Alvás és álom

1. Az éjszaka és nappal fontossága

" Az éjszaka és a nappal váltakozásába, és abban, amit Allah teremtett az egekben és földön jelek vannak az istenfélő népnek." (10:6)

"Vajon titeket volt-e nehezebb megteremteni, vagy az eget, amit Ő épített föl? Fölemelte a boltozatát és megformálta, és sötétté tette azon az éjszakát és előhozta rajta a nappali fényt…" (79:27-29)
"Két jellé tettük az éjszakát és a nappalt, és eltöröltük az éjszaka jelét és a nappal jelét tettük láthatóvá, hogy gyarapodást áhítozzatok akkor az Uratoktól, és megismerjétek az évek számát és az idő számítását. És minden egyes dolgot világosan megmagyarázunk." (17:12)

2. Az alvás ideje
Habár ebben a 21. században a villany segítségével már addig maradunk ébren, ameddig csak kedvünk tartja, s úgy alakítjuk az alvásunkat „ahogy tetszik”, tudnunk kell, hogy nem ez a normális. A biológiai óránk, amit Allah az ember szervezetébe teremtett felborulhat, ha nem figyelnünk oda az alvásunkra. A Koránban Allah ezt írja:


"Ő hasítja szét (az eget) hajnalhasadásra. Ő jelölte ki az éjszakát pihenésre, s a Napot és a Holdat az (idő) számítására…" (6:96)
"Ő jelölte ki az éjszakát, hogy pihenjetek akkor, és a nappalt, hogy láthatóvá legyen. Bizony jelek vannak ebben azok számára, akik hallanak." (10:67)
"Ő az, aki az éjszakát köntösnek rendelte néktek, és az alvást pihenésnek s a nappalt arra rendelte, hogy ismét felserkenjetek." (25:47)
"És teremtettünk benneteket párokként, és az alvásotokat pihenéssé, az éjszakát köntössé, és a nappalt megélhetéssé." (78:8-11)
"Allah az, akik kijelölte nektek az éjszakát, hogy pihenjetek akkor, és a nappalt, hogy láthatóvá tegyen. Allah kegyes az emberekhez. A legtöbben azonban nem hálásak." (40:61)
"És a jelei közé tartozik, hogy éjjel alusztok, és hogy nappal törekedtek a kegye után. Bizony jelek vannak ebben azoknak, akik hallanak." (30:23)

"Az éjszakára, amikor beborít" (92:1)
"És az éjszakára, amikor csendes" (93:2)
"…sötétté tette azon az éjszakát" (79:29)

S az éjszaka ellentéte, a nappal pedig a következő funkciót tölti be:


" Ő jelölte ki az éjszakát, hogy pihenjetek akkor, és a nappalt, hogy láthatóvá legyen. Bizony jelek vannak ebben azok számára, akik hallanak." (10:67)
"Ő az, aki az éjszakát köntösnek rendelte néktek, és az alvást pihenésnek s a nappalt arra rendelte, hogy ismét felserkenjetek." (25:47)
"És teremtettünk benneteket párokként, és az alvásotokat pihenéssé, az éjszakát köntössé, és a nappalt megélhetéssé." (78:8-11)
"Allah az, akik kijelölte nektek az éjszakát, hogy pihenjetek akkor, és a nappalt, hogy láthatóvá tegyen. Allah kegyes az emberekhez. A legtöbben azonban nem hálásak." (40:61)
"És a jelei közé tartozik, hogy éjjel alusztok, és hogy nappal törekedtek a kegye után. Bizony jelek vannak ebben azoknak, akik hallanak." (30:23)


"És az Ő parancsára váltja föl az éjszakát a nappal, s az éjszaka a nappalt, és Ő rendelte szolgálatra a Napot és a Holdat-mindegyik megszabott időre futja be (a pályáját)…"(35:13)


"Szolgálatotokra rendelte az éjszakát és a nappalt, és a Napot és Holdat és a csillagokat, amelyek az Ő parancsa által kényszerülnek munkálkodni. Bizony, jelek vannak ebben azok számára, akik élnek az eszükkel." (16:12)


"Mondd: „Mit gondoltok, ha Allah örökkévalóvá tenné nektek az éjszakát a Feltámadás Napjáig, vajon Allahon kívül miféle isten hozna nektek világosságot? Nem akartok hallani?
Mondd: „Mit gondoltok, ha Allah örökkévalóvá tenné nektek a nappalt a feltámadás Napjáig, vajon Allahon kívül miféle isten hozna nektek éjszakát, hogy pihenjetek akkor? Nem akartok látni?
És könyörületességében rendelte nektek az éjszakát és a nappalt, hogy pihenjetek akkor és a kegye után törekedjetek, és hogy talán hálásak lesztek."
(28:71-73)

Minden élőlénynek szüksége van a pihenésre, ahhoz, hogy újra feltöltődjön, és hogy újult erővel tudjon munkálkodni. Sokan nem figyelik a testük jelzéseit, és kívülről hatnak rá serkentő szerekkel, azért, hogy tudják tartani a tempót. Nem az a baj, ha az ember kávét iszik, vagy fekete teát, hanem az a baj, hogy hajlamosak vagyunk visszaélni ezekkel a szerekkel, és inkább ezeket választani, mint az alvást, mert tény, hogy az alvás alatt nem halad a munka tovább, és más nem végzi el helyettünk. Ezért az emberek azt gondolják, hogy a serkentő szerekkel kicselezhetik a szervezetüket, és úrrá tudnak lenni a fáradságukon.
A baj csak ott van, hogy ez csak időlegesen működik, és később visszafelé sül el a dolog, és sajnos függőség alakul ki tőle. Ha túlságosan rászokunk a kávéra, akkor nagyon nehéz meglenni nélküle.
Minden a helyes időbeosztáson alapul. Ha jó az időbeosztás, és előre meghatározzuk, hogy mik azok a dolgok, amelyeket mindenképpen el szeretnénk végezni, s tartjuk magunkat az időhöz, akkor insallah nem csúszunk el. De figyelembe kell venni a kapacitásunkat is, és nem szabad túlzásba esni.
Lassan jársz, tovább élsz. Mindennek megvan a saját ideje, csak az ember mindig türelmetlen, és siettetni akarja a dolgot. Ez a Koránban is benne van.
"Az ember sietségből teremtetett." (21:37)
"Az ember éppúgy fohászkodik a rosszért, amiképpen a jóért- mert az embernek mindig sietős." (17:11)
Ha nem sietne és kapkodna annyira az ember, lehet, hogy nem kellene később plusz köröket futnia.
Akkor vagyunk a leghasznosabbak, ha a legjobban tudjuk teljesíteni a feladatunkat, s akkor tudjuk a legjobban teljesíteni a feladatunkat, ha a legtöbb energiával és a legnagyobb koncentrációval rendelkezünk, s akkor rendelkezünk a legtöbb energiával és akkor tudunk a legjobban koncentrálni, ha megadjuk a testünk jogait, és kipihenjük magunkat.
Egy bölcs ember azt mondta: „A tanult ember alvása jobb, mint a tudatlan istenszolgálata.”
Mert a tanult ember szándéka az alvással az, hogy újult erővel, felfrissülve, és kipihenten újra istenszolgálatot tudjon végezni. Így ha azzal a szándékkal fekszünk le pihenni, hogy utána kipihenten istenszolgálatot tudjunk végezni, akkor már maga az alvás is istenszolgálattá válik. Az-e a jobb ima, amit fáradtan, oda se figyelve végzünk, vagy az, amit felfrissülve, kipihenten végzünk?!  

 

 Az egyetlen, akinek nincs szüksége az alvásra, nem más, mint a Mindenható Allah:
"Allah- nincs más isten rajta kívül- az élő, a magában létező. Nem vesz rajta erőt szendergés, sem álom…"(2:255)

Nem csak éjszaka aludhatunk. Nappal a nagy melegben, amikor már elviselhetetlen a hőség, mindenki otthon marad a házaiban, és ez is a pihenés időszaka lehet. A Koránban is benne van ez az időszak:
"Ti hívők! Akiket a jobbotok birtokol, és akik még nem érték el a serdülő kort közöttetek, azoknak három ízben kell engedélyt kérni tőletek (hogy beléphessenek hozzátok): a hajnali imádkozás előtt, amikor a déli hőség idején leteszitek a ruhátokat és az esti imádkozás után. Három (időszak ez, amikor látni lehet) a szemérmeteket… "(24:58)
A déli időszakban, a déli és a délutáni ima között, amikor az ember leveszi a ruháját, és megpihen vagy alszik, hogy felfrissüljön. Ezt nevezik Kajlulának. 

A Próféta (Allah dicsérte, és üdvözítette) azt mondta: "Ramadánban, kérjétek a Szahurt segítségül a böjtre, és a Kajlulát az éjszakai felkelésre", és "Kajlulázzatok, hiszen a sátánok nem Kajluláznak".
Tudományosan bebizonyosodott, hogy ilyenkor az emberi szervezet nagy nehézségeken megy át. Hiszen ebben az időben a szervezet, egy kábító anyagot állít elő, ami a szervezetet az alvásra készteti. Ilyenkor az emberi szervezet, nem képes a folyamatos koncentrációra, és a tevékenykedésre. Tehát, ha az ember nem alszik ebben az időben, akkor nem lesz olyan kiegyensúlyozott és hatékony, mint ha pihent volna

3. Mi történik alvás alatt tudományosan


Egy átlagos emberi élet alatt (kb. 80 év) 27 évet alszik az ember, azaz kb. élete 1/3-át tölti alvással.
Amikor elalszunk, először nyugodt mélyalvásba zuhanunk. A mélyalvásnak 4 fokozata van. Ahogy elértük a 4. fokozatot, a légzés nyugodttá válik, a szív egyenletesen ver, az agy kipiheni magát, az EEG-n (elektroencefalográf) nagy lassú úgynevezett Delta-hullámok jelennek meg. Mivel ilyenkor az agy csak kevés impulzust küld az izmokhoz, nem sokat mozgunk. A harmadik és a negyedik szintről csak nehezen tudnak minket felébreszteni, csak a hangos zajokra ébredünk fel, például a telefoncsörgésre. Az első pillanatban teljesen össze vagyunk zavarodva, s kis idő kell, amíg magunkhoz térünk.
Az első két-három óra alvás a legmélyebb. Két-három óra alvás után a mélyalvást felváltja az álmodó alvás. Ennek a neve a REM-alvás (Rapid Eyes Movement). Ebben az alvási szakaszban a szemek becsukott szemhéj mögött igen gyorsan mozognak. A légzés és a szívverés felgyorsul, egyenlőtlenebb lesz, több oxigént használunk el, az agy hirtelen aktívvá válik. Ilyenkor álmodunk. Ha valaki felébreszt bennünket ebben a fázisban, akkor valószínűleg pontosan el tudjuk neki mesélni az utolsó álmunkat. A tudósok mind a mai napig nem találtak pontos magyarázatot arra, hogy miért is álmodunk.
Habár az agy ilyenkor sok ingert küld az izmokhoz, ennek ellenére az izmok ilyenkor nyugodt állapotban vannak, ugyanis a gerincvelőben van egy hormon, ami megállítja és leblokkolja az ingereket, amik így nem jutnak el az izmokhoz, s így nem mozgunk, mialatt álmodunk.
Míg az újszülöttek alvásának nagy része álmodó alvás, s koraszülötteknél ez akár az alvás 80%-át is kiteheti, az új szülöttnél 50%, addig a felnőtteknél ez az arány egyre csökken, és felnőtt korra a REM alvás, már csak az egész alvás ¼-ét teszi ki, s sok lesz a mély alvási szakasz. A kutatók arra jutottak, hogy talán ez segíti a gyermek agyának fejlődését. 

 

 Miután a mély alvásból az ember átmegy a felszínes álmodó alvás periódusába, utána van egy kis ébredési szakasz. Mivel az alvás során kapcsolatunk megszakad a külvilággal, így az ilyenkor fellépő ébredési szakaszban az agyunk végigpásztázza, hogy minden rendben van-e körülöttünk, jól érezzük-e magunkat. Ha igen, akkor már alszunk is, anélkül, hogy felébredtünk volna, esetleg átfordulunk a másik oldalunkra, de nem ébredünk fel teljesen, azaz nem vagyunk teljesen a tudatunknál, csak az agyunk ébredt fel egy pillanatra leellenőrizni a körülményeket. Ha nincs minden rendben, például, ha WC-re kell mennünk, mert este sokat ittunk lefekvés előtt vagy kitakarózunk és fázunk, akkor arra lehet, hogy felébredünk és betakarjuk magunkat.
Ha minden rendben van, akkor fel sem ébredünk, hanem, ismét belezuhanunk egy mély alvási periódusba. Egy ilyen mély alvás, álmodó alvás, pillanatnyi ébredést nevezünk alvási ciklusnak. Míg a gyerekeknél ez kb. 45 perc, addig a felnőtteknél kb. 1 és ½ óra.
A mély alvás, álmodó alvás, ébredési szakasz többször is váltják egymást az éjszaka folyamán.
Előfordul, hogy mikor beállítjuk az óránkat imára, hogy felkeljünk, alig tudjuk kivonszolni magunkat az ágyból, vagy sokáig kell, hogy csörögjön az óra. Máskor pedig az első csörrenésre már ugrunk is ki az ágyból. Ez azért van, mert lehet, hogy éppen egy mély alvási szakasz kellős közepén csörren meg az óránk, amikor nehéz felébrednünk.
Érdemes úgy beállítani az órát, hogy figyelembe vegyük ezt az 1,5 - 3 órás periódust, és ahhoz alakítsuk a hajnali imára való kelést, hogy könnyebb legyen felébrednünk, és egy olyan periódust kapjuk el, amikor nem mély alvásból kelünk fel, s így megkönnyítjük a hajnali imára való felkelést. Arra is oda kell figyelnünk, hogy éjfél előtt lefeküdjünk. 

 
4. Mi történik alvás alatt a Korán szerint


Az alvás hasonlít a halálhoz, ezért is nevezik az alvást kishalálnak. Mikor elalszunk, Allah elragadja lelkeket, éppen úgy, mint amikor meghalunk. A Korán így ír erről:
"És ő az, aki magához szólít benneteket éjszaka, és tudja, mit követtetek el napközben. Aztán fölserkent benneteket akkor, hogy beteljesedjék (életetek) megszabott határideje. Utána hozzá fogtok visszatérni. Aztán közölni fogja veletek, hogy mit cselekedtetek." (6:60)
"Allah szólítja magához a lelkeket, amikor meghalnak, és amelyik még nem halt meg, azt álmában (szólítja magához). Visszatartja azt, akinek eldöntötte a halálát és elbocsátja a másikat egy megszabott határideig. Bizony jelek vannak ebben, azok számára, akik elgondolkodnak." (39:42)
Az ébredés pedig olyan, mint a feltámadás. Ája így folytatódik:
"És ő az, aki magához szólít benneteket éjszaka, és tudja, mit követtetek el napközben. Aztán fölserkent benneteket akkor, hogy beteljesedjék (életetek) megszabott határideje. Utána hozzá fogtok visszatérni. Aztán közölni fogja veletek, hogy mit cselekedtetek." (6:60)
"A te parancsodra váltja föl az éjszakát a nappal, s az éjszaka a nappalt. Te hozod világra az élőt a halottból, s a halottat az élőből…"(3:27)
"Ő az, aki életre kelt és halálba küld, és néki köszönhető az éjszaka és a nappal váltakozása. Vajon nem éltek az eszetekkel?" (23:80) 

 

 Ébredés után a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) így fohászkodott:

اَلْحَمدُ لِلّٰهِ اَحْيَانَا بَعْدَمَا اَمَاتَنَا وَ اِليْهِ النُّشُورُ


(el-Hamdulillahillezí eHjáná ba’demá emátená ve ilejhi n-nusúr)
„Hála Allahnak, aki életre keltett bennünket, miután a halálba küldött, és Hozzá lesz a visszatérés.”

5. Az alvás fohászai


A Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) mielőtt elaludt, mindig olvasta az Ikhlász (112) szúrát, a Felak (113) és a Nász (114) szúrákat. 


- „Ha ágyba kerülsz, recitáld: Allahu lá iláhe illá huve-l-hajjul qajjúm…” (Ájet el Kurszi 2:255) egészen az ája végéig, hiszen így Allah őriz, s a sátán nem közeledhet hozzád addig, amíg reggel fel nem kelsz.”


- „Ha valaki a 2. szúra végéről recitál két áját, az elégséges neki.” (Buhari, Muszlim)


- „Ó Allah! Te teremtetted a lelkem, s Te vagy az, aki elragadod. Tiéd annak élete, halála. Ha életre kelted, akkor őrizd meg, ám ha a halálba küldöd, akkor bocsáss meg neki! Ó Allah, én az egészséget kérem Tőled.” (Allahumme inneke khaleqte nefszí ve ente tevefháleke memátuhá ve meHjáhá in iHjejtehá feHfaZhá, ve in emethá fagfirlehá. Allahumme inni eszeluke-l-’áfijeh.) (Muszlim)


- „Ó Allah! A Te nevedben halok meg és a Te nevedben élek.” (Biszmikellahumme emútu ve eHjá.)(Buhari, Muszlim)


- „Ha lefeküdni készülsz az ágyadba, akkor mosakodj meg ugyanúgy, ahogyan az imához mosakszol, majd feküdj a jobb oldaladra és mondd: „Ó Allah! Neked vetem alá magam, a Te kezedbe helyezem a dolgom. Feléd fordítom az arcomat, Hozzád menekülök, Benned reménykedve és félve Téged, nincs menekülés és nincs biztonság Előled, csak Általad. Hiszek a Könyvedben, amit lebocsátottál, és a Küldöttedben, akit küldetéssel bíztál meg.” Ha ezt elmondod és meghalsz, akkor a fitrah szerint halsz meg. (Buhari, Muszlim)
(Allahumma eszlemtu nefszí ilejk, ve fevvDtu emrí ilejk, ve veddzsehtu vedzshí ilejk, ve eldzse’tu Zahrí ilejk, ragbeten ve rahbeten ilejk, lá meldzse’e ve lá mendzsá minke illá ilejk, ámentu bikitábike llezí enzelte ve binebijjeke llezí erszelt.)

6. Istenszolgálat


Mivel nappal munkálkodunk, és nappal vagyunk aktívak, tevékenyek, s ezzel szemben éjszaka nem csinálunk semmit, csak öntudatlanul fekszünk és pihenünk, ezért talán fontosabbnak tűnhet a nappal számunkra. De mégsem teljesen ez a helyzet. Nagyon fontos az éjszaka nem csak azért, mert akkor pihenjük ki magunkat. Az éjszaka fontosságát mutatja, például a következő ája:
"Az elrendelés éjszakáján küldtük le azt. Honnan tudhatod, mi az elrendelés éjszakája? Az elrendelés éjszakája jobb, mint ezer hónap…" (97:1-3)

Az éjszaka nem csak az alvásra való, hanem arra is, hogy közeledjünk Allahhoz. Az éjszaka a legjobb időszak erre.


"Ó beburkolózott! Kelj fel (az imára) az éjszaka, kivéve egy keveset, a felében, vagy végy el abból egy keveset, vagy adj hozzá! És recitáld lassú recitálással a Koránt! Súlyos szó kimondását tesszük kötelességeddé. Az éjszaka kezdete nagyobb összhangot (teremt a szív és a nyelv között) és igazabb szóra bír, hiszen napközben sokat kell munkálkodnod. Emlékezz hát meg Urad nevéről és szenteld magad kizárólag neki!" (73:1-8)


"Végezd el az istentiszteletet a nap két végén és az éjszaka korai óráiban! Bizony a jótettek megsemmisítik a gonosz cselekedeteteket. Intés ez azoknak, akik megemlékeznek." (11:114)


"Végezd el az istentiszteletet napszálltakor, amíg beáll az éj! És a hajnali igehirdetést. A hajnali igehirdetésről tanúság tétetik. És az éjszaka egy részében virrasszál vele- kötelességen fölül végzett cselekedetként! Az Urad talán dicséretes rangra támaszt föl." (17:78-79)


"És viseld türelemmel, amit mondanak! És hirdesd Urad dicsőségét napkelte és napnyugta előtt! És magasztald Őt az éjszaka bizonyos óráiban, és a nap két végén! Talán tetszésre lelsz." (20:130)


"Őt illeti meg (mind) az, ami az egekben és a földön van. És akik nála vannak, nem tartják méltóságukon alulinak az ő szolgálatát és nem lankadnak el. Éjjel-nappal fáradhatatlanul magasztalják (Öt)." (21:19-20)


"Vajon az, aki engedelmesen (Allahra) hagyatkozik úgy, hogy az éjszaka óráiban leborul és fölkel, és féli a túlvilágot, s Ura irgalmában reménykedik (olyan lenne, mint az, aki hitetlen?) Mondd: „Vajon egyenlők lennének a tudók a tudatlanokkal?”…" (39:9)


"Viseld hát türelemmel, amit mondanak! Hirdesd Urad dicsőségét napfelkelte és naplemente előtt, és magasztald Őt éjszaka és a leborulás végén." (50:39-40)


"Az istenfélők kertekben és forrásoknál lesznek, és átveszik azt, amit az Uruk adott nekik. Korábban ők jóravalóak voltak: éjszaka csak keveset aludtak, hajnalhasadáskor bocsánatért könyörögtek…"(51:15-18)


"A te Urad tudja, hogy te és a veled tartók egy csoportja az éjszaka csaknem kétharmadában, vagy a felében, vagy a harmadában serken föl. Ám Allah szabja meg az éjszaka és a nappal mértékét. Ő tudja, hogy ti nem számoljátok azt, és kiengesztelődve fordul felétek. Adjátok hát elő a Koránból azt, ami nem esik nehezetekre…" (73:20)


"És emlékezz meg Urad nevéről reggel és este, és borulj le előtte éjszaka! És magasztald Őt éjszaka hosszat!" (76:25-26)


S egy hadísz: „Ne beszéljek neked a jóság kapuiról? A böjt, ami pajzs, az adakozás, ami eltörli a bűnöket, és az ember imája az éjszaka legsötétebb idején.”

7. Álmok

Az álmok három csoportra oszthatók.
-    Az egyén lelkének kivetülése: amikor az ember a mindennapjait, például a munkáját éli át, vagy a szerelmes a szerelmét látja álmában.
-    A Sátán fenyegetése. Ezekben az álmokban a Sátán játszik az emberrel, rémisztgeti, vagy felzaklató dolgokat mutat neki.
-    Igaz álmok, melyek Allahtól valók, és jó hírt hoznak. 

 

 

Jó és rossz álmok
A jó álmok Allahtól valók, a rossz álmok pedig a Sátántól.
- „Bárki is közületek, ha jó és kellemes álmot lát, az tudja, hogy az az álom Allahtól való. Az, aki az álmot látta, köszönje meg Allahnak, és mondja el másoknak is, amit álmodott. Ha viszont valaki közületek rosszat álmodott, az tudja, hogy az az álom a Sátántól való volt, és vegyen menedéket Allahnál a Sátán elől, és nem mondja el másnak az álmát. Így az álom nem fog neki rosszat okozni.” 2061. Sahih Buhari

A Prófétával való álmodás
Egy hadísz szerint a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) azt mondta: - „Aki álmában engem lát, az biztos, hogy engem látott. Mert a Sátán nem tudja felvenni az alakomat.” 2064. Sahih Buhari
Egy másik hadísz szerint: - „Aki álmában engem lát, az biztos, hogy ébren is fog látni engem. Mert a Sátán nem tudja felvenni az alakomat.” 2063. Sahih Buhari
- „Az a szép és igaz álom, amelyet egy igaz ember lát, a prófétaság 46 részéből az egyik." Sahih Buhari 2060.

- „A prófétaságból nem maradt más hátra, mint a jó hír.
- A jó hír mi? Kérdezték tőle a társai
A Próféta
(Allah áldása és békéje legyen vele) azt mondta: Az igaz álom.


A Próféták álmai

Ábrahám próféta (béke legyen vele) álma
Ábrahám próféta  (béke legyen vele) álma, hogy feláldozza fiát Iszmail prófétát (béke legyen vele). Egy próba volt Ábrahámnak, amit ki kellett állnia, s az álom arra serkentette, hogy alávesse magát Allahnak, és beteljesítse az álmát.
"És miután annyira felserdült, hogy vele serénykedett (Ábrahám) azt mondta neki: „Fiacskám. Azt láttam álmomban, hogy feláldozlak. Fontold meg hát, mi a véleményed.”…" (37:102)
Miután Ábrahám is és Iszmail is (béke legyen vele) alávetették magukat Allahnak, és kész voltak az áldozatra-, a Korán így írja le:
"Hangos szóval így szólítottuk meg őt: „Ábrahám! Immár valóra váltottad az álmot.” Így fizetünk meg a jóravalóknak." (37:104-105)
Láthatjuk, hogy ebben az esetben Ábrahám számára az álom próba volt, hogy arra serkentse, hogy bizonyítsa önfeláldozó hitét és alázatát, hogy kérdés nélkül eleget tegyen Allah parancsának.

József próféta (béke legyen vele)
álma
Tudjuk a Koránból, hogy József próféta (béke legyen vele) értett az álomfejtéshez
"(Emlékezz arra), amikor József azt mondta az apjának: „Apám! Láttam (álmomban) tizenegy csillagot, s a Napot és a Holdat. Láttam azokat, amint földre borulnak előttem.”" (12:4)
József (béke legyen vele) álmában testvéreit csillagokként látta. Apját, Jákobot (béke legyen vele) látta Napként, és nagynénjét, Leát Holdként. Azért látta nagynénjét, mert édesanyja meghalt, amikor Benjaminnal vajúdott.
"És amikor József elé járultak, a szüleit magánál tartotta, és azt mondta: „Lépjetek be - ha Allah is úgy akarja - Biztonságban Egyiptomba!”"
"És (magához) emelte szüleit a trónra. Ők pedig levetették magukat előtte földre borulva. És azt mondta: „Apácskám! Ez a korábbi álmom megfejtése. Az én Uram valósággá változtatta azt…"(12:99-100)
Amikor József (béke legyen vele) az álmot látta, hét éves volt. Az álom pedig 40 évvel később teljesült, amikor József (béke legyen vele) újra találkozott apjával, Jákobbal (béke legyen vele).

Azt is tudjuk a Koránból, hogy József próféta (béke legyen vele) másoknak az álmait is meg tudta fejteni. Például a két rab álmát, akikkel a börtönben találkozott.
"És vele együtt két rabszolga került a tömlöcbe. Az egyikük azt mondta: „Láttam magamat (álmomban), amint bort préselek.” „Én pedig láttam magamat” – mondta a másik – „amint a fejemen kenyeret vittem, amelyből madarak ettek. Add hírül nekünk magyarázatát! Bizony, úgy látjuk, jóravaló vagy te a jóravalók között."
- (József) mondta: „Mielőtt megkapnátok étketeket, ami táplálkozásra szolgál, még az előtt hírül adom nektek (az álom) megfejtését. Ez, amit kettőtöknek (elmondok), annak része, amit az én Uram tanított nekem. …"
(12:36-37)
"Fogolytársaim! Egyikőtök, mint pohárnok, bort fog kínálni az ő Urának, a másikat pedig keresztre fogják feszíteni és madarak fognak enni a fejéről. Amiről felvilágosítást kértek tőlem, az már eldöntetett.” (12:41)

József próféta (béke legyen vele) megfejtette az egyiptomi uralkodó álmát is, aki tömlöcbe vetette, majd végül kiszabadította.
"És a király azt mondta: „Láttam (álmomban) hét kövér tehenet, amelyeket hét sovány felfalt, és (láttam) hét zöld kalászt, és másik (hét) kiszáradtat. Előkelők! Magyarázzátok meg az álmomat, ha tudtok álmot fejteni!”" (
12:43)
"(József azt) mondta: „Hét esztendeig vetni fogtok a szokásnak megfelelően. Amit learattok, azt hagyjátok meg a kalászában – kivéve egy keveset, amivel táplálkoztok.
- Ezután pedig, ennek elmúltával hét súlyos esztendő jön, amelyek felfalják azt, amit előrekészítettetek a számukra – kivéve egy keveset, amit biztos helyen őriztek.
- Ezután pedig ennek elmúltával jön egy esztendő, amikor az emberek (ismét) esőhöz jutnak, és amikor (ismét) préselni fognak."
(12:47-49)

A Mohammed próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) álma Ayse-ról
„Khadizsa halálát követő évben a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) azt álmodta, hogy látott egy embert, aki egy selyembe takart alakot hozott a karjában. A férfi azt mondta neki: „Ez a te feleséged, takard hát ki őt.” A Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) felemelte a selymet, és látta, hogy Ayse van alatta. De Ayse ekkor még csak hat éves volt, ő pedig elmúlt ötven. Valamit Abu Bakr odaígérte a lányt Mu’tim fiának Dzsubairnak. A Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) egyszerűen azt mondta magának: „Ha ez Allah akarata, akkor Ő be is fogja teljesíteni.” Néhány nappal később azt álmodta, hogy egy angyal ugyanazt a selyembe csomagolt alakot hozza elé. Ez alakalommal ő kérte az angyalt, hogy mutassa meg, ki az. Az angyal felemelte a selymet és megint csak Ayse volt ott, és a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) megint csak azt mondta magának: „Ha ez Allah akarata, akkor Ő be is fogja teljesíteni. De ezekről az álmairól nem beszélt senkinek, még Abu Bakrnak sem. Mégis kapott egy harmadik, más fajta megerősítést. Khawla, Oszmán ibn Maz’um felesége, rendkívül gondosan figyelt oda a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) háztartására Khadizs halála óta, és egy napon, amikor éppen a házában volt, azt javasolta neki, hogy vegyen magához másik feleséget. Amikor a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) megkérdezte, hogy kit vegyen el, azt felelte: „Vagy Aysét, Abu Bakr lányát, vagy Szaudát Zam’ah láyát.” (Az iszlám prófétája 116-117o.)
Így végül a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) elvette Szaudát, majd pár hónap múlva Asyét is, és beteljesült az álom.

Mohamed próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) álma a Bedri csatáról
Amikor a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) és a hívők felsorakoztak Badrnál, hogy a két csapatból az egyikkel megküzdjenek. A tét nem más volt, mint az Abu Szufian által vezetett karaván rengeteg portékával vagy a mekkai hitetlenekből alakult sereg, amely a muszlimok ellen vonult ki. Végül a két sereg ütközött meg, és a karaván elmenekült. A mekkai sereg létszáma sokkal nagyobb volt, mint a muszlim seregé, s Allah a Prófétával álmot látatott, és kevésnek mutatta a sereget a szemében, s tudatta vele, hogy Gabriel (béke legyen vele) és vele együtt számos angyal jött, hogy segítsen a Prófétának (Allah áldása és békéje legyen vele) és csapatának harcolni a csatában.
"(Emlékezz arra), amikor Allah az álmodban kevésnek mutatta meg őket neked. Ha számosnak mutatta volna meg őket neked, akkor elvesztettétek volna a bátorságotokat, s összekülönböztetek volna a dolgon. Ám Allah megóvott…" (8:43)
"(És emlékezzetek arra), amikor segítségért fohászkodtatok az Uratokhoz! És Ő meghallgatott benneteket (mondván): „Meg foglak segíteni benneteket ezer angyallal- szorosan egymás mögött.”" (8:9)

A Mohammed próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) álma Mekkáról
„A Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) Medinában végig böjtölte a Ramadánt, és a következő hónap során is ott maradt. A hónap vége felé azt álmodta, hogy leborotvált fejjel lépett a Kábába, és a kezében tartotta a kulcsait. Másnap elmesélte ezt a társainak, és hívta őket, hogy menjenek vele umrára.” (Az iszlám prófétája 262.o.)
A társai közül egy része azt tanácsolta, hogy vigyenek magukkal fegyvert, Mekka ugyanis ekkor a hitetlenek kezén volt, de a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) azt mondta, hogy: „Nem viszek fegyvert, az egyetlen célom, hogy a zarándoklatot végrehajtsam.” (Uo. 62.o.)
Mint tudjuk, végül a hitetlenek nem engedték be őket Mekkába, viszont egy nagyon fontos szerződést kötöttek ekkor, a Hudjabijai egyezményt. A mekkaiak megígérték, hogy a következő zarándoklaton a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) és társai három napra beléphetnek elvégezni a zarándoklatot, s 10 évig tartó fegyverszünetet kötöttek.
A Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) ezután ott Hudajbijánál feláldozta az állatot, amit a zarándoklatra szánt, és levágta a haját, amit ilyenkor szokás, s mindenki követte a példáját. Majd erős szél támadt, és a hajfürtöket felkapta a szél, és Mekka felé fújta, be a sérthetetlen területre, az emberek pedig örvendeztek, mert jelnek tartották, hogy Allah elfogadta tőlük a zarándoklatot. A következő évben pedig be is lépett a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) Mekkába, hogy elvégezze a zarándoklatot. A Korán erről így ír:
"Allah igazolta a küldöttének a látomását az igazságnak megfelelően: be fogtok lépni - ha Allah is úgy akarja – a Szent Mecsetbe biztonságban, megnyírt fejjel és rövidre vágott (szakállal), félelem nélkül. Ő tudta azt, amit ti nem tudtok." (48:27)

Zuleyha

(Zuleyha előadása a Hanif Iszlám Kulturális Alapítvány szemináriumán hangzott el)