Iszlám kalligráfiák 6. rész - A Diváni írás

A Diváni írás, vagy magyarul a (Kancellária írás)

Ezt az írást azért nevezték el így, mert a török szultánok kancelláriája, bocsátotta ki iratait ezzel az írásduktussal. Egy régebbi török írásfajta leszármazottja, 1453 után jelent meg először dokumentumokon. Ez az írás egyike azon írásduktusoknak, amiket a törökök, nem csak felhasználtak, hanem saját maguk is fejlesztettek ki.


Később az arabok is felhasználták, a hivatalos iratokon kívűl díszírásnak is (sőt csak úgy magunk között jegyezném meg az arabok már többet használják díszírásként mint annak előtte, az egyik legtöbbet használt írásfajta a szülüsz után)
Formailag könnyed kurzivitás jellemzi, érdekessége a betűk sőt olykor egész szavak szokatlan összekötése.
Na de lássunk egy szép példát:

17


A diváni dzsalli írás, magyarul a (magasztos) diváni

Mint látjuk ez az írás a diváni írástípus egy továbbfejlesztett változata, ami szintén a török kalligráfusok érdeme. A diváni írásduktus, ünnepélyesebb nagyobb alakú, vastagabb változata, a 16. század óta használják.
Fő jellegzetességei közé tartozik a túldíszítettség, és olyan jelek, vagy vonalak illetve olykor pontok használata, amelyeknek nincs helyesírási értéke, csak díszítés. így az egész írás egy olyan tömbbé vállik amely geometriai formákat ad ki. Ezzel az írással írták a török szultánok diplomáit, fermánjait, parancsait, és az általuk adományozott kitüntetések, jogcímek szövegét.
De lássunk egy szép magasztos diváni írást, egy szép Baszmalát :):

18

 


Ezek után kitérek még egy írásra, ami nem is nevezhető kifejezetten annak, ugyanis ez egy aláírás fajta volt, de mivel a török szultánok nevéhez, és a török kancellárjához erősen kötődő dolog ez is ezért itt írok róla.

A tugra

Eredete a szulusz íráshoz köthető, némi török segédlettel lett az ami. Van egy legenda róla: Egy szép és tanulságos történet szerint, amikor feszülté vált a viszony Timur Lenk (A sánta Timur), aki perzsia és Közép-Ázsia mongol uralkodója volt, és I. Bajjazíd oszmán szultán között. Timur ultimátumot küldött a szultánnak, csakhogy írástudatlan volt, ezért nem tudta aláírásával hitelesíteni a dokumentumot, ezért tintába mártott tenyérlenyomatával "pecsételte le". A hagyományok szerint az ő tenyérlenyomatát nevezték először tugrának, és ettől az időtől, terjedt el állítólag az oszmán szultánok között.
Amit később oly tökélyre fejlesztettek hogy még az se nagyon bírta már kiolvasni, akinek a nevét beleírták.
Ma már számos helyen díszítőelemként használják, Sok baszmalát is tudrában írnak könyvfejezetek vagy könyvek elején, de megmaradt aláírásnak is, díszített dokumentumokon.


Lássunk mindkettőre egy szép példát, előszőr egy tugra baszmala diváni dzsali írásduktussal ötvözve :) Az al ikhlasz szúra:

19


A másik ismét egy igen szép példa a tugrára:

20


Akit esetleg ennél is mélyebben érdekel az Oszmán ház és az oszmán uralkodók tugrái, az interneten arab, illetve török honlapokon rengeteg információt talál.
Mára ezzel zárom soraim. Jó böngézgetést :)
Allah áldjon benneteket.
Yusuf.