Az istenfélelem gyakorlása az egyedüllétben 2014-04-18

Seikh Nabil al-Szabahí pénteki szónoklatának rövid összefoglalása

A Mindenható Allah azt mondja a Koránban:

„Mondd: Gyertek! Felolvasom nektek azt, amitől eltiltott titeket az Uratok. [Ő arra utasít titeket,] hogy ne társítsatok Vele senkit, és a szülőkkel szépen bánjatok, és ne öljétek meg gyermekeiteket éhségtől [félvén]! Mi gondoskodunk rólatok és róluk is. Ne kövessetek el erkölcstelenségeket, se nyilvánosan, se titkosan. S ne öljétek meg azt a lelket, amelyet Allah tilalmassá tett, csakis jogosan (halálbüntetést érdemlő bűntett miatt)!” (Korán 6:151)


Allah arra ösztönöz bennünket ezekben az ájákban, hogy tartózkodjunk a rossz tettektől az egyedüllétben is, nem csupán akkor, amikor nyilvánosan cselekszünk, tehát amikor más muszlimok társaságában, a közösségben vagyunk. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Hét féle ember lesz, akiket Allah árnyékban részesít, az árnyékából, azon a napon, amikor nem lesz árnyék, csakis az ő árnyéka. „Egy igazságos vezető (kormányzó), egy fiatalember, aki a Mindenható és Fenséges Allah szolgálatában nőtt fel, egy férfi akinek a szíve a mecsetekhez kötődik, két férfi, akik Allahban szerették meg egymást, Őérte gyűlnek össze és Őérte válnak el egymástól, egy férfi akit magához hívott egy szépséges asszony, ám azt mondta: ’én bizony félem Allahot’, egy férfi, aki úgy adakozott, hogy nem tudta a bal keze, mit adott a jobb keze, és egy férfi, aki megemlékezett Allahról egyedüllétében, s megeredtek a könnyei.” (al-Bukhári és Muszlim)

Ebben a hadíszban megjelenik az erényes muszlim ember jellemvonása: nem követ el bűnt akkor sem, ha Allahon kívül senki sem tanúsíthatná a bűn elkövetését. Azért tartózkodik a muszlim ember attól, hogy titokban kövessen el bűnöket, mert tudja, hogy Allah minden időben és minden helyen látja őt, úgy is, hogy ő nem képes látni a Mindenható Allahot. Továbbá vágyik arra, hogy Allah árnyékában részesítse a Feltámadás szörnyű és borzalmakkal teli napján.
A hadíszban emellett szerepel az egyedüllétben végzett jócselekedet és istenszolgálat, amely ugyancsak Allah árnyékának elnyerését eredményezi a túlvilágon, amely jótett mentes a legkisebb képmutatástól is, hiszen akinek elerednek a könnyei egyedüllétében, amikor emlegeti Allahot, az ilyen személy istenszolgálata őszintén Allahnak kerül felajánlásra, mivel az emberek elől rejtve marad, így nem látja senki, csak a Mindenható Allah.

Érdemes például időt elkülöníteni arra, hogy egyedül legyünk Allahhal, fohászkodjunk Hozzá és esdekeljünk előtte:

„Távol maradnak oldalaik a fekvőhelyektől: „Urukhoz fohászkodnak félve és remélve. És adakoznak abból, amivel gondoskodtunk róluk. Egy lélek sem tudja, hogy milyen öröm rejtőzik fizetségképpen az [emberek] számára azért, amit cselekedtek.” (Korán 32:16-17)

A rejtett adakozás ugyancsak megjelenik a hadíszban: „egy férfi, aki úgy adakozott, hogy nem tudta a bal keze, mit adott a jobb keze”. Erről Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A titokban adott adomány oltja az Magasztos Úr haragját.” (al-Albání hiteles láncolata)
Emellett a bűnök titokban való elkövetése semmissé teszi a jótetteket. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Olyan emberekről tudok a közösségemből, akik az Ítélet Napján olyan jótettekkel jönnek elő, amelyek fehérek és olyan nagyok, mint a Tiháma hegyei, de Allah szétszórt porrá teszi őket. Bizony ők a testvéreitek és közületek valók, imádkoznak az éjjelből, ahogyan ti, de olyan emberek ők, akik ha egyedül vannak, akkor áthágják Allah tilalmait.” (Ibn Mádzsa)

Legyenek mindannyiunknak olyan jótettei, amelyről senki sem tud, csak a Mindenható Allah, hiszen egy másik hadíszban Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Három dolog menti meg az embert: Az istenfélelem titokban és nyilvánosan, a mértékletesség szegénységben és gazdagságban, és az igazságosság haragban és elégedettségben.” (al-Albání hiteles láncolata)