A Végső óra kis jeleiről 2014-02-14

Seikh Fares al-Qudaimi pénteki szónoklatának összefoglalója

A Könyörületes és Irgalmas Allah nevével
A Feltámadás Napjában, vagy az Ítélet Napjában való hit az iszlám vallásban a hit 6 pillérének egyikéről van szó. A hittételek pedig ismertek: A hit Allahban, angyalaiban, prófétákban, könyvekben, a túlvilági életben és a sorsban vagy elrendezésben. Nem helyes a hite egy muszlimnak sem, ha nem hisz ezek összességében.


Azt mondja a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „A hit azt jelenti hogy hiszel Allahban, könyveiben, prófétáiban, angyalaiban, túlvilági életben és a sorsban.”
A Végítélet Napjának előjeleiről azt mondja Allah a Koránban:

„Azért van ez, mert Allah az igazság és hogy Ő kelti életre a holtakat és neki minden dolog felett hatalma van és hogy az óra eljön nem fér hozzá kétség, és Allah bizony előhozza azokat akik a sírokban vannak.” (Korán 22: 6-7)

Amikor a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) tanította az Iszlámot a mekkai bálványimádóknak és a Feltámadás jeleiről beszélt, akkor hitetlenségükben, tagadásként azt mondták hogy ha van is Ítélet Nap, az egészen biztosan távol van.
Erre nyilatkoztatta ki válaszul Allah:

„Bizony, ők úgy látják, hogy távol van, mi azonban úgy látjuk, hogy közel van. Azon a napon az ég olyan lesz, mint az olvasztott érc, és a hegyek olyanok lesznek, mint a gyapjú, és egy barát sem kérdez barátjáról” (Korán 70: 6-10)

Amikor megkérdezték a Prófétától (Allah dicsérje és üdvözítse) hogy mikor lesz a Feltámadás Napja? Akkor egy alkalommal azt mondta, hogy "úgy lettem elküldve Prófétaként, hogy köztem és az Ítélet Napja között csak ennyi a különbség" - és felemelte a középső és a mutató ujját. Tehát már nagyon kevés van hátra a Feltámadás Napjáig, és bármikor bekövetkezhet.
A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) elküldése az első kisebb jel, és a halála is egy ilyen kisebb jel. A kis jelek közé tartozik még a Hold meghasadása. A hitetlenek azt kérték a Prófétától (Allah dicsérje és üdvözítse), hogy mutasson egy csodát, ha valóban Allah Küldötte, Allah pedig csodát tett, és kettéhasította a holdat a szemük láttára. Korán azt mondja:

„Elközeledett az Óra, és kettéhasadt a Hold. És amikor jelet látnak, elfordulnak és azt mondják: Ez egy folyamatos varázslat.” (Korán 54: 1-2)

A kis jelek legtöbbje már bekövetkezett és közel van az Ítélet Napja, de pontos időpontot nem tudunk mert ezt csak Allah tudja. Allah azt mondja a Koránban:

„Kérdeznek téged az Óráról. Mikor van annak a megszabott ideje? Mondd: Annak tudása csupán az én Uramnál van meg. Csak Ő ismeri annak idejét. Ott súlyosodik az egekben és a földön. Váratlanul fog érni benneteket. Úgy kérdeznek téged, mintha te tudnál arról. Mondd: Annak tudása csak Allahnál van meg. Ám a legtöbb ember nem bír tudással” (Korán 7: 187)

„Kérdeznek téged az Óráról: Mikor következik be? Nem vagy te olyan helyzetben, hogy bármit mondhass arról! Az Uradra tartozik annak ideje. Bizony, te csupán egy intő vagy annak, aki féli azt. Azon a napon, amikor meglátják azt, olyan lesz nekik, mintha csak egy   estét vagy délelőttöt töltöttek volna [az evilágban].” (Korán 79: 43-46)

Az idő gyors elmúlása is a kis jelek közé tartozik ami már bekövetkezett, hiszen érezzük is hogy milyen hamar eltelnek a napok hetek hónapok.
Kis jelek közé tartozik a kísértés: Nagyon sok kísértés lesz. Az egyik legjelentősebb kísértés ami a hitünket érintheti az a magány érzete. Magányosnak érzi magát a muszlim, tehát úgy érzi egyedül követi a vallást. Körbe néz és úgy érzi idegen. A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Az iszlám idegenként vette kezdetét, és idegenként fog visszatérni, a legjobb az idegeneknek lesz.” Egy másik hadíszban azt mondja a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „El fog jönni az emberek felett egy idő, amikor a vallásához ragaszkodó olyan lesz, mint aki a kezében parazsat tart.”

A Végső óra jelei közé tartozik hogy felemeltetik a tudás, elterjed a tudatlanság, megsokasodik a paráznaság, alkohol fogyasztás, a férfiak száma csökken a nők száma emelkedik olyannyira, hogy egyszer csak ötven nőt kell eltartania egyetlen férfinek.
A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Közeledni fog az idő az Óra bekövetkezése előtt.” Tehát rövidül az idő és olyan érzés lesz az embereknek mintha egy év csupán egy hónap lenne, a hónap csupán annyi mint egy pénteki nap ami péntektől péntekig tart tehát egy hét, a hét pedig olyan lesz mint egy nap, a nap pedig olyan lesz mint amikor elég egy pálmalevél.
Kis jelek közé tartozik hogy a dolgok irányítását olyan kezekbe adják akik nem érdemlik meg, nincs tudásuk. Egy beduin ember oda ment egyszer a Prófétához (Allah dicsérje és üdvözítse) és megkérdezte tőle, hogy mikor lesz az Óra eljövetele? Azt válaszolta: Amikor az ember elvesztegeti a megbízott dolgot akkor várhatod az Órát. Azt kérdezi a beduin: És hogyan vesztegetik el? Azt válaszolta a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): Amikor az ügyet arra bízzák aki nem érdemes arra ekkor várhatod az Órát.
Egy másik hadíszban azt mondta a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „Amikor a hazug embert mondónak ítélik meg, és a szavahihetőt meghazudtolják akkor várhatod az Feltámadás Napját.” Ha a médiára tekintünk, észre vesszük hogy a hazugság jele már bekövetkezett hiszen ilyen intézmények is hazudnak.
A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: Elfog jönni az emberek felett egy olyan idő hogy az ember nem fog törődni azzal, hogy honnan szerzi a vagyonát, vajon tisztességes vagy tilalmas forrásból.”
A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse azt mondta): „Nem fog az Ítélet Napja eljönni amíg nem sokasodik meg a mészárlás. Megkérdezték tőle mi az a mészárlás? Azt mondta: a gyilkosságok, a jóravaló emberek halála.”
Azt mondta a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „Nem jön el az Óra addig amíg Allah nem szólítja magához a Hozzá tartozókat és így csak a csőcselék marad.”
Tehát azok akik nem ismerik a helyén való cselekedetet, se nem tagadják se nem rosszallják az elvetendő cselekedeteket.
A kis jelek közé tartozik továbbá a hamis tanúzás, az igazság eltitkolása.
Azt mondja a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „A Végítélet Napja előtt az emberek nem köszöntik csak az ismerősöket.” Tehát hiába muszlim a másik ember elhalad mellette és nem köszönti.
Csökken a hittestvériség és az egymás közötti szeretet olyannyira, hogy a nők vállalnak nagyobb szerepet a kereskedelemben. A férfiak nem tartanak kapcsolatot másokkal, és családi vállalkozások jönnek létre. Ez egy hadíszban is szerepel: A férfi kereskedő nem társul egy másik férfi kereskedővel hanem eltávolodnak egymástól és csak a felesége segíti őt a kereskedésben. Sokan megszakítják a kapcsolatot a rokonokkal.
Azt mondja a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): Követni fogjátok azoknak útját akik előttetek voltak araszt arasszal majd karnyújtást karnyújtással. Olyannyira hogy ha az előző közösség bemegy a sivatagi gyík odújába, ti is bementek majd oda. Azt kérdezték: Ó Allah Küldötte, vajon a zsidóság és a keresztényég közösségeiről van szó? Azt mondta: Hát ki másról lenne szó? Tehát más vallási közösségek követéséről beszélt, legyen szó ünnepeikről vagy életmódjukról, ami nem a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) hagyománya.