A könyörületesség - 2012-04-27

2012. április 27. Pénteki szónoklat – Fares seikh szónoklatának összefoglalója

Az emberben van egy lényegi elem, amely megkülönbözteti őt az élettelen gépektől és érzéketlen kövektől. A magasságos Allah ugyanis megajándékozta az embert az érző lélekkel, amely által képessé tette az érzékenységre, a meghatódásra, a szomorúság és az öröm érzésére és az együttérzésre valamint a könyörületességre. A hívő muszlim embert ezen felül az jellemzi, hogy rendkívül kifinomult, lágy szívvel rendelkezik, amely által együtt él az őt körülvevő eseményekkel és személyekkel, ezért megszánja az elesett embert, fájdalommal tölti el, ha valaki szomorú, és segítő kezet nyújt a rászorulónak. Irgalmas szíve meggátolja attól, hogy megbántson bárkit, vagy hogy bűncselekményt kövessen el, továbbá a jó, a jámborság és a békesség forrásává válik a környezete számára, legyen szó akár emberekről, akár más teremtményekről.


Mindenek előtt azonban ki kell emelni, hogy a könyörületesség a magasztalt Allah egyik tulajdonsága, mely nem hasonlítható egyetlen teremtény tulajdonságához sem, hiszen Ő a legkönyörületesebb, könyörülete körbe ölel mindent, és kiterjed minden élőlényre. Az angyalok is tanúsítják Allah ezen tulajdonságát a Koránban:
„Urunk, átölelsz minden dolgot könyörülettel és tudással, bocsáss hát meg azoknak, akik bűnbánatot tanúsítanak, és követik a Te utad, és óvd meg őket a Fellángoló tűz kínjától” (Korán 40: 7).
A mindenható Allah így szólt a Koránban:
„Add hírül a szolgáimnak (Ó Mohamed), hogy Én a Megbocsátó és a Könyörületes vagyok!” (Korán, 15:49).
Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Amikor Allah megteremtette a teremtményeket azt írta egy könyvbe, ami Nála van a Trónus felett: Bizony a könyörületem felülmúlja a haragomat!.” (al-Bukhári, Muszlim).
Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) a következőképpen érzékeltette társaival a mindenható és fenséges Allah könyörületét. Egy alkalommal, miután látott egy gyermekét kereső asszonyt szaladni, azt kérdezte társaitól: „Mit gondoltok? Vajon ennek a nőnek lenne szíve gyermekét a tűzbe vetni? Azt felelték: Nem. Azt mondta nekik: Allah könyörületesebb szolgái iránt, mint ez a nő a gyermeke iránt!”

Allah legszebb nevei közé tartozik a Könyörületes és Irgalmas. A Korán 113 fejezete beszmalá-val veszi kezdetét, vagyis ezzel: „a Könyörületes és Irgalmas Allah nevével”. A muszlim ember ahányszor olvas a Koránból, vagy elkezd egy-egy szúrát recitálni, ezt a két nevet olvassa el először, amelyeket a napi ötszöri imádkozás alatt legalább 34-szer ismétel el.

A magasságos Allah a könyörületességgel küldte el küldötteit: „Ó ti emberek! Intés jött immár hozzátok az Uratoktól és gyógyulás arra, ami a szívekben van és útmutatás és könyörület a hívőknek. Mondd (ó Mohamed): Allah kegyének és könyörületének örüljenek! Ez jobb, mint az, amit összegyűjtenek (az evilági javakból).(Korán 10: 57-58)
Allah azt mondta Mohamed prófétának (Allah dicsérje és üdvözítse): „És nem küldtünk el téged, csupán könyörületként a Teremtmények számára” (Korán 21:107);
„[Ó Mohamed] Allah könyörülete miatt lettél gyengéd velük, ám ha durva beszédű, és keményszívű lettél volna, akkor szétszéledtek volna körülötted” (Korán 3: 159)

Az iszlám vallás békét és könyörületességet hirdet, és a hit teljességének jeleként tekinti a könyörületességet.
A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Nem lesztek hívők addig, amíg nem könyörültök meg egymáson.” Azt mondták: Ó Allah küldötte, mindannyian könyörületesek vagyunk. Azt mondta: „Nem a társaitok iránti könyörületről van szó, hanem az emberek iránti könyörületről, az általános könyörületről” (at-Tabarání).
Azt is mondta a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „Allah nem könyörül azon, aki nem könyörül az embereken” (al-Bukhári),
Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) így szólt: „Könyörületek azon aki a Földön van, megkönyörül rajtatok az, Aki az égben van!” (at-Tabarání).
A magasságos Allah a hívőkről mondja: „És türelmességet és könyörületességet kötnek egymás lelkére”. (Korán 90: 17)

Hogyan nyerjük el Allah könyörületét?

- Allahnak és küldöttének való engedelmességgel:
„S engedelmeskedjetek Allahnak és a Küldöttnek, hátha könyörületben részesültök” (Korán 3: 132).
- Allah könyvéhez való ragaszkodással: „És ez (a Korán) egy áldott Írás, amelyet lebocsátottunk, így hát kövessétek, és legyetek istenfélők! Talán könyörületben részesültök” (Korán 6: 155)
- Az imádkozás és a többi előírás maradéktalan és helyes betartásával: „A hívők és a hívő nők egymás pártfogói. Megparancsolják a helyénvalót és megtiltják az elvetendőt. Megtartják az imádkozást, és megadják az alamizsnát. Engedelmeskednek Allahnak és a Küldöttének. Velük szemben Allah könyörületet fog gyakorolni. Bizony Allah Mindenható és Bölcs” (Korán 9: 71)
- Allah szolgái iránti könyörületességgel: Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) így szólt: „Akik könyörületesek, azokon megkönyörül a Könyörületes! Könyörülj a Föld lakóin, megkönyörül rajtad az, Aki az égben van!” (al-Tabaráni).

- A szülők iránti könyörülettel: „És elrendelte Urad, hogy ne szolgáljatok mást, csupán Őt és [bánjatok] jóságosan a szülőkkel! Ha pedig egyikőjük, vagy mindkettejük eléri nálad az idős kort, akkor ne mondd azt nekik, hogy pfuj, ne utasítsd el durván őket, és mondj nekik helyénvaló beszédet! És engedd alá számukra az alázatosság szárnyát a könyörületességből (fakadóan), és mondd: Uram, könyörülj rajtuk, miként ők gondoskodtak rólam kiskoromban!” (Korán 17: 23-24)
- A házastársak iránti könyörülettel. A Korán a következőképpen mutatja be a házastársak közötti kapcsolatot: „És (Allah) jelei közé tartozik az, hogy magatokból feleségeket teremtett számotokra, hogy megnyugvást találjatok náluk, és közöttetek szeretetet és könyörületet helyezett el. Bizony ebben jelek vannak a gondolkodó nép számára.” (Korán 30: 21)
- A gyermekek iránti könyörülettel. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) így szólt: „Nem való közénk az, aki nem könyörül a kisebben, és aki nem ismeri a felnőttnek járó jogokat” (Ahmed és al-Hákim).
Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) nyilvánvalóvá tette, hogy a könyörületesség a szívek gyógyításának eszköze. Egy alkalommal egy férfi járult a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) elé, majd arról panaszkodott neki, hogy megkeményedett a szíve. Azt mondta neki: „Szeretnéd, hogy meglágyuljon a szíved, és megszerezd azt, amire szükséged van? Könyörülj az árván, simogasd meg a fejét, és etesd meg az ételedből, akkor megfog lágyulni a szíved, és eléred azt, amire szükséged van” (al-Albáni)

Abdul-Fattah Munif, MME