Az önelszámoltatás 2010-11-26

Sejk Fares Ali Malek Al-Qudaimi szónoklata

Az emberi lélek és fajtái

 

  1. A nyugtot lelt lélek. Allah azt mondta: „Ó te nyugtot lelt lélek, térj vissza Uradhoz”
  2. Az önmagát vádló lélek: „Nem! Esküszöm a Feltámadás napjára. Nem! Esküszöm az önnönmagát vádló lélekre!”. Erről mondja al-Haszan al-Baszrí: Nem találsz olyan hívőt, aki ne dorgálná önmagát [így:] Mit akartam a beszédemmel, mit akartam az ételemmel?”
  3. A magát rosszra ösztönző lélek: „A lélek bizony rosszra ösztönöz”

Hívők!
A magasságos Allah azt mondta: „Ó ti hívők! Legyetek istenfélők, és nézze meg a lélek, mit küldött előre holnapra (a Feltámadás napjára)”
Omar azt mondta: „Tartsatok önelszámoltatást, mielőtt elszámoltatnak titeket, és mérjétek meg a súlyotokat, mielőtt mérlegre kerültök, hiszen könnyebb lesz számotokra az elszámolás holnap, ha még ma elszámoltok magatokkal. Tegyétek díszesé magatokat (jótettekkel) a legnagyobb bemutatásra. „Azon a napon bemutatnak titeket, nem fog semmi sem rejtve maradni rólatok”
Al-Ghazáli azt mondja: Aki elszámoltatja magát, mielőtt elszámoltatják, könnyebbé lesz az elszámoltatása a Feltámadáskor. Amikor kérdezni fogják, kezében lesz a válasza, jó lesz a végzete, és a visszatérése. Aki nem tart önelszámoltatást, örökké bánkódni fog, a Feltámadás napjának nehézségei közt kell hosszasan állnia, és rossz tettei a szégyen és megvetettség állapotába hajtják. Ha ez világossá válik számukra, akkor tudatára ébrednek annak, hogy semmi sem fogja megmenteni őket, csakis az Allahnak való engedelmesség”

Hívők!
Elmúlik lassan egy újabb év, minden örömével, szomorúságával, jó és rossz tetteivel. Nézze meg mindenki közülünk, mit tett az elmúlt évben, ha sok volt a rossz cselekedet, akkor igyekezzen sok jót tenni, és vegyen magához útravalót: „Vegyetek útravalót magatokhoz, hisz a legjobb útravaló az istenfélelem”. Aki jót tett akkor gyarapítsa tovább a jótetteit, és számoltassa el magát részletesen.

Történet:
Ibn al-Szamma története, aki megbánással fordult Allah felé 75 évesen, és azt mondta: 15 évig nem jegyeztek fel rólam semmit, vagy nem írt (a feljegyző angyal) tolla semmit. Hatvan évet töltöttem el azóta, és ha minden nap egy rossztettet cselekedtem, akkor vajon mennyi rosszat tettem egy évben? 360-at. Tíz év alatt 3600-at… Hatvan éve alatt ez 21600 rossztett. Majd hatalmasat kiáltott [mondván:] Allah levetett rólam több mint 21 ezer rossztettet! Majd elájult.

Hívők!
Tartsatok bűnbánatot, térjetek vissza Uratokhoz!
Allah azt mondta: „Ó ti hívők! Tanúsítsatok megbánást, őszinte megbánással”; „Forduljatok Allahhoz bűnbánattal ó hívők, hátha boldogultok”