Ramadán, az erkölcs iskolája 2015-07-03

Fares seikh szónoklatának összefoglalója

A böjtölés az erkölcs helyesbítésének eszköze

Allah azt mondja a Koránban: „Ó ti, akik hisztek! Előíratott számotokra a böjtölés, ahogyan előíratott azok számára is, akik előttetek [éltek], hátha istenfélők lesztek” (Korán 2: 183).

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki nem hagyja el a hazug beszédet és a hamis cselekedetet, nos Allahnak nincs szüksége arra, hogy az ilyen elhagyja ételét és italát.” (al-Bukhári)

Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Ha valamelyikőtök böjtnapot tart, akkor ne beszéljen csúnyán, ne kiabáljon veszekedve, és ha valaki szidja őt, vagy verekedni akar vele, akkor mondja: „Én böjtölök!”. (al-Bukhári, Muszlim)

A Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) társa, Dzsábir azt mondta: „Ha böjtölsz, akkor veled együtt böjtöljön a hallásod és a látásod is, és a nyelved is tartózkodjon a hazugságtól és a tilalmaktól és a szomszéd inzultálásától. Legyen rajtad békesség és komolyság, amely napon böjtölsz! Ne tedd egyenlővé a böjtölő napodat azzal a nappal, melyen nem böjtölsz!”

Azt mondta Imám ibn Radzsab: „Böjtölésünkhöz szükséges a hasznos bocsánatkérés, jócselekedet, amely közbenjár érte. Hányszor lyukasztjuk át böjtünket a beszéd nyilaival, majd foltozzuk be őket! A lyukak pedig nagyobbakká váltak a foltozó számára. Ez azt jelenti, hogy aki valóban böjtölni akar, annak meg kell őriznie a fejét, és amit tartalmaz, a hasát, és amit magába foglal, és emlékeztetnie a halálra és a csapásokra, és a túlvilág [jutalmát] kell akarnia, és tartózkodnia kell az evilág díszeitől (az élvezet és a kényelem eszközeitől)”

A jó erkölcs kiemelkedő helyet foglal el az iszlámban

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony, csupán azért küldettem el, hogy teljessé tegyem a jó erkölcsöt!”

A Magasságos Allah azt mondta a Prófétáról: „Bizony, te nagyszerű erkölccsel bírsz!” (Korán, 68:4)

A rossz erkölcsű ember a Pokol-tűzbe kerül a túlvilágon, mág akkor is, ha böjtölő és imádkozva virrasztó. Azt mondta egy férfi Allah küldöttének (Allah dicsérje és üdvözítse): „Ó Allah küldötte, bizony egy nő gyakran imádkozik, adakozik és böjtöl, ugyanakkor bántja szomszédjait nyelvével (beszédével)!” Azt mondta: A Pokol-tűzben lesz!”

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta egy alkalommal társainak: „Tudjátok ki a csődbe jutó?” Azt felelték: Az a csődbe jutó, akinek se pénze, se holmija. Allah küldötte azonban így szólt: „Az a csődbe jutó a nemzetemből, aki eljön a Feltámadás napjára imádkozással, böjtöléssel és adakozással, de úgy jön, hogy már megsértette ezt, megrágalmazta azt, emennek a vagyonát habzsolta fel, amannak a vérét ontotta ki, amazt pedig megverte. Ott marad, majd jócselekedeteiből elégtételt vesz tőle az egyik és a másik is, és ha már elfogynak a jócselekedetei még mielőtt elégtételt vennének tőle, akkor elvesznek azok rossztetteiből, és ráhelyezik azokat, majd belehelyezik őt a Pokol-tűzbe!” (Muszlim)

Mi értéke van a vallásosságnak erkölcs nélkül?

Feljegyezték, hogy Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Van három [jellemvonás], amelyek ha megtalálhatóak valakiben, akkor az egy képmutató, mégha böjtöl, imádkozik, zarándokol és meglátogatja [Mekkában a Kábát], és azt mondja: ’Én muszlim vagyok!’ – ha beszél, hazudik; ha ígéretet tesz, megszegi; ha rábíznak [valamit], hűtlenül kezeli”

A jó erkölcsű ember vetekedik a jó erkölcsével a böjtölő és imádkozva virrasztó emberrel

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A legjobbak közé tartozik az közületek, aki a legjobb köztetek az erkölcsét tekintve”.

A túlvilágon az lesz legközelebb Allah küldöttéhez, aki a legszebb erkölcsű. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) így szólt: „Azok a legszeretettebbek számomra közületek és a legközelebbi helyen lévők énhozzám a Feltámadás napján, akik a legszebb erkölcsűek közületek”.

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A hívők közül azok a legteljesebb hitűek, akiknek a legjobb az erkölcsük”.

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony a hívő jó erkölcsével eléri a böjtölő és imádkozva virrasztó fokozatát”!

A muszlim embernek a nem muszlimokkal szemben is jó erkölcsűnek kell lennie, mivel elfogattatik a fohásza az igazságtalanságot elszenvedett embernek – függetlenül attól, hogy hívő vagy sem! Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) jól bánt a nem muszlimokkal, mint például Mekka meghódításánál, amikor megbocsátott a hadifoglyoknak, és szabadon engedte őket.

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME