Sejk Ali khutbájának rövid fordítása, összefoglalása, a Magyarországi Muszlimok Egyházában 2008-08-08

A mecsetben dzsuma után Sejk Ali a testvérek körében2008. augusztus 8.

A sejk a mai beszédében befejezte azt a gyermeknevelési témát, ami annak kapcsán indult, hogy felkészüljünk Ramadán hónapjára. Abból a Hagyományból indult a sejk, amiben a Próféta (béke legyen Vele) arról beszélt, hogy mindenki felelős a tetteiért, és mindenki felelősséggel fog válaszolni Allah előtt. Ez a felelősségünk azonban nem csak saját magunkra vonatkozik, hanem a gyermekeinkre is, hogy hogy neveljük fel őket. Gyermekeinkkel való kapcsolatunkban éreznünk kell ezt a felelősséget irántuk.


A gyermekeinket a szeméremre, és az erkölcsös viselkedésre kell nevelnünk. Különösen fontos ez a nevelés, az olyan társadalmakban, ahol más a gondolkodás, más a társadalmi szokás. Fontos, hogy a gyermek fejében rögzüljön az iszlám tanítása, nevelése, hogy úgy nőjön fel ahogy Allah szeretné.
A sejk felsorolt nagyon sok történetet, nagyon sok példát arról, hogy a szülők egy része hogy viselkedik nálunk. Például vannak olyan szülők, akár apukák, akár anyukák akik olyan helyekre mennek, amit vallásilag nem is szabadna. Olyan helyekre, ahol ruha nélküli nőket, férfiakat látunk. Tudjuk, hogy az iszlámban vannak olyan testrészek, amit az Isten tanítása szerint nem szabad mutatni. Ezért, amikor ilyen helyekre megyünk, és a gyermek ezeket látja úgy hiszi, hogy ennek a láthatósága természetes dolog és már nem is fordít a szemérmére akkora fontosságot, mint kellene. Ha az édesanya nem hordja például a hidzsabot, ami kötelező az iszlámban, akkor hiába mondja a lányainak, hogy hordják, nem fogják hordani, mert látják az anyjuk példáját maguk előtt.

A mecsetben dzsuma után Sejk Ali a testvérek körében
A mecsetben dzsuma után Sejk Ali a testvérek körében
 

A sejk azt mondta, fel lehetne hívni a figyelmét a gyermekeinknek azokra a tanításokra, amik a Núr (Fény) szúrában vannak. Itt láthatják, a paráználkodásnak, a meztelenségnek a szemérmetlenségnek a veszélyességét, megtanítja őket, hogy engedélyt kérjenek a szülőktől, mielőtt be akarnak menni a szobájukba, vagy a lány és fiú testvérek be akarnak menni egymás szobájába. Nem szabad megengednünk, hogy a gyermekek lássák egymás szemérmét, főleg ha már nagyobbak. Nem szabad, hogy lássák egymás testét, együtt fürödjenek. Vannak olyan nők, akik hét-nyolc éves gyermekeiket együtt fürdetik, holott az egyikük lány, a másik fiú. Ha egy szobában alszanak gondot kell arra fordítani, hogy rendesen fel legyenek egymás előtt öltözve. Meg kell érteniük, tanulniuk a gyermekeknek, hogy a testnek vannak bizonyos szemérmes részei, amit nem szabad mutatni. Amit a szülők mutatnak, tanítanak, azt tanulják a gyermekek a szülőktől.
Meg kell magyarázni a gyermeknek, hogy ebben a társadalomban mások a szokások, mint amit az iszlám tanít. Azonban ezt nem szabad úgy tenni, hogy a gyermek ne szeresse azt a környezetet, ahol él. Úgy kell neki mindezt elmagyarázni, hogy ahol ő él, ott az emberek nem muszlimok, ezért nem értik meg az iszlám tanításait és elvárásait, amit az iszlám elvár az embertől. Inkább arra kell buzdítani a gyermekünket, hogy fohászkodjon, hogy az őt körülvevő nem muszlimok is olyanok legyenek egyszer mint amit az iszlám tanít. Úgy kell nevelni a gyermeket, hogy a jót kívánja az embereknek.

A mecsetben dzsuma után testvéreink szunna imát imádkoznak
A mecsetben dzsuma után testvéreink szunna imát imádkoznak


Figyelni kell a gyermekeinkre, nem szabad engedni számukra, hogy felügyelet nélkül nézzenek televíziót, internetezzenek. Ha a szülők nem korlátozzák, hogy miket nézzenek, miket olvassanak, akkor a gyermekek a társadalomnak a hibáit utánozhatják, rájuk ragadhat sok rossz dolog. Ezért a szülőknek nagyon figyelniük kell ezekre a médiákra, mit olvasnak, mit néznek gyermekeik.
Veszélyes dolgok a fürdők, az uszodák. Sajnos vannak olyan emberek, akik elviszik a gyermekeiket ilyen helyekre. Ez az iszlám szerint – akár tetszik, akár nem – helytelen dolog. Olyan helyzetben vannak nők és férfiak együtt, ami vallásilag nem szabad. Ezért inkább mondjanak le róla. Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogy az úszás nagyon fontos dolog, kötelező, hogy a gyermek megtanulja. Ezért inkább elviszik a gyermekeiket strandra, uszodába, hogy megtanulnak úszni. Azonban ezután ne csodálkozzon az apuka, az anyuka, hogy a gyermeke lengén öltözik, hiszen ő vitte őket ilyen helyekre, ilyen helyzetekbe. Sajnos vannak olyan emberek, akik elhanyagolják megtanítani a lányaiknak, mit jelent a menstruáció, mi ez, mit kell vele tennie. A gyermeknek elérkezik ez az időszak, és nem tudja mit kezdjen vele. Ez azért van, mert a szülei nem tanították meg neki ezeket a dolgokat. Mind a fiúknál, mind a lányoknál van a dzsunúb állapota, amikor nedves álom (magömlés) történik álmában – és a gyermek nem tud mit kezdeni vele. Ezért meg kell tanítani a gyermeknek, ha felébred, és ilyesmi történt vele, akkor meg kell fürödnie, egész testes guszlt csinálnia, ahogy a Próféta (béke legyen Vele) tanította.

A mecsetben dzsuma után testvéreink szunna imát imádkoznak
A mecsetben dzsuma után testvéreink szunna imát imádkoznak


A sejk a második prédikációban mondta hogy hogyan neveljük gyermekeinket. Például lehet őket nevelni, mesékkel, történetekkel. Például elolvassuk neki József (béke legyen Vele) történetét, hogy Mózes (béke legyen Vele) hogy viselkedett a lányaival, a szemérem jele, Amikor Ádámot a sátán csábította, hogy Ádámnál az volt a célja, hogy levetkőztesse az embereket. Ebből is látszik, hogy a sátánnak az a kívánsága, hogy az emberek mezítelenül járjanak. Ilyen történeteket lehet elmondani a gyermekeinknek a Koránból, hogy a gyermekek megértsék mit jelent a szemérem, és mi pedig elégedett szülők lehessünk insa Allah.