Ramadán érdeme és jutalmazása 2015-06-19

Fares seikh szónoklatának összefoglalója

Allah így szólt a Koránban: „Ó ti, akik hisztek! Előíratott számotokra a böjtölés, ahogyan előíratott azok számára is, akik előttetek éltek, hátha istenfélők lesztek” (Korán 2: 183)

Allah küldötte, Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Ez Ramadán hónap, eljött hozzátok, kinyittatnak alatta a Paradicsom kapui, és bezáratnak alatta a Pokol-tűz kapui és leláncoltatnak a sátánok” (al-Naszái)

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Amikor eljön az első éjszaka  Ramadán hónapból, megkötöztetnek a sátánok és a legmegátalkodottabbak a démonok közül, bezáródnak a Pokol kapui, így egy sem nyílik ki azokból, és megnyílnak a Paradicsom kapui, így egy sem zárul be azokból, és egy hívó azt mondja: Ó te, aki jót akar, közeledj! És te aki rosszat akarsz, távolodj! És Allahnak vannak megszabadítottjai a Pokol tűzétől, és ez így van minden éjszaka” (al-Tirmidhi, Ibn Mádzsah). Ha valakinek nem sikerült az első napon közelebb kerülnie Allahhoz, elnyernie Allah megbocsátását, és megszabadulnia Allah túlvilági büntetésétől, annak lehetősége van a következő napon, és így tovább. Ha az első héten nem járt sikerrel, akkor még ott van a következő hét, majd a Ramadán utolsó tíz napja.

Ramadán a bűnök megbocsátásának hava

Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A napi öt ima között, és péntektől péntekig, és Ramadántól Ramadánig minden bűn, amit közben elkövettek meg lesz bocsátva, feltéve, ha a főbb bűnöktől távol tartjátok magatokat, és bűnbánatot tartotok.” (Muszlim)

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Így szólt Gábriel: Ó Mohamed, aki elérte Ramadán hónapját, majd úgy halt meg, hogy nem lett neki megbocsátva, kerüljön hát Pokol-tűzére, és távolítsa el Allah [a közelségéből]! Mondd azt: Ámín [Úgy legyen!], és én azt mondtam: Ámín! [...]” (Al-Tabaráni jegyezte fel, al-Albání szerint hiteles)

Ramadán az isteni kinyilatkoztatások hava

Allah az összes kinyilatkoztatását Ramadánban bocsátotta le. A Korán első ízben Ramadán hónapban lett lebocsátva. Allah azt mondta a Koránban:

„[A böjtölés ideje] Ramadán hava, melyben a Korán lebocsáttatott útmutatásként az emberiség számára, világos bizonyítékokkal az útmutatásra és [az igazság és a hamisság közötti] szétválasztásra” (Korán 2: 185)

Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Ábrahám tekercsei Ramadán hónap első éjszakáján került kinyilatkoztatásra, a Tórah Ramadán hónap hatodik éjszakáján került kinyilatkoztatásra, az Evangélium Ramadán hónap tizenharmadik éjszakáján került kinyilatkoztatásra, a Zsoltár Ramadán hónap tizennyolcadik éjszakáján került kinyilatkoztatásra, a Korán pedig Ramadán hónap huszonnegyedik éjszakáján került kinyilatkoztatásra” (Al-Albání)

Ramadán jutalmazása Allahnál

Allah Küldötte  (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki böjtöl Ramadánban hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Allah Küldötte  (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki imádkozva virraszt Ramadánban hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki imádkozva virraszt az Elrendelés éjszakáján hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Allah Küldötte  (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Bizony, ez a hónap eljött megérkezett immár hozzátok, és van benne egy éjszaka, amely jobb mint ezer hónap, és aki megfosztatik annak áldásaitól, az megfosztatott minden jótól, és nem fosztatik meg áldásaitól, csupán az igazán megfosztott ember”

Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A Méltóságteljes és Fenséges Allah azt mondta: Ádám gyermekének minden tette őt illeti [a jótettéért tízszeres, sőt akár hétszázszoros a jutalma], kivéve a böjtöt, ugyanis az Engem illet, és Én jutalmazok érte. A böjt oltalom, ezért ha valamelyikőtök böjtnapot tart, akkor ne beszéljen csúnyán, ne kiabáljon veszekedve, és ha valaki szidja őt, vagy verekedni akar vele, akkor mondja azt: „Én böjtölő ember vagyok!”. És esküszöm arra, akinek Mohamed élete a kezében van, bizony a böjtölő szájának megváltozott szaga a Feltámadás Napján jobb Allah előtt, mint a mósusz illata! A böjtölőnek két öröme van, ami boldogságot okoz számára: öröm akkor, amikor megtöri [a böjtjét], és öröm akkor, amikor találkozni fog az Urával, [az Ítélet Napján].” (al-Bukhári, Muszlim).

A Paradicsomnak nyolc kapuja van, az egyik a „Szomjoltó” (arabul: al-rajján). Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony a Paradicsomnak van egy kapuja, így hívják: ar-Rajján (a Szomjoltó). Ezen keresztül lépnek be a böjtölők a Feltámadás Napján, és rajtuk kívül senki sem lép be azon. Az kiáltatik: „Hol vannak a böjtölők? És akkor felállnak ők és ezen az ajtón keresztül rajtuk kívül senki sem megy be. Amikor bemennek, bezáratik (mögöttük), és így senki más nem léphet be itt.” (al-Bukhári, Muszlim)

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME