Nyilatkozat

A Könyörületes és Irgalmas Isten - Allah - nevében

Tárgy: IV. világvallások hete, záró kerekasztal-beszélgetés a Bálint Zsidó Közösségi Házban

A Magyarországi Muszlimok Egyháza, a IV. világvallások hete záró rendezvényének napján, annak kezdete előtt kb. 6 órával, sajnálattal értesült arról a szomorú tényről, hogy a Bálint Zsidó Közösségi Házban a 2003. november 19-én megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésen való részvétel feltételeként a Bálint Zsidó Közösségi Ház a Magyarországi Muszlimok Egyháza által delegált részvevővel szemben az alábbi feltételeket szabta:

- Személyes garancia vállalása a VINOK programfelelősétől, hogy a muszlim részvevő nem képvisel szélsőséges nézeteket, nem áll kapcsolatban szélsőséges muszlimokkal/arabokkal, s nem is vállal fel szélsőséges nézeteket, tetteket.
- Garancia arra, hogy a programon nem vesznek részt szélsőséges muszlimok/arabok.
- Szigorú biztonsági előírások érvényesítése a muszlim részvevő, illetve a muszlim érdeklődők esetében (adatainak előzetes leadása, mágnes kapu, motozás stb.)
- S minderről a program előtt kb. 6 órával értesítették a Magyarországi Muszlimok Egyházát.
 
A Magyarországi Muszlimok Egyháza a IV. világvallások hete keretében 2003. november 16-án az Egyház által üzemeltetett Iszlám Kulturális Központban:
1. minden érdeklődőt feltételek nélkül fogadott, vallási, etnikai hovatartozástól függetlenül.
2. Minden látogatót a legjobb bánásmódban részesítettünk és vendégül láttunk ramadáni (iftar) vacsorára.
3. Lehetőséget biztosítottunk a párbeszédre, az esetleges félreértések, téves információk tisztázására.
4. Továbbá a Magyarországi Muszlimok Egyháza az állam által elismert, hivatalosan bejegyzett, nyíltan és legálisan működő szervezet.
 
A Magyarországi Muszlimok Egyháza a muszlim részvevővel (résztvevőkkel) szemben támasztott felesleges és megalázó feltételeket súlyosan diszkriminatívnak értékeli, amely gátat emel a programsorozat céljának elérése, nevezetesen a világvallások közötti párbeszéd beindítása és tovább fejlesztése elé.
Mindezek alapján a Magyarországi Muszlimok Egyháza sajnálattal tájékoztatja a programsorozat békés és jó szándékú szervezőit és részvevőit, továbbá a nagy világvallások közötti párbeszéd minden őszinte támogatóját, hogy a Bálint Zsidó Közösségi Házban megrendezésre kerülő záró kerekasztal-beszélgetésen nem áll módunkban részt venni.
 
DÖNTÉSÜNK TILTAKOZÁS AZ EGYETEMES EMBERI JOGOK MEGSÉRTÉSE ÉS DISZKRIMINÁCIÓ MINDEN FAJTÁJA ELLEN.

Magyarországi Muszlimok Egyháza