Arafat napja 2016-09-09

Közeledik Arafat napja, a mai khutbában a sejk ennek a napnak a kitüntetettségével foglalkozott.


Idézte a Hajnal című szúrát, amiben Allah azt mondja:
„A hajnalra és a tíz éjszakára és a párosra és a páratlanra”

Amikor Allah a tíz éjszakára esküszik, az a tíz napra vonatkozik, ami a Dhul-Hiddzsah első tíz napja, a páros és a páratlan pedig a tudósok szerint ’Íd napja, a páratlan pedig Arafat napjára, a kilencedik napra vonatkozik. Allah esküszik ezekre a napokra. Tudjuk, hogy Allah csak jelentős dolgokra szokott esküdni.
Mielőtt az ember hús-vér testben megteremtődött az ember, már létezett az ember valamikor valamilyen formában és akkor Allah előtt tanúsítottuk azt, hogy nincsen Allahon kívül más isten. A Próféta (béke legyen vele) közlése szerint ez az esemény Arafat napján történt meg. 

„A mai napon tettem teljessé nektek a vallásotokat és tettem teljessé az irántatok gyakorolt kegyemet és az iszlámot elfogadtam számotokra vallásul.”

Volt egy zsidó ember, aki beszélgetett Omarral (Allah legyen vele elégedett), és azt mondta neki:”Ha a mi könyvünkben lenne ez az ája, ami a Koránban van benne, akkor ezt a napot ünneppé tettük volna. „ Omar mondta, hogy ez az ája Arafat napján nyilatkozatott ki. Ez az ája aközben nyilatkoztatott ki, miközben a Próféta (béke legyen vele) a zarándoklata alatt fohászkodott Allahhoz, és megkapta ezt a kinyilatkoztatást.
Ez a nap a bűnök megbocsátásának a napja. Azt mondta a Próféta (béke legyen vele): „Eljött hozzám Gábriel, és köszönt nekem a béke köszöntésével, és azt mondta, hogy Allah a Magasztos, megbocsátott Arafat népének” (Arafat napján ott vannak azon a helyen, azoknak Allah megbocsátja a bűneit). Ennek kapcsán kérdezte Omar, hogy „ezt csak nekünk bocsátja meg (nekünk, most, csak amikor itt vagyunk, vagy az Ítélet Napig megbocsátja Allah). A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy „Ti nektek is, és az utánatok jövő embereknek is, az Ítélet Napjáig” Omár (Allah legyen vele elégedett) azt mondta erre: „Allah kegye sok, és jó”.
Ezen a napon (Arafat napján) Allah sok embernek megbocsátja a bűnét, Allah megmenekíti őket a Tűztől. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy: Nincs jobb nap ennél a napnál, nem menekít meg több embert a pokoltól, mint ezen a napon, Arafat napjánál.

Allah mutatja ezen a napon az angyaloknak, hogy milyen sok ember jött el, az Ő megelégedését keresve.
Arafat napjának a böjtölése az előtte való évnek és a következő évnek a bűneit törli el. Böjtöljünk ezen a napon, nagyon nagy jutalom jár ezért!
Arafat napjának a fontosságához tartozik, hogy a fohászok nagyon sokat érnek ezen a napon. Természetesen, akik ott vannak Arafatnál, azoknak a fohásza még többszörösen jó, de akik itthon maradtak, azoknak is többszörösét éri a fohásza és nagyon kitüntetett ilyenkor a fohász.
A haddzs maga Arafat – mondta a sejk a khutbájában. Ha nem megy az ember Arafathoz, akkor nincs zarándoklat, hiába ment el Mekkába zarándoklatra. Ilyenkor hófehérbe borul Arafat hegye a sok embertől. Mindenki napnyugtáig fohászkodik.
Azért beszéltünk erről a napról, hogy készüljünk fel ennek a napnak a fogadására. Böjtöljünk nappal és virrasszunk éjszaka, és sokat emlegessük Allahot ezen a napon. Az „Allahu akbar” mondogatása ezekben a napokban még fontosabb, próbáljunk erre koncentrálni.
Minél kevesebb bűne van az embernek, annál jobban vonzódik ezekhez a dolgokhoz. Igyekezzünk hogy, a kitüntetett napok, a kitüntetett időszakok jelentőséggel bírjanak számunkra, jó lehetőséget lássunk benne, amit ki is használunk.

Ne tartozzunk azokhoz az emberekhez, akiket Allah vakon támaszt fel majd a Túlvilágon. Kérdezi majd az ember, hogy miért támasztotta fel vakon Allah őt?

„Így jöttek el hozzánk a mi jeleink és elfelejtetted azt, és ugyanígy te is el leszel felejtve”- mondja Allah a Koránban.

Tehát, amikor Allah felhívja a figyelmet arra, hogy bizonyos dolgok kitüntetett dolgok, bizonyos dolgok jelző dolgok, a fejlődés lehetőségét biztosítják nekünk és mégsem használjuk ki, akkor azzal számoljunk, hogy ahogy elfelejtjük Allahot, lehet, hogy Allah is el fog minket felejteni. Tartsuk ezt szem előtt, és inkább a pozitív dolgokra koncentráljunk, és használjuk ki a jó lehetőségeket. Váljunk kezdeményezőkké a jó cselekedetekben, hogy másokat is sarkaljunk a jó cselekedetekben. Így más lelkülettel, más hozzáállással leszünk az élethez. Fontos, hogy az ember értse a dolgoknak a lényegét, és akkor lépjen, amikor lépnie kell. 

A khutbát Zekeria Guessous testvérünk fordította, illetve foglalta össze a pénteki Istentisztelet után, az ott összegyűlt magyar testvéreknek.