A megbocsátás a bosszúállásra való képesség ellenére 2014-05-30

Seikh Fares pénteki szónoklatának összefoglalása

A legszebb megbocsátás az, amikor az embernek hatalma van bosszút állni, de mégsem teszi, hanem inkább elnézően viszonyul ahhoz, aki elkövette vele szemben a sértést, vagy az agressziót, és ahelyett, hogy agresszíven válaszol, inkább megbocsát és túllép.


A történet szerint Józsefet (béke legyen vele) kiskorában elcsalják a testvérei azzal az ürüggyel, hogy játszani akarnak vele, és mivel féltékenyek és irigyek voltak rá, ezért bedobták egy kútba aztán ott hagyták. Telnek az évek, és ők nem tudják, hogy valóban mi történt Józseffel, hanem úgy gondolták, hogy az a mese, amit kitaláltak az apjuknak, hogy megölte egy farkas, tényleg megtörtént, csak nem egy farkas ölte meg, hanem éhen halt vagy bármi más. Azt gondolták, hogy többé nem fog visszatérni József. Azt hitték, hogy elfeledkezik majd apjuk, Jákob a fiáról, Józsefről, de nem így történt.
Múlik az idő, és Józsefre rátalálnak, majd Egyiptomba viszik. Ott sok nehézség éri Józsefet, rengeteg megpróbáltatás, a kútba dobták testvérei, aztán eladták rabszolgának, majd Egyiptom kincstárnoka  a házába fogadja, mint szolgát, és a kincstárnok felesége, elakarta csábítani, de József ellenállt. Ennek ellenére Józsefet börtönbe zárták, ott pedig sok évig sínylődött, míg ki nem szabadult. Amikor végre kiszabadult, Allah megjutalmazta a türelméért és kitartásáért.  
József (béke legyen vele) testvérei bocsánatot kértek tőle, és ő nem bosszulta meg mindazt amit vele tettek:

„Azt mondták: „Allahra! Bizony, Allah előnyben részesített téged velünk szemben, és mi bizony vétkesek voltunk”. Azt mondta: „Ma nem sújt benneteket szemrehányás! Allah megbocsát nektek. Ő a Legkönyörületesebb könyörületes!” (Korán 12: 91-92)

József (béke legyen vele) megbocsátott mindenkinek, aki vele szemben igazságtalanságot követett el, amikor magas rangra tett szert, és hatalom volt a kezében. Megbocsátott még a testvéreinek is, pedig minden olyan dolog ami vele történt, onnan indult el, hogy a testvérei gyerekkorában kútba dobták és ott hagyták. A sok-sok szenvedés és megpróbáltatás, nehézség ellenére sem akart rosszat a testvéreinek, nem akarta őket megbüntetni, bár megtehette volna.

Rengeteg olyan történet van Mohamed próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) és társai életében, amelyek bizonyítják, hogy az Iszlám alapvető tanítása, hogy bocsáss meg a testvérednek, és bocsáss meg az embernek aki árt neked.
Amikor megvádolták Abu Bakr leányát és a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) feleségét, Aisát azzal, hogy paráználkodott. A történet szerint, az a rabszolga, aki elterjesztette ezt a hazugságot, és rágalmat Aisáról, hogy paráználkodott, Abu Bakr szolgája volt, és Abu Bakr tartotta el őt. Abu Bakr pedig az eset után nem akarta többé eltartani és segíteni őt.
Ekkor Allah a következőt nyilatkoztatta ki:

„És a jótétemény és bőség birtokosai ne esküdjenek arra, hogy nem adnak a közeli rokonoknak, a szegénynek, a kivándorlónak Allah útján. És bocsássanak meg és nézzenek el. Hát vajon szeretnétek, hogy Allah megbocsásson nektek? És Allah Megbocsátó, Irgalmas” (Korán 24: 22)

Mikor Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) elrecitálta Abu Bakrnak ezt az áját, Abu Bakr elsírta magát és azt mondta: Dehogynem bocsátok meg, Ó Allah, igenis megbocsátok!
Tehát annak ellenére, hogy ilyet tett ez az ember, Abu Bakr, Allah szavának a hatására megbocsátott neki. Nem csak megbocsátott, hanem felszabadította és szabadon engedte a szolgát.
Allah arra utasítja a Prófétát (Allah dicsérje és üdvözítse) és a hívőket:

„Légy megbocsátó és elnéző, amíg Allah parancsa el nem jön, bizony Allahnak mindenek felett hatalma van.”

A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki visszatartja haragját miközben képes lenne a haragjának a megélésére, a Fenséges és Mindenható Allah a Feltámadás Napján a teremtmények vezetőivé fogja tenni, és Allah válasz út elé fogja állítani hogy bármelyik paradicsomi feleséget szeretné magához venni megteheti.”
Egy másik hadíszban a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Nem az az erős aki képes másokat lebirkózni, hanem az az erős aki képes visszatartani a haragját.”
A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) egy harmadik hadíszban azt mondta: „Nincs annál hatalmasabb jutalmú cselekedet Allah előtt, mint az, hogy valaki Allah kedvéért visszatartja a haragját.”
A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) pedig egy negyedik hadíszban azt mondta: „Az adomány nem csökkenti a vagyont, és Allah azt a szolgáját aki megbocsát, gyarapítja a dicsőségben, és senki sem viselkedik alázattal anélkül, hogy Allah ne emelné őt fel.”

A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) a gyakorlatban is megbocsátó volt, hiszen Mekka meghódításánál, annak ellenére, hogy a muszlimokat üldözték pár éve, kiüldözték és ellehetetlenítették az életüket Mekkában, voltak akiket kínoztak és megöltek, de amikor megijedve és megfutamodva a Kábához menekültek a hitetlenek és bálványimádók amikor Mohamed (Allah dicsérje és üdvözítse) bevette seregével Mekkát, összegyűjtötte az embereket és azt kérdezte tőlük: Mit gondoltok ki vagyok én? Azt mondták: Te egy nemes ember leszármazottja vagy. Azt kérdezte a Próféta: Mit gondoltok mit fogok veletek tenni? Ekkor félni kezdtek. Azt mondták: Ahogy egy nemes emberhez illik, megfogsz nekünk bocsátani. A Próféta pedig azt mondta: Menjetek, szabadok vagytok.
Nem büntette meg őket, ahogyan József (béke legyen vele) sem büntette meg a testvéreit.

Azt mondta József: „Azt mondta: „Ma nem sújt benneteket szemrehányás! Allah megbocsát nektek. Ő a Legkönyörületesebb könyörületes!” (Korán 12: 92)

Azt mondja a Mindenható Allah a Koránban:

„Ó ti hívők, bizony házastársaitok és gyermekeitek között ellenségek vannak számotokra, óvakodjatok hát tőlük, ám ha megbocsátotok és elnézitek, bizony Allah megbocsátó és Irgalmas.”

Ma is vannak olyan emberek akik megbocsátóak, és igyekeznek a szívükből  kitörölni minden irigységet, kegyetlen gondolatot. Volt egy korai muszlim férfi, akinek a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) megmondta, hogy a Paradicsom egyik lakója lesz. Ez a férfi mindig úgy tért nyugovóra, hogy a szívéből eltávolította a gyűlöletet és ellenérzést bárki felé. Megtisztította a szívét a rossz gondolatoktól. Miután a Seikh tanította ezt a történetet, az egyik diák arról számolt be, hogy attól a naptól kezdve mindig úgy alszik el, hogy bárki iránt, aki megbántotta őt a barátai közül, megbocsát neki és megtisztítja a szívét az irántuk érzett haragtól és gyűlölettől.
Mi is legyünk megbocsátóak, ha azt szeretnénk, hogy Allah megbocsásson nekünk.