Mohamed Próféta (blv) ifjúkora

hz.MuhammedMohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) egyszerű ember volt, nemzettsége körében mégis közkedvelt és tisztelettel övezett személynek számított megbízhatósága, őszintesége és bölcsessége miatt. Könyörületes volt a szegényekkel, özvegyekkel és árvákkal, és osztozott a szenvedésükben azzal, hogy segítette őket. Népe már küldetése előtt is az „al-amín” nevet adta neki, mivel igazmondó és megbízható embernek ismerte.


Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) nem tanult írni vagy olvasni, saját nyelvén kívül más nyelven nem beszélt, akárcsak az akkori arabok túlnyomó része. A Korán tanúsága szerint Mohamed Próféta nem olvasott egyetlen könyvet sem, se nem írt (Korán 29:48) és nem ismerte a korábban kinyilatkoztatott szent iratokat sem, sőt az igaz hitről sem volt fogalma (Korán 42:52).

Ugyanakkor nem vett részt az arab törzsek bálványokhoz fűződő imádatában és sohasem borult le szobor előtt. Nem folytatott kicsapongó, az akkori fiatalokra jellemző életmódot, akik törzsi zenével, borral, szerencsejátékkal és prostituáltakkal mulatták az időt. Ehelyett családjának élt, de szabadidejében szeretett elvonulni és elmélkedni a világ dolgain. Minden évben egy időre felköltözött a mekkai Hirá barlangba, ahol a maga módján kereste az igazságot és próbált közeledni Istenhez.

Munkájával kapcsolatban Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) azt mesélte magáról, hogy kevés pénzért (qaráritt) vigyázott a mekkaiak birkáira (al-Bukhári). Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) tizenkét évesen megtette élete első utazását Mekkán kívül, elkísérte nagybátyját Szíriába vezető kereskedelmi útján. A második alkalom huszonöt éves korában volt, amikor egy gazdag, negyvenéves özvegyasszonynál, Khadídzsa bint Khuwajlidnál kapott munkát, s az asszony üzleti ügyeit vezette.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink