Gondolatok Ramadán után 2015-07-17

Fares seikh szónoklatának összefoglalója

- A Mindenható Allah csak és kizárólag az istenfélőktől fogadja el a cselekedeteiket. Az az ember, aki nem őszinte odaadásból, Allah elégedettségéért böjtölt Ramadánban, annak a tettei hiábavalóak. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Nagy veszteség érte azt az embert, aki bár elérte Ramadánt, mégsem bocsáttatott meg neki”.

Az egyik prófétai társ, Ali ibn Abí Tálib (Allah legyen vele elégedett)  azt mondta: „Foglalkozzatok a cselekedetet elfogadtatásával, jobban, mint magával a cselekedettel!” Vajon nem hallottátok Allah szavát: „Allah bizony az istenfélőktől fogadja el [a cselekedeteket]”? (Korán 5: 27)

Egy tudós azt mondta: „Bárcsak tudnám, ki az, akinek elfogadtattak a cselekedetei, hogy gratuláljunk neki; és ki az, aki meg lett fosztva az elfogadástól, hogy részvétet nyilvánítsunk neki!”

- Ha nem sikerült jobbá válnunk Ramadán után, és ugyanolyan emberek maradtunk, mint előtte, akkor nagy veszély fenyeget minket: „Ám ne forduljatok vissza, mert akkor vesztesekké váltok” (Korán 5: 21)

Allah azt is mondta: „És van az emberek között olyan, aki Allahot ingadozva (bizonytalanul) szolgálja. Ha valami jó éri őt, akkor megnyugszik benne. Ám ha valami megpróbáltatás sújtja őt, akkor megfordul. Elveszíti az evilágot és a túlvilágot, és ez a nyilvánvaló veszteség!” (Korán 22:11)

- Ramadánt követően is folytatjuk az istenszolgálatok végzését, hiszen Allah küldötte azt mondta: „A legkedvesebb cselekedet Allah előtt az, ami folyamatos, még ha csekély is”. Nem kell Ramadán után egész hónapokat böjtölnünk, elég ha pár napot böjtölünk önkéntességből.

- Jó magatartást kell tanúsítanunk Ramadán után is: a hívők az egyenes, erkölcsös úton maradnak Ramadánt követően. Allah így szólt a Koránban:

„Bizony, akik azt mondják: Allah az Urunk! - majd egyenesen állnak (engedelmeskednek Allahnak), leereszkednek hozzájuk az angyalok (így szólván hozzájuk): Ne féljetek, se ne szomorkodjatok, és fogadjatok örömhírt a Paradicsomról, amelyre ígéretet kaptatok. Mi vagyunk a gyámolítótok az evilági életben és a túlvilágon. Ott azt fogtok kapni, amit a lelketek megkíván, s ott azt fogtok kapni, amit csak kértek. Megbocsátótól és Megkönyörülőtől származó vendéglátásként” (Korán 41: 30-32).

- Korán olvasás: a Ramadáni cselekedetek elfogadásának egyik fő jele pedig az, hogy a böjt hónap után is tartjuk a jó szokásainkat, így ha például gyakran olvastunk a Koránból Ramadánban, akkor ezt folytassuk azután is, nehogy olyanokká váljunk, akikről Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) a következőképpen panaszkodott Allahnak: „És azt mondta a Küldött: „Uram! Bizony a népem elhagyatottá tették a Korán!!”

Váljon tehát számunkra a Ramadán a jó kezdet kiindulópontjává, nem pedig a befejezés pontjává.


Dr. Abdul-Fattah Munif, MME