A Pokol-büntetését kiváltó cselekedetek 2015-08-14

 Fares seikh szónoklatának összefoglalója

A legutóbbi pénteki szónoklatban a nyári forróságról, mint a túlvilági Pokol-tűzre utaló intő jelről volt szó, a mai szónoklat pedig a Pokol-tűz büntetésének kiváltó okairól tesz említést.

- Hitetlenség:
Allah azt mondta: „Azonban, akik nem hisznek és meghazudtolják a jeleinket, azok a Pokol-tűz lakói lesznek, örökké abban fognak maradni” (Korán 2: 39); „Aki társat állít Allah mellé, bizony Allah tilalmassá tette számára a Paradicsomot, és a Pokol-tűz lesz a hajléka. És az igazságtalanoknak nem lesznek segítőik” (Korán 5: 72)

- Hitehagyás:
Allah azt mondta: „És akik visszatérnek vallásukról, azoknak szertefoszlanak a cselekedeteik evilágon és a túlvilágon. S azok a Pokol-tűz lakói lesznek, örökké abban fognak maradni” (Korán 2: 217)

- Képmutatás:
Allah azt mondta: „Allah ígéretet tett a képmutató férfiaknak, a képmutató nőknek és a hitetleneknek a Pokol-tüzére, ők örökké abban fognak maradni. Elegendő lesz számukra! Allah (korábban) megátkozta őket, és örökké tartó gyötrelemben lesz részük” (Korán 9: 68); „Bizony a képmutatók a Pokol-tűz legalsó mélységében lesznek, és nem találsz nekik segítőt” (Korán 4: 145)

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) egy hadíszban megemlítette azt a Korán olvasót, aki azért olvassa a Koránt, hogy az emberek azt mondják róla, hogy milyen szépen olvas, és azt az adakozót, aki azért adakozik, hogy azt mondják róla, milyen bőkezű, valamint azt a mudzsáhidot, aki azért harcol, hogy azt mondják róla, milyen bátor. Azt mondta róluk, hogy ők lesznek az elsők, akikkel a Poklot tüzelik.

- Az imádkozás elhagyása vagy elhanyagolása:
Allah azt mondta: „Olyan utódok következtek utánuk, akik elhanyagolták az imádkozást és követték a vágyaikat, azok a Tűzzel fognak találkozni. Kivéve azokat, akik megbánással fordultak Allahhoz, hívők lettek, és jótetteket cselekedtek, azok belépnek a Paradicsomba és nem fognak jogtalanságot szenvedni” (Korán, 19: 59-60).

A Paradicsom lakói azt kérdezik a Pokol lakóitól a Feltámadás napján: „’Mi hozott benneteket a Pokolba?’ Ők azt mondják: ’Nem tartoztunk az imádkozók közé, és nem adtunk enni a szegénynek, és együtt fecsegtünk a fecsegőkkel, s hazugságnak tartottuk az Ítélet Napját, amíg el nem jött hozzánk a bizonyosság.’” (Korán, 74 :38-48); „Jaj az imádkozóknak, akik hanyagok az imádkozásukban, akik a látszatért cselekednek, és megakadályozzák a segítségnyújtást” (Korán 107:4-7)

- Az adakozás megtagadása:
„[...] És azoknak, akik felhalmozzák az aranyat és az ezüstöt, és nem költik el Allah útján, adj örömhírt fájdalmas gyötrelemről. Azon a napon, amikor felhevíttetnek [a felhalmozott kincsek] a Gyehenna tüzében, és homlokukat, oldalukat és hátukat megbélyegzik azokkal, [az lesz nekik mondva:] Ezt halmoztátok fel magatoknak, ízleljétek hát meg azt, mit felhalmoztatok!” (Korán 9: 34-35)

- A gyilkosság:
„Ám aki szántszándékkal öl meg egy hívőt, annak fizetsége a Gyehenna lesz, örökké abban fognak maradni, és Allah haragvása sújtja őt, megátkozza őt, és hatalmas büntetést készít elő neki” (Korán 4: 93)

- Az árvák vagyonának (örökségének) felélése:
„Bizony, akik felfalják az árvák vagyonát igazságtalanul, azok bizony csupán tűzzel tömik a hasukat, és égni fognak a Lángoló [Pokol-tűzben]” (Korán 4: 10)

- Az öngyilkosság:
Allah azt mondja a Koránban: „És ne öljétek meg magatokat! Allah bizony Irgalmas hozzátok. Aki túlkapásból és igazságtalanságból teszi ezt, azt a Pokol tüzében fogjuk égetni. És ez könnyű Allahnak.” (Korán 4: 29-30).
Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki valamivel megöli magát, azzal kínoztatik az Ítélet Napján” (al-Bukhári, Muszlim, Ahmed).

- A lenge, erkölcstelen öltözet viselése:
Azt mondta Abu Hurairah: „Így szólt Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Van kétféle ember a Pokol lakói közül akiket nem láttam még. Lesznek emberek, akiknek a kezükben ostorok lesznek, mint az ökrök farka, azokkal fogják az embereket ostorozni, valamint olyan nők, akik fel lesznek öltözve és mezítelenek lesznek, elhajlók és elhajlítanak másokat, fejük olyan lesz, akár az elhajló tevék púpja, nem fognak belépni a Paradicsomba, se nem fogják megérezni annak illatát, pedig az illatát ilyen és ilyen távolságból lehet érezni.”(Muszlim)

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME