A túlvilági büntetés és a Pokol-tűz valósága 2015-04-24

Fares seikh szónoklatának összefoglalója

A Könyörületes szolgáinak jellemvonásai közé tartozik, hogy félnek Allah túlvilági büntetésétől, és fohászkodnak Hozzá azért, hogy elkerüljék a Pokol-tűz gyötrelmét:
„És azok, akik azt mondják: ’Urunk! Fordítsd el tőlünk a Gyehenna büntetését, mert annak a büntetése elháríthatatlan. Bizony, az rossz nyugvóhely és tartózkodási hely”  (Korán 25: 65)

A Gyehenna, vagyis a Pokol-tűz valóságos büntetés, amelytől Allah óva intett minket:

„És óvjátok magatokat a Pokol-tűztől, amely elő van készítve a hitetleneknek” (Korán 3: 131)
„Óva intelek hát titeket a Pokol-tűztől, mely lobog” (Korán 92: 14)
„[Ahitetlen embert] az Égetőbe [a Pokol-tűzbe] fogom behelyezni. Honnan tudhatod, hogy mi az Égető [Pokol-tűz]? Nem hagy és nem kímél [semmit], megperzselője a bőrnek. [...] Bizony ez [a Tűz] az egyik legszörnyűbb [csapás], figyelmeztetésül az emberek” (Korán 74: 26-36)

Mohamed próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) is figyelmeztetett minket a Pokol-tűztől. A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) miután a magasságos Allah kinyilatkoztatta a következő áját: „És figyelmeztesd a legközelebbi nemzetségedet!” (Korán 26: 214), összehívta a Kurajs törzset, majd amikor összegyűltek, általánosságban, és névre szólóan is [beszédet intézett hozzájuk], s azt mondta: „Ó, Abdu-Samsz gyermekei! Ó Kaab ibn Lu'ej gyermekei! Mentsétek meg magatokat a Tűztől! Ó Murra ibn Kaab gyermekei! Mentsétek meg magatokat a Tűztől! Ó, Abdu-Manáf gyermekei! Mentsétek meg magatokat a Tűztől! Ó Hásim gyermekei! Mentsétek meg magatokat a Tűztől! Ó Abdul-Muttalib gyermekei! Mentsétek meg magatokat a Tűztől! Ó Fátima! Mentsd meg magadat a Tűztől! Én bizony nem rendelkezem azzal, hogy megvédjelek titeket Allahtól! Ám rokoni kapcsolat fűz hozzátok, ezért ápolni fogom azt” (Muszlim)

A magasságos Allah a Pokol-tűz büntetését a bűnös, ellenszegülő és gonosztevő embereknek készítette elő. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Előhozzák a Gyehennát, amelynek hetvenezer gyeplője lesz, és minden gyeplőnél hetvenezer angyal lesz, akik húzni fogják” (Muszlim, al-Tirmidzi)

Amikor előhozatik a Pokol-tűz, lobogni és fortyogni fog, szinte szétreped a dühtől:

„És akik tagadják Urukat, azoknak a Gyehenna gyötrelme jár, milyen nyomorúságos végzet! Amikor belevetik őket, hallják szörnyű sóhaj-kiáltását, miközben forr. Majdnem szétszakad a dühtől [...]” (Korán 67: 6-8); 

„Azon a napon, amikor azt mondjuk a Gyehennának: „Vajon megteltél már? S azt mondja: Van-e több?” (Korán 50: 30)

A Pokol-tűz lakóinak fekhelye, ruházata, étele és itala, mind gyötrelmes, forró és tüzes lesz:

„A Gyehenna lesz a fekvőhelyük, és fölöttük [tűz-]takarók lesznek. Mi ekképpen fizetünk meg az igazságtalanoknak.” (Korán 7: 41)

„És győzelmet kértek [a küldöttek Allahtól], és kudarcot vallott minden hatalmaskodó, makacs. Azután a Gyehenna [várja a túlvilágon], és gennyes vízzel fogják itatni. Kelletlenül kortyolgatja, és alig tudja lenyelni, és a halál jön el hozzá minden helyről, ám ő nem hal meg. És súlyos gyötrelem van mögötte” (Korán 14:15-17)

„Bizony, ti tévelygők és meghazudtolók, azután a Zakkúm fa [termését] eszitek, azzal töltitek majd meg a gyomrotokat, és arra fortyogó vizet fogtok inni. Úgy isztok majd, ahogyan a szomjas tevék isznak” (Korán 56: 51-55)

„Bizony azokat, akik hitetlenek lettek a jeleinkkel szemben, a Pokol-tűzben fogjuk égetni. Ahányszor megsül a bőrük, új bőrre cseréljük azt nekik, hogy megízleljék a gyötrelmet. Bizony, Allah Méltóságteljes, Bölcs!” (Korán 4: 56)

A Pokol lakói esőre vágynak és megszomjaznak, ám nem számíthatnak büntetésük enyhítésére:

„S mondd: ’Az igazság az Uratoktól (jön). S ki akar, hát higgyen, s ki akar, hát tagadjon. Bizony, mi olyan Pokol-tüzet készítettük elő az igazságtalanoknak, amelynek tűz-falai körbeveszik őket. És ha záport kérnek, olyan víz záporoztatik rájuk, mint az olvasztott érc, mely megsüti az arcokat. Nyomorúságos ital, és rossz nyughely” (Korán 18: 29);

„És akik a Pokol-tűzben vannak, azt mondják a gyehenna strázsáinak: ’Fohászkodjatok az Uratokhoz, hogy csak egy napot könnyítsen a büntetésünkön!’ Azt mondják [a strázsák]: ’Nem jöttek-e hozzátok a küldötteitek nyilvánvaló bizonyítékokkal?’ Azt mondják: ’De igen!’. Azt mondják: ’Fohászkodjatok hát!’. A hitetlenek fohásza azonban nem más, mint hiábavalóság.” (Korán 40:49-50)

A túlvilági Pokol-tűz lakói sosem halnak meg:

„Emlékeztess hát, amikor hasznos az emlékeztetés! Hallgatni fog az emlékeztetésre, aki istenfélő. Ám elkerüli az, aki a legnyomorultabb, aki a leghatalmasabb Tűzbe fog bekerülni, és nem fog ott sem meghalni, sem pedig élni” (Korán 87: 9-13)

„Ám azok, akik hitetlenek, nekik a Gyehenna tüze jut. Nem lesznek arra ítélve, hogy meghaljanak, se nem lesz csökkentve annak büntetése. Ekképpen jutalmazunk minden hitetlent.” (Korán 35: 36).

A Pokol-tűz gyötrelme valóságos, szörnyű és rettenetes, de ugyanakkor igazságos büntetés. Lakói beismerik majd bűneiket, és bánkódni fognak amiatt, hogy nem hittek Allahban és nem engedelmeskedtek parancsolatainak:

„És megszólítják a Paradicsom lakói a Pokol-tűz lakóit: ’Mi igaznak találtuk azt, amit Urunk ígért, és ti vajon igaznak találtátok-e azt, amit Uratok ígért? Azt mondják: Igen! S egy kihirdető hangos szóval hirdeti közöttük: Allah átka az igazságtalanokra!” (Korán 7: 44)

„ [...] Valahányszor belevetnek egy csoportot, megkérdezik tőlük az őrzői: ’Vajon nem jött hozzátok intő?’Azt mondják: ’De igen! Bizony, jött hozzánk intő, de meghazudtoltuk és azt mondtuk: Nem bocsátott le Allah semmit. Ti csupán nagy tévelygésben vagytok!’ És azt mondják: ’Ha mi hallgattunk volna [az intésre], vagy éltünk volna az eszünkkel, nem lennénk a Lángoló [tűz] lakói között’. És beismerik a vétküket, el innen hát a Lángoló [tűz] lakóival!” (Korán 67: 6-11) 

„És előhozzák azon a napon a Gyehennát, azon a napon emlékezni fog az ember, ám mit használ neki az emlékezés? Azt mondja: „Bárcsak előreküldtem volna valami jót [túlvilági] életem számára!” (Korán 89: 23-24). 

„És ha látnád, amikor a Pokol-tűz elé állíttatnak, és azt mondják: „Ó bárcsak visszavitetnénk [az evilágba], nem hazudtolnánk meg Urunk jeleit, és a hívők közé tartoznánk!” Dehogy! Megnyilvánult számukra az, amit korábban elrejtettek. Ha visszavitetnének, újra visszatérnének ahhoz, amitől eltiltattak. Bizony, ők hazugok! És azt mondják: „Nincs más, csak az evilági életünk, és nem leszünk feltámasztva!” És ha látnád, amikor az Uruk elé lesznek állítva. Ő azt mondja: „Vajon ez nem az igazság?” Azt mondják: „De, igen! [Megesküszünk] az Urunkra!” Azt mondja: „Kóstoljátok hát meg a gyötrelmet, amiatt, hogy hitetlenek voltatok!” (Korán 6: 27-30)

„Bizony, azok, akik hitetlenek, ha az övék lenne mindaz, ami a földön van, és azzal együtt még egyszer annyi, hogy megváltsák vele magukat a Feltámadás napjának gyötrelmétől, bizony nem fogadtatik el tőlük [váltságdíjként]. Fájdalmas gyötrelemben lesz részük. Ki akarnak majd jönni a Pokol-tűzből, ám ők nem fognak onnan kijönni. Örökké tartó gyötrelemben lesz részük.” (Korán 5: 36-37)

A Paradicsom lakói megkérdezik a Pokol-tűz lakóit a Feltámadás napján arról, hogy miért kerültek a Pokol-tűzbe:

„’Mi hozott titeket a Pokol-tűzbe?’ Ők azt mondják: ’Nem tartoztunk az imádkozók közé, és nem adtunk enni a szegénynek, és együtt fecsegtünk a fecsegőkkel, s hazugságnak tartottuk az Ítélet Napját, amíg el nem jött hozzánk a bizonyosság.’” (Korán 74 :38-48)

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME