás, akkor ki az udvarra is terítenek szőnyeget.  Emellett nagy probléma, hogy Magyarországon sajnálatos módon a magyar állam, egyáltalán nem veszi figyelembe a Magyarországon élő muszlimok – beleértve a született muszlimokat is – érdekeit. Nagy támogatás van a különböző, más vallású egyházak részére, viszont a magyar muszlimok részére semmiféle támogatást nem nyújtanak. Kénytelenek vagyunk Allah után csak magunkra támaszkodni. Istennek hála megvan a Jótékonysági Békealapítvány, aminek a tulajdonában van a Dar Al-Salam mecset is. Sikerült hét év munka után annyi adományt gyűjteni, hogy megvásárolhattunk egy földterületet, azonban négy éve folyik a huzavona a teleképítéssel. Mivel azonban az anyagiak adta lehetőségeink nagyon korlátozottak, próbálunk külföldi támogatókat keresni, hogy építeni tudjunk. A telek üresen áll. Szeretnénk egy imahelyet biztosítani, ami nem csak lakásokban, kis házakban, üzleti irodákban van, hanem hogy legyen egy iszlám központ, egy imahelység, ami képes befogadni az összes imádkozni vágyó muszlimot, valamint be tudja vonni a működésébe az embereket nem csak vallási, de kulturális szempontból is. Az anyagi nehézségek miatt ez nagyon lassan halad csak.

A könyvekkel, kiadványokkal hogy álltok?

Istennek hála sikerült létrehoznunk kilenc iszlámot ismertető könyvet, amik segítik a Magyarországon élő, nem muszlim emberek iszlám megismerését, csak hát ugyan abba az anyagi csapdába esünk, hiszen a nyomdai költségek elég magasak Magyarországon. Ezért folyamatosan keresünk olyan embereket, akik adakozásban vállalják a könyvnyomtatás költségeit. Elkezdtük a Korán magyar nyelvű fordítását, sikerült a Korán első három szúráját, valamint az utolsó két részét a Koránnak magyar nyelvre lefordítani. Azonban anyagi támogatások hiányában sajnálatos módon nem sikerült ezt továbbvinnünk. Több szervezettel felvettük a kapcsolatot. Mindenki azt mondja, hogy küldjük el neki a tervezetet, a kérvényeket, amit mi el is küldünk, majd semmilyen választ nem kapunk rá. Magánszemélyként is jártam Kuvaitban és Szaud Arábiában támogatást találni, de ugyan ezt az utat lehetett csak bejárni ott is. Elküldtük a mintákat, hogy ezt sikerült eddig megcsinálni, benyújtottuk a kérvényeket, de válaszok nem érkeztek.
A mecsetnek megvannak a maga kiadványai, amik ha elfogynak igyekszünk minél előbb utána nyomni. Sajnos elfogyott a Korán első három szúrájának a fordítása is, amire nagyon nagy igény lenne. Nehezen találtunk valakit, aki azt mondta, hogy segítené az utána nyomást, támogatna minket 2000 példánnyal. Nem itt Magyarországon, hanem találjunk külföldön, olcsóbb nyomdákat. Mikor megkértük, hogy ne csak a Koránt, hanem a Fedezd fel az iszlámot című kiadványunkat valamint a Tanúságtételről szóló kiadványunkat is támogassa, amit az érdeklődőknek és új muszlimoknak szoktunk adni, és sajnos lassan elfogy a mecsetben azt válaszolta, hogy sajnos ő csak 2000 példányt tud vállalni a Koránból, vagy legyen 1000 példány a Koránból és 200-200 a többi kiadványból. Most egyenlőre itt áll a dolog.

Hogy látjátok a hazai adakozási kedvet, milyen problémákat tapasztaltok benne?

A mecsetbe látogató emberek közül a többség diák, vagy menekült táborokban él, vagy alkalmazottak, akiknek az anyagi körülményei szűkösek. Ismerjük mindannyian a hazai helyzetet, hogy a gazdasági helyzet elég nehéz, az embereknek elég nehéz a megélhetés. A Magyarországon élő muszlimok nagy része arra a néhány tíz vagy húsz ember segítségére szorul, akik támogatják a közösséget, a mecsetnek a fenntartását. Hála Istennek, eddig nem csalódtunk bennük, mert amikor szükség van segítségre, mert van hogy összegyűlik egy fűtés számla, ami 150 ezer forint, akkor valaki adományoz a részünkre, hogy ki tudjuk fizetni a számlát. Ez nagy összeg az átlagos embereknek, a gazdag emberek pedig a lehetőségeikhez képest próbálnak segíteni.
Többször fordultunk már a magyar államhoz segítségért, de sajnálatos módon mindig visszautasítottak minket, mint iszlám szervezetet. Nem értem meg, hogy más, világvallások egyházait rendszerint támogatják hatalmas nagy összegekkel, de a Magyarországon élő muszlimokat nem. Azt el kell ismerni, hogy sajnos nincs az a szervezet, ami egységesen képviselni a hazai muszlimokat, mert akkor talán hatékonyabbak lehetnénk.
A Magyarországon élő muszlimok nagy része nincs tisztában az adó ügyeivel. A legtöbbjük az adóját rábízza egy könyvelőre, és nagyon sokan nincsenek tisztában, hogy milyen lehetőségeik vannak az adó egy százalékával. Azt hiszik, hogy akkor most egy „adminisztrációs erdőben” fognak járni, holott nálunk is van ilyen papír, amiben már ki van töltve az adminisztrációs szám. Egyszerűen meg kéne fogni azt a papírt, és odaadni a könyvelőnek, aki már tovább intézi a dolgokat. Azok a Magyarországon élő jótékony emberek, akik támogatják a vallásunkat, az adójuk egy százalékával esélyt adnak számunkra, hogy bemutathassuk a vallásunkat, hogy így ne csak a médián keresztül ismerjék meg az emberek az iszlámot. Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy színesedjen a hazai hitélet, az iszlám is részévé váljon a magyar társadalomnak. Minden olyan embernek, aki úgy dönt, hogy támogatni szeretné az Iszlám Egyházat, köszönjük adományát!

Köszönjük szépen az interjút Saleh Tayseernek, az Iszlám Egyház elnökének. Tájékoztatásul közöljük, hogy oldalunkon minden magyarországi, egyháznak minősülő muszlim szervezet technikai számát megtaláljátok, az alábbi cikkben: http://iszlam.com/hirek/598-rendelkezes-az-ado-1-szazalekarol

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink