A muszlimok lehetőségei télen az Allahhoz való közeledésre 2016-01-08

Fares seikh szónoklatának összefoglalása

Fontos számunkra a Teremtő Allah jelein elgondolkodni. A napszakok és évszakok váltakozása Allah bölcsességének és könyörületességének jele.  Allah azt mondta:

„És szolgálatotokra rendelte a Napot és a Holdat, amelyek fáradhatatlanul haladnak [égi pályájukon], és szolgálatotokra rendelte az éjszakát és a nappalt.” (Korán 14: 33)

„És Ő az, aki megteremtette az éjszakát és a nappalt, és a Napot és Holdat, valamennyien  [égi] pályán úsznak (keringenek).” (Korán 21: 33)

Gondolkodjunk el azon, hogy ha nem következne egymás után az éjszaka és a nappal, és nem lennének fokozatosan egymás helyébe lépő évszakok, akkor milyen nehéz lenne az emberiség élete a Földön, például ha hirtelen egyik napról a másikra megváltozna a hőmérséklet úgy, hogy negyven celsius fokos forró nap után azonnal mínusz tíz fokra hűlne le másnapra az idő, vagy ha folyamatosan vagy nappal vagy pedig éjszaka lenne! Allah azt mondta:

„Nem szabad a Napnak, hogy utolérje a Holdat, sem az éjszaka nem előzheti meg a nappalt, és mind egy [égi] pályán úszik (kering)” (Korán 36: 40)

„Bizony, az Uratok Allah, aki megteremtette az egeket és a földet hat nap alatt, azután elhelyezkedett (Hozzá méltóan) a Trónuson, beborítja [egymással] az éjszakát és a nappalt,  sietve követik egymást szakadatlanul, és [megteremtette] a napot és a holdat, s a csillagokat, mind az Ő parancsa által van szolgálatra rendelve. Lám, Öt illeti meg a teremtés és a parancs. Magasztaltassék Allah, a teremtmények Ura!” (Korán 7: 54)

Ezekben a törvényszerűségekben jelek vannak a hívő emberek számára, akiknek a jeleken való gondolkodás által megerősödik a hite, és hálásakká válnak:

„És Ő az, akik az éjszakát és a nappalt váltakozóvá (egymás helyébe lépővé) tette, annak aki emlékezni akar, vagy hálás akar lenni” (Korán 25: 62)

„Mondd: „Mit gondoltok, ha Allah örökkévalóvá tenné nektek az éjszakát a Feltámadás Napjáig, vajon ki az az istenség Allahon kívül, aki világosságot hozna nektek? Vajon hát nem hallotok? Mondd: „Mit gondoltok, ha Allah örökkévalóvá tenné nektek a nappalt a Feltámadás Napjáig, vajon ki az az istenség Allahon kívül aki éjszakát hozna nektek, amelyben pihenhettek? Vajon hát nem láttok? És könyörületességéből rendelte nektek az éjszakát és a nappalt, hogy megpihenjetek benne, és hogy a kegye után áhítozzatok, és hátha hálásak lesztek." (28:71-73)

Miután beköszöntött a tél, nagy lehetőség kínálkozik előttünk muszlimok előtt. A téli évszakban ugyanis megnyúlnak az éjszakák, és lerövidülnek a nappalok, így könnyeben végezhetők el a nagy jutalmazást eredményező önkéntes cselekedetek, mint például az éjszakai imádkozás, illetve a nappali böjt.

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A böjtölés télen az a hideg (könnyed) hadizsákmány” (Ahmad jegyezte fel). Al-Khattábi azt mondta: „A hideg (könnyű) hadizsákmány könnyen megszerezhetőt jelent, mivel a télen folytatott böjt nem okoz olthatatlan szomjat, úgy mint nyáron. Ibn Radzsab azt mondta: „Olyan hadizsákmány ez, amelyet küzdelem és nehézség nélkül szerez meg a muszlim”. Érdemes tehát kihasználni ezt az időszakot böjtölésre főként a neves napokon, mint például a hétfő és csütörtök, illetve a a három fehér (teliholdas) éjszakák (a holdhónapok 13., 14., és 15. napjain).

Omar kalifa azt mondta: „A tél az istenszolgálók hadizsákmánya”, és Abdullah ibn Maszúd azt mondta: „Üdvözöljük a telet, amelyben leereszkednek az áldások, amelyben hosszúak az éjszakák a virrasztáshoz, és röviddé válnak a nappalok a böjtöléshez”
A kegyes elődeink örültek, ha beköszöntött a tél, és ügyeltek arra, hogy kihasználják ezt az alkalmat az Allahhoz való közeledésre a télen könnyen teljesíthető önkéntes cselekedetek által, amely egy vissza nem térő lehetőség, hiszen az a nap, amely elmúlt, többé nem tér vissza, és az a tél, amelynek vége szakad, nem ismétlődik meg.
Al-Haszan al-Baszrí így szólt: „A legjobb időszak a hívő számára a tél, amelynek hosszú az éjszakája, ezért imádkozva virraszt azon, és rövid a nappala, ezért böjtöl azon”.
Jahjá ibn Muád azt mondta: „Az éjszaka hosszú, hát ne tedd röviddé alvásoddal, és az iszlám tiszta ezért ne szennyezd be vétkeiddel”

A téli időszakban előfordul, hogy egyes helyeken nincs melegvíz vagy fűtés, így pedig nehezebb elvégezni a hajnali imádkozást és az ahhoz szükséges bemosakodást. Aki ilyen helyzetben is eleget tesz Allah szolgálatának, annak erőfeszítéséért hatalmas lesz a jutalmazása.   

Az imádkozáshoz való bemosakodás precíz elvégzése a felmerülő nehézségek ellenére, és a rendszeresen mecsetbe járás a távolság ellenére, mind olyan cselekedetek, amelyeknek kivételes a jutalmazása. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Vajon ne mutassak-e nektek olyat, ami által Allah eltörli a bűnöket, és magasabbra emeli a rangokat?” „Dehogynem, ó, Allah Küldötte” – válaszolták. Azt mondta: „Megfelelően hajtjátok végre a bemosakodást, a nehéz körülmények ellenére, és sok lépést tesztek a mecsetek felé, és az ima befejeztével várjátok a következő imát.” (Muszlim jegyezte fel)

Fontos ugyanakkor azokra a testvéreinkre is gondolnunk, akik háború sújtotta területeken élnek, és nincs lehetőségük elmenekülni onnan. A tél beálltával nehéz helyzetbe kerültek, mivel a hideg ellen nincs fűtésük és megfelelő ruházatuk, és sokat nélkülöznek az élelmiszerhiány miatt. A legkevesebb amit tehetünk szenvedő testvéreinkért, hogy együtt érzünk velük, törődünk az ügyükkel és fohászainkba foglaljuk őket. Minden muszlimnak kötelessége, hogy segítsen rászoruló testvérén a tőle tellhető módon, hiszen Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A hívők egymás iránti szeretetükben, könyörületességükben és együttérzésükben hasonlatosak az egész testhez, amelynek ha [betegségről] panaszkodik egy része, a többi testrész válaszol arra lázzal és virrasztással”

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME