Ramadán, az ajtónkon kopogó vendég 2014-07-04

Manszúr seikh pénteki szónoklatának összefoglalása

Eljött a vendég, akit vártunk már, eljött a Ramadán hónap, amelynek végigböjtölése kötelező az iszlámban, és amelyért a Mindenható Allah különleges jutalommal fizet meg a böjtölőknek.

Abú Szalama azt mondta, Talha ibn Ubajdilláhra való hivatkozással, hogy volt két férfi, akik egy időben, egyszerre tértek az iszlámra, azonban az egyik szorgalmasabb volt a másiknál, és részt vett az Allah útján való küzdelemben, és vértanúként esett el a harctéren. A másik férfi egy év múlva halálozott el. Talha elmondta, hogy álmában látta, amint a Paradicsom kapujánál állt, és a két férfi ott termett mellette, amikor is kijött egy személy a Paradicsomból, és beengedte azt, aki később halálozott el, majd kijött és beengedte azt, aki vértanúként esett el a harctéren. Majd visszatért hozzá, és azt mondta neki: Térj vissza, a te időd még nem érkezett el. Reggelre kelve Talha elbeszélte ezt az embereknek, akik csodálkoztak ennek hallatán, és eljutott a híre Allah küldöttéhez (Allah dicsérje és üdvözítse), akinek elmondták a történetet. Azt mondta nekik: „Mi az amin csodálkoztok ebben?” Azt mondták: „Ó Allah küldötte! Ez a férfi szorgalmasasabb volt, mint a másik, majd vártanúként esett el a harctéren, mégis a másik férfi ment be előtte. Azt mondta Allah küldötte: „Vajon nem maradt az élők sorában őutána?” Azt mondták: Dehogynem! Azt mondta: „És abban az évben megérte Ramadánt, így böjtölt, és ennyi és ennyi leborulást végzett imádkozásaiban?” Azt mondták: Igen! Azt mondta Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Ami [távolság] közöttük van, az nagyobb, mint ami az Ég és a Föld között van” (Ibn Mádzsa jegyezte fel, és al-Albání hitelesnek minősítette).

Hívők közössége!
A Mindenható Allah így szólt a Koránban:

„[A böjtölés ideje] Ramadán hava, melyben a Korán lebocsáttatott útmutatásként az emberiség számára, világos bizonyítékokkal az útmutatásra és [az igazság és a hamisság közötti] szétválasztásra. És aki [otthonában] jelen van ebben a hónapban, az böjtölje azt végig. Aki pedig beteg vagy úton van, annak máskor azonos számú napot [kell böjtölnie]. Allah a könnyebbséget akarja számotokra, nem pedig a nehézséget, és [azt akarja, hogy] tegyétek teljessé a [böjtnapok] számát, és Allah nagyságát dicsőítsétek, amiért [az igaz] útra vezetett titeket, és hogy hálásak lehessetek.” (Korán 2: 183).

Legyünk hát azok között, akik elérik ennek a hónapnak az áldását, és fogadjuk úgy ezt a vendéget, ahogyan az méltó hozzá!

Ki kopog? Én vagyok az, a megbocsátás hónapja – szól Ramadán hónap.

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki Ramadánt hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva böjtöli, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne" (Al-Bukhári és Muszlim jegyezte fel).

Dzsábir ibn Szumrára való hivatkozással jegyezték fel azt, hogy Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Így szólt Gábriel: Ó Mohamed, aki elérte Ramadán hónapját, majd úgy halt meg, hogy nem lett neki megbocsátva, kerüljön hát Pokol-tűzére, és távolítsa el Allah [a közelségéből]! Mondd azt: Ámín [Úgy legyen!], és én azt mondtam: Ámín! (Al-Tabaráni jegyezte fel, al-Albání szerint hiteles)

A fenti hadíszban a hitből fakadóan szó azt jelenti: aki hisz annak előírt voltában, és szem előtt tartja és reméli a jutalmazást Allahtól, nem úgy, hogy nehézkesen végzi el, az megérdemli a megbocsátást és a Pokol tűzének elkerülését.

Ki kopog? Én vagyok, a hónap, amelyben megnyílik a Paradicsom és leláncoltatnak a sátánok.

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Amikor eljön az első éjszaka  Ramadán hónapból, leláncoltatnak a sátánok és a démonok közül a legmegátalkodottabbak, bezárulnak a Pokol kapui, így egy sem nyílik ki azokból, és megnyílnak a Paradicsom kapui, így egy sem zárul be azokból, és egy hívó azt mondja: Ó te, aki jót akar, közeledj! És te aki rosszat akarsz, távolodj! És Allahnak vannak megszabadítottjai a Pokol tűzétől, minden éjszaka” (al-Tirmidhi, Ibn Mádzsah).

Ki kopog? Én vagyok, a közbenjáró a Feltámadás napján.

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A böjtölés és a Korán közbenjárnak az emberért a Feltámadás napján, azt mondja a böjt: Ó Uram! Megfosztottam őt ételétől és vágyaitól, engedd hát, hogy közben járjak érte! És azt mondja a Korán: „Ó Uram! Megfosztottam őt az alvástól éjszaka, engedd hát, hogy közbejárjak érte! Azt mondta: Ekkor közbejárhatnak érte” (Ahmad és al-Tabaráni jegyezte fel, al-Albání szerint hiteles)

Ki kopog? Én vagyok, az adakozás hónapja.

Ibn Abbászra való hivatkozással jegyezték fel, hogy Allah Küldötte  volt a legadakozóbb ember, és a legeslegjobban Ramadán hónapban volt adakozó, amikor is Gábriel találkozott vele. Gábriel ugyanis Ramadán minden éjszakáján eljött hozzá, hogy Allah Küldötte felolvassa előtte a Koránt. Amikor pedig találkozott vele, akkor Allah Küldötte adakozóbb volt, mint az esővel küldött szelek.” (al-Bukhári és Muszlim).

Ki kopog? Én vagyok, a teljes jutalmazás hónapja.

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Annak, aki [böjtmegtöréskor] megetet egy böjtölőt, ugyanannyi a jutalma van, mint annak, ám ezzel nem csökkenti semmivel sem a böjtölő jutalmát” (Ahmad, al-Naszái és al-Tirmidhi jegyezte fel, al-Albání szerint hiteles)

Ki kopog? Én vagyok, a megválaszolt fohász hónapja.

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „És bizony minden muszlim számára van minden nap és éjszaka egy megválaszolt fohász hónapja” (Al-Bazzár jegyezte fel, al-Albání szerint hiteles, más hiteles változata miatt)
Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony a böjtölőnek a böjttöréskor nem utasíttatik vissza a fohásza”; Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Három megválaszolt fohász van: a böjtölő fohásza, az igazságtalanságot elszenvedett fohásza, és az utazó fohásza” (Al-Bajhakí jegyezte fel, al-Albání szerint hiteles)

Ki kopog? Én vagyok, a mecsetbe zárkózás hónapja.

Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) Ramadán utolsó tíz napjában mindig beköltözött a mecsetbe, egészen haláláig. „Beköltöztem az első tíz éjszakára, a Qadr éjszakát keresve, később pedig beköltöztem a középső tízre, majd sugallat jött hozzám arról, hogy az utolsó tízben van!” (al-Bukhári és Muszlim)
Al-Bukhári feljegyezte a történet másik változatát is: Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) Ramadán utolsó tíz napjában mindig beköltözött a mecsetbe, életének utolsó évében azonban húsz napot töltött bezárkózva

Ki kopog? Én vagyok az, az Elrendelés éjszakájának a hónapja

A Mindenható Allah azt mondta: „Bizony az Elrendelés éjszakáján bocsátottuk le azt (a Koránt). És honnan tudhatod, mi az Elrendelés éjszakája? Az Elrendelés éjszakája jobb, mint ezer hónap. Az angyalok és a Lélek (Gábriel angyal) leereszkednek akkor, Uruk engedelmével, mindenféle paranccsal. Békesség az, egészen hajnalhasadásig” (Korán 97:1-5).
Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki Ramadánban virraszt az Elrendelés éjszakáján hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva böjtöli, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.  (al-Bukhári és Muszlim)

Ki kopog? Én vagyok, az Umra hónapja

A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Egy Umra (kis zarándoklat) Ramadánban felér egy Zarándoklattal” (al-Bukhári és Muszlim)

Ki kopog? Én vagyok, az áldás és kora hajnali reggeli hónapja

A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A Szuhúr (kora hajnali reggeli) áldás, ne hagyjátok hát ki, legalább egy korty vizet igyon mindegyikőtök, hiszen Allah és angyalai dicsérik azokat, akik elfogyasztják a korai hajnali reggelit” (Ahmad jegyzte fel, al-Albáni elfogadható hitelességünek minősítette)
A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A böjtölés nem más, mint egy letét (egy dolog amit ránk bíznak), őrizze hát meg mindenki közületek letétét!”
Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A böjt oltalom, ezért ha valamelyikőtök böjtnapot tart, akkor ne beszéljen csúnyán, ne kiabáljon veszekedve, és ha valaki szidja őt, vagy verekedni akar vele, akkor mondja azt kétszer: „Én böjtölök.” (al-Bukhári, Muszlim)
Nem szabad Ramadán alatt kibeszélni másokat, sem hazudni. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A böjt oltalom, amennyiben nem hágja át” Azt kérdezték: „Mivel hágja át?” Azt mondta: „Hazugsággal, vagy kibeszéléssel”.

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME