Megérkezett Ramadán hónap 2014-06-27

Fares al-Qudaimi seikh pénteki szónoklatának összefoglalása

A Mindenható Allah így szólt a Koránban: „Ó ti, akik hisztek! Előíratott számotokra a böjtölés, ahogyan előíratott azok számára is, akik előttetek [éltek], hátha istenfélők lesztek” (Korán 2: 183).

Ramadán az istenfélelem és a megbocsátás iskolája, továbbá a könyörületességnek, a Korán recitásának és a Pokol-tüzétől való felszabadításnak időszaka. Ramadán a legjobb hónap, hiszen ebben a hónapban került lebocsátásra a Szent Korán, amiről a 2. szúra 185. ája számol be:

„[A böjtölés ideje] Ramadán hava, melyben a Korán lebocsáttatott útmutatásként az emberek számára, világos bizonyítékokkal az útmutatásra és [az igazság és a hamisság közötti] szétválasztásra...”

Ramadán hónap tehát Allah bocsánatának elnyerése, és az Allahhoz való bűnbánat tanúsításának hava. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A napi öt ima között, és péntektől péntekig, és Ramadántól Ramadánig minden bűn, amit közben elkövettek meg lesz bocsátva, amennyiben a főbb bűnöket elkerülik”
Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki Ramadánt hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva böjtöli, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”;
Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki Ramadánban éjszakai imádkozást végez hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva böjtöli, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne” ;
Aki Ramadánban virraszt az Elrendelés éjszakáján hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva böjtöli, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Ramadán hónap eljövetele azt jelenti, hogy az egész világegyetemben változások történnek. Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Amikor megkezdődik a Ramadán, megnyílnak a Paradicsom kapui, bezárulnak a Pokol kapui, a leláncoltatnak sátánok” (al-Bukhári, Muszlim).
Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony a Paradicsomnak van egy kapuja, így hívják: ar-Rajján (a Szomjat oltó). Ezen keresztül lépnek be a böjtölők a Feltámadás Napján, és rajtuk kívül senki sem lép be azon. Az kiáltatik: „Hol vannak a böjtölők? És akkor felállnak ők és ezen az ajtón keresztül rajtuk kívül senki sem megy be. Amikor bemennek, bezáratik (mögöttük), és így senki más nem léphet be itt.” (al-Bukhári, Muszlim)

Nagy veszteség éri azt, aki nem változik meg ebben a hónapban, és nem nyer megbocsátást Allahtól. Ne engedjük tehát, hogy az evilági dolgok elvonják a figyelmünket Ramadán hónapról, és törekedjünk arra, hogy jobb emberré váljunk.
A ramadáni böjtnek különleges a jutalmazása Allahnál, hiszen csak Ő tudja, mekkora jutalmat tartogat szolgájának.
Allah Küldötte azt mondta: „A Hatalmas és Fenséges Allah azt mondta: Ádám gyermekének minden tette őt illeti, kivéve a böjtöt, ugyanis az Engem illet, és Én jutalmazok érte”.

Allah Küldötte azt mondta: „A böjt oltalom, ezért ha valamelyikőtök böjtnapot tart, akkor ne beszéljen csúnyán, ne kiabáljon veszekedve, és ha valaki szidja őt, vagy verekedni akar vele, akkor mondja azt kétszer: „Én böjtölök.” Arra esküszöm akinek Mohamed élete a kezébe van, hogy a böjtölő szájának megváltozott szaga kedvesebb Allahnak, mint a mósusz illata. A böjtölőnek két öröme van, ami boldogságot okoz számára: amikor megtöri [a böjtjét], örül ennek; és amikor találkozni fog az Urával, örülni fog a böjtjének” (al-Bukhári, Muszlim)

Ramadán hónap rendkívüli lehetőség a bűnbánatra, Allah megbocsátásának elnyerésére, és hogy visszatérjünk Allahhoz. Jó alkalom arra, hogy megtisztuljunk bűneinktől, megszabaduljunk rossz szokásainktól, és hogy megtanuljunk uralkodni magunkon valamint hogy türelmessé váljunk. Használjuk ki ezt a hónapot arra, hogy jót cselekedjünk, hogy Koránt olvassunk, hogy a napi imádkozásokat közösségben végezzük, és hogy virrasszunk, és együtt végezzük az éjszakai imádkozásokat (más néven a Taráwíh – pihenésekkel megszakított - imádkozásokat). Nem szabad elfelednünk, hogy nem tudhatjuk hány Ramadánt élünk még meg. Nagy veszteség éri azt, aki nem él a lehetőséggel, nem változik meg ebben a hónapban, és nem nyer megbocsátást Allahtól.

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME