Nyilatkozat a madridi robbantásokkal kapcsolatban

A Könyörületes és Irgalmas Isten - Allah - nevében

Az egész világot megrendítette az a súlyos és erőszakos robbantás-sorozat, amely március 11-én reggel rázta meg Spanyolország fővárosát, Madridot, amelyben tizenhárom ország, több mint kétszáz ártatlan polgára lelte halálát, és megközelítőleg ezerötszázan megsebesültek. Európa különböző városaiban milliós tömegek tüntettek elítélve a történteket.

A Magyarországi Muszlimok Egyháza teljes mértékben elítéli ezt a borzalmas bűntettet, és annak gonosz elkövetőit, attól függetlenül, hogy mely terrorszervezetek lehetnek a felelősek elkövetéséért, és attól, hogy milyen célok vezérelték a végrehajtókat. Az Egyház elutasít minden indokot, amely e bűntett mögött állhat, hiszen ez a szörnyű tett minden vallási és emberi mércével visszautasítandó, elítélendő. Az Iszlám az emberiség elleni legnagyobb bűntettnek tartja ártatlan emberek megölését –vallási hovatartozásuktól függetlenül –, hiszen a Szent Koránban ez áll: „Ha valaki megöl egy emberi lényt anélkül, hogy [annak halála bosszú lenne] valaki másnak [a megöléséért], vagy [megtorlás lenne azért], mert a [megölt] romlást [okozott] a földön – akkor olyan az, mintha az összes embert ölte volna meg. Aki ellenben életben tart valakit, olyan az, mintha az összes embert életben tartotta volna.” (5:32)
 
A Magyarországi Muszlimok Egyháza miközben kinyilvánítja mélységes részvétét az áldozatok és a sérültek hozzátartozói, valamint Spanyolország királya, kormánya és egész népe felé, felszólítja a muszlimokat, hogy legyenek mindenhol egységben embertársaikkal – azok sokszínű vallási és világnézeti hovatartozásuktól függetlenül – annak érdekében, hogy megvalósítsák társadalmaik közérdekekeit, megőrizzék a közbiztonságot, és elutasítsák az emberek életét fenyegető erőszak és a terrorizmus minden formáját.

Magyarországi Muszlimok Egyháza