Végítélet jelei (második rész) - 2015-03-13

Ahmed seikh szónoklatának összefoglalója

A jelek közlésének az a célja, hogy tudassák az emberekkel, hogy ezek a jelek egy része már megtörtént, míg mások még folyamatban vannak. Mindezek által pedig erősödik a hitünk. Ezek felhívják a figyelmet az iszlám igazságára, hiszen ezek olyan dolgok, amelyeket a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) 1400 éve közölt, és manapság vált láthatóvá. Ugyanakkor olyan jelekről van szó, melyeknek bekövetkezése nem csak a hitet erősítik, hanem felhívják a figyelmet arra, hogy a negatív eseményektől távol kell maradnunk.

Azt mondta Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Az Óra jelei közül való, hogy fölemeltetik a tudás, és megszilárdul a tudatlanság.” egy másik hadíszban: „Az Óra előtt olyan napok lesznek, amelyekben leereszkedik a tudatlanság, és felemelkedik a tudás.” egy harmadik hadísz: „Megrövidül az idő, és fölemeltetik a tudás, és megjelennek kísértések, levettetik a földre a fukarság, és megsokasodik a vérontás.” A tudás fölemeltetik pedig nem azt jelenti, hogy eltűnik a tudás, hanem hogy a tudósok kihalnak.

Azt mondta Abdullah ibn Omar ibn Ász: „Hallottam Allah Küldöttét (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondani: „Allah bizony nem markolja meg a tudást, kiszakítva azt a szolgákból, hanem a tudás úgy vész el, hogy Allah magához szólítja a tudósokat, míg egyetlen egy tudós sem fog maradni, és akkor az emberek tudatlan embereket fognak vezetőül kiválasztani, akiket megkérdeznek és azok tudás nélkül fognak választ adni, így tévútra kerülnek ők, és tévútra visznek másokat.”

A tudás itt a vallástudományt jelenti, és a Korán és a Szunna ismeretéről van szó. Ez az a tudás amit a próféták béke velük ránk hagytak örükségül. „A tudósok nem hagynak örökül se ezüstpénzt se aranypénzt, hanem tudást hagynak örökül.” – mondja a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse).

A tudósok tehát a próféták örökösei. Amikor pedig a tudósok kihalnak, és egyre kevesebb igaz nagy tudású marad, elvész a tudás és vele együtt a prófétai hagyományok is elvésznek, akkor pedig megjelennek az újítások. Elterjed a tudatlanság, ennek az lesz a következménye, amit a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) mondott: „A Feltámadás Napján lesz olyan férfi, akit befognak vetni a tűzbe, és minden belső szerve kifog folyni. A Pokol lakói odafognak menni ehhez az emberhez és megkérdezik őt: „Nem te voltál a tanító, aki az igaz útra vezetett? Mi történt veled?” Azt válaszolta: „Igen én voltam az aki tanítottam, de nem cselekedtem aszerint, és megtiltottam nektek dolgokat és elkövettem azokat a tilalmakat.” Tehát Allah a túlvilágon a Pokol tűzével fogja büntetni azokat a tudósokat, akik nem cselekednek aszerint mint amit tanítanak.

Az igaz tudósokat kell követni.

Fel kell ismernünk az igaz tudósokat. Első és legfontosabb ismertető jeleik az, hogy aszerint élnek mint amit tanítanak. Összhangban van a cselekedete a tanításával, hiszen a tudás, cselekedet nélkül haszontalan.

A Feltámadás Napja előtt közvetlenül az igaz vallási tudás olyan szinten elfog tűnni, hogy az emberek megfognak feledkezni az iszlám alap tanításairól is. Azt mondta Hudaifa ibn al-Jamán: „Azt mondta Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Az iszlám megfog szűnni, a szálai kibomlanak, úgy, ahogyan a ruha szálai bomlanak ki, olyannyira, hogy nem fogják már tudni az emberek, hogy mi a böjt, az imádkozás, a szertartások, az adomány. És Allah könyve a Korán, egy éjszaka alatt fog megüresedni.” A Végítélet előtti időszakban, amikor közelednek a nagy jelek, a Korán ájái elfognak tűnni a könyvekből, így a Végső óra szörnyűségei nem fogják érinteni a Korán szövegét, sem a muszlimokat, akiket Allah elaltat egy szellővel még a Feltámadás napja előtt.

Ezekben a napokban, amikor a tudás egyre inkább elvész, ahogy a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) mondta: „Allah nevéről is megfognak feledkezni, nem lesz ember aki azt mondja, Allah, Allah. Az aki azt a hitvallást fogja mondani, hogy „lá iláhe ilAllah”, az lesz a hitnek a legmagasabb fokán. Ezért aki ezekben az utolsó napokban ragaszkodni fog ehhez a hitvalláshoz, az fog megmenekülni a Pokol tűzétől.” Tehát annyira megfog szűnni a vallásosság, hogy a legistenfélőbb ember az lesz, aki egyáltalán a hitvallást elmondja!

A Feltámadás Napjához közeledvén fognak bekövetkezni a legborzalmasabb erkölcstelenségek. Ma is tapasztalunk néhányat, de ahogy múlik az idő, egyre elterjedtebbek lesznek ezek a jelenségek. Például a rezsimek, amelyek kínozzák az állampolgárokat sok helyen a világon. Azt mondja Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Olyan rendőrök lesznek az utolsó időkben, akik Allah haragjában indulnak el reggel, és Allah dühében térnek vissza.”

A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) a Pokol tűzének büntetéséről adott fenyegető ígéretet ezeknek az embereknek, akik mások felett zsarnokoskodnak. Azt mondta Abu Hurairah: „Így szólt Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Van kétféle ember a Pokol lakói közül akiket nem láttam még. Lesznek emberek akiknek a kezükben ostorok lesznek mint az ökrök farka, azokkal fogják az embereket ostorozni, valamint olyan nők akik fel lesznek öltözve és mezítelenek lesznek, elhajlítanak másokat és maguk is elhajlók, fejük olyan lesz, akár a teve púpja, nem fognak belépni a Paradicsomba, se nem fogják megérezni annak illatát, pedig az illatát ilyen és ilyen távolságból lehet érezni.”

El fog terjedni a paráznaság.
Azt mondta Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Az Óra feltételei (jelei), hogy csökken a tudás, megjelenik a tudatlanság, és megjelenik a paráznaság.” A legnagyobb probléma az, hogy nem rejtett módon követik el a paráznaságot hanem kérkednek vele, nyilvánosan követik el. Azt mondta a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „ Az én nemzetemben, (muszlim vallásközösségben) is megjelenik majd az, hogy lesznek emberek, akik megengednek tartják a paráznaságot, és a selyem viselését.” A selyem viselése tilos a férfiaknak, de egyes önjelölt tudósok kiskapukat keresnek, hogy megkönnyítsék az emberek számára a bűnt, és a paráznaságot!

Azt mondta a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „Esküszöm arra, Akinek az én lelkem a kezében van, hogy az én vallásközösségem nem fog megsemmisülni, amíg nem fog megtörténni az, hogy egy férfi az úton fog közösülni egy nővel, és a legjobb az emberek közül az lesz, aki azt fogja mondani: „Mi lenne ha elrejtenéd őt, és egy fal mögött tennétek?”Az emberek többsége megszokottnak fogja ezt tartani és elhalad mellette!!

A kamat elterjedése.
Az Óra előtt elfog terjedni az uzsora. Az emberek egy részét nem fogja érdekelni, hogy honnan szerzik a pénzüket. Azt mondja a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „Eljön az emberek felett egy idő, amikor a férfi nem fog törődni azzal, hogy hogyan tesz szert a vagyonra, vajon megengedett, vagy tilalmas módon. Azt mondja Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Egy ezüstpénznyi uzsora, amelyet az ember elvesz, súlyosabb Allahnál bűnként, mint harminchatszori paráznaság.”  Így szólt Allah Küldötte: „Az kamatnak hetvenhárom kapuja van, a legkönnyebb az amikor a férfi a saját anyjával közösül.” Nagyobb bűn tehát a kamatszedés mint a fajtalankodás.

Ezeknek a tanításoknak a célja, hogy ráébresszenek minket a nagy bűnökre, és láthatjuk milyen közel van már az Ítélet Nap. Szedjük össze magunkat, tartsuk távol magunkat a bűnöktől és erősítsük a hitünket Allahban.

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME