Az adományozott pénzből megmaradt felesleg feletti rendelkezés

pénzKérdés: Milyen vallásjogi döntvény vonatkozik arra a pénzösszegre, amely feleslegessé válik, miután megvalósul, vagy meghiúsul az adományozás célja (bármilyen projekt), és megmarad egy bizonyos összeg feleslegként? Van-e joga a különböző alapítványok vezetőinek arra, hogy saját belátásuk szerint döntsenek a felesleges pénz sorsáról az adományozók értesítése nélkül? Ha nincs erre joguk, de ugyanakkor nem áll módjukban az adományozók értesítése, akkor mi a teendő?

A válasz a következő: Meg kell vizsgálni, hogy milyen adományról van szó. Ha ugyanis előírt zakátról (kötelező adományról) van szó, akkor az adományozóknak nincs joguk beleszólni abba, hogy milyen célra kerül elköltésre az adományuk, mert a zakát kifizetésének célcsoportjai világosan meg vannak határozva a Koránban. A Magasságos Allah azt mondta:

"Bizony, az (előírt) adományok a nincsteleneknek (járnak), és a szegényeknek, és azoknak, akik meg vannak bízva azokkal (az adományok beszedésével), és azoknak, akik szívét meg kell nyerni (az iszlám számára), és a rabszolgáknak (felszabadításukhoz), és az eladósodottaknak, és az Allah útján (harcolóknak), és az átutazóknak, (mindez) előírásként Allahtól" (Korán 9: 60).

Tehát, az ilyen adományokat az alapítványok vezetői osztják szét, szem előtt tartva társadalmuk érdekeinek megvalósítását.


Abban az esetben, ha nem zakát adományról van szó, és az adományozó azt a projektet szándékozza segíteni, amelyre felhívás hangzott el, akkor tulajdonképpen a vakf adományhoz hasonlóan adakozik. Ebben az esetben az alapállás az, hogy nem szabad más célra költeni az adományozott összegből, azt a célt kivéve, amelyre az adományozó az adott összeget adta. Ha ismeretes az adományozó személye, akkor engedélyt kell kérni tőle a felesleges összeg elköltésére, ha pedig nincs mód erre, akkor az adományozók társaságától kell engedélyt kérni. Ha erre sincs mód, akkor megengedett a felesleges összeg elköltése egy olyan projektre, amely hasonlít ahhoz, amelynek megvalósítása után megmaradt a felesleg. A magasságos Allah azt mondta:

"És féljétek Allahot (kerüljétek azt, ami kiváltja haragját), amennyire képesek vagytok!" (Korán 64:16)

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink