Szónoklat a túlvilágról és a Ramadánra való készülődésről 2016-05-27

Abdul-Ghani testvér pénteki beszédének összefoglalója

Allah így szólt a Koránban:

„Ó ti, emberek! Féljétek Uratokat és féljetek ama naptól, amelyen egyetlen apa sem tehet semmit fiáért, sem a fiú nem tehet semmit apjáért! Bizony, Allah ígérete igaz, hát ne tévesszen meg titeket az evilági élet, és ne tévesszen meg titeket a megtévesztő (sátán)! Bizony, Allahnál van az Óra tudása, és Ő bocsátja le a záporesőt, és Ő tudja, mi van az anyaméhekben. És senki sem tudja, hogy mire tesz szert holnap és senki sem tudja, hogy mely földön fog meghalni. Bizony, Allah Mindentudó, mindent jól ismerő” (Korán 31: 33-34)

Allah a Róla való megemlékezésre, és a jótékonykodásra inti az embereket, még azelőtt, hogy bekövetkezne a haláluk:

„Ó ti, akik hisztek! Ne vonja el a figyelmeteket vagyonotok és gyerekeitek az Allahról való megemlékezésről! És akik ezt teszik, azok a vesztesek. És adakozzatok abból, amivel elláttunk titeket mielőtt még eljönne valamelyikőtökhöz a halál, és ő azt mondja: „Uram! Bárcsak haladékot adnál egy közeli határideig, akkor adakoznék és a jók közé tartoznék!” És Allah nem ad haladékot egy embernek sem, amikor eljön annak határideje. És Allah jól ismeri azt, amit tesztek.  (Korán 63: 9-11)

Az iszlám arra tanít minket, hogy számoltassuk el saját magunkat evilágon, mielőtt Allah számoltat el minket a túlvilágon. A magasságos Allah azt mondta:

„Ó ti, akik hisztek! Féljétek Allahot, és nézze meg minden emberi lélek, hogy mit küldött előre holnapra (a Feltámadás napjára)! És féljétek Allahot! Bizony, Allah jól ismeri azt, amit tesztek.” (Korán 59:18)

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Az éles elméjű az, aki elszámol magával, és annak eléréséért cselekszik, ami a halál után várja őt, és a tehetetlen az, aki saját magát kényének követőjévé tette, és aki Allahtól azt várja, hogy teljesítse vágyálmait” (Al-Tirmidhi)

Ramadán böjthónap már itt van a küszöbön. A böjt célja pedig elsősorban az istenfélelem elérése. Allah azt mondta:

„Ó ti, akik hisztek! Előíratott számotokra a böjtölés, ahogyan előíratott azok számára is, akik előttetek éltek, hátha istenfélők lesztek. Meghatározott számú napig [íratott elő számotokra a böjtölés]; de aki beteg közületek vagy úton van, annak máskor azonos számú napot [kell böjtölnie]. S akik képesek lennének rá [de nem akarnak böjtölni], azoknak váltságdíjként egy szegényt kell élelmezniük. Aki pedig önként tesz jót, az a maga számára jó! Ám jobb nektek az, hogy böjtöltök, ha valóban rendelkeztek tudással. (Korán 2: 183-184)

Ramadán hónap fő érdeme, hogy a Korán első ízben e hónapban került kinyilatkoztatásra:

„[A böjtölés ideje] Ramadán hava, melyben a Korán lebocsáttatott útmutatásként az emberiség számára, világos bizonyítékokkal az útmutatásra és [az igazság és a hamisság közötti] szétválasztásra. És aki [otthonában] jelen van ebben a hónapban, az böjtölje azt végig. Aki pedig beteg vagy úton van, annak máskor azonos számú napot [kell böjtölnie]. Allah a könnyebbséget akarja számotokra, nem pedig a nehézséget, és [azt akarja, hogy] tegyétek teljessé a [böjtnapok] számát, és Allah nagyságát dicsőítsétek, amiért [az igaz] útra vezetett titeket, és hogy hálásak lehessetek.” (Korán 2: 185)

Ramadán, a böjthónap nagy lehetőség a lelki megtisztulásra. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Eljött immár a Ramadán hónap, az áldás hónapja amiben jó rejlik, Allah beborít benneteket úgy, hogy lebocsájtja a könyörületét és leveszi a vétkeket rólatok, és ebben ajánlatos a fohász, mert Allah rátekint a vetélkedésetekre és büszkén dicsér benneteket az angyalai között, mutassatok hát Allahnak jót magatokról, és az az igazán boldogtalan aki meglett fosztva Allah könyörületétől ebben a hónapban.” (al-Tabaráni)

A böjtnek emberi elmével elképzelhetetlen jutalma van Allahnál. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A Méltóságteljes és Fenséges Allah azt mondta: Ádám gyermekének minden tette őt illeti [a jótettéért tízszeres, sőt akár hétszázszoros a jutalma], kivéve a böjtöt, ugyanis az Engem illet, és Én jutalmazok érte. A böjt oltalom, ezért ha valamelyikőtök böjtnapot tart, akkor ne beszéljen csúnyán, ne kiabáljon veszekedve, és ha valaki szidja őt, vagy verekedni akar vele, akkor mondja azt: „Én böjtölő ember vagyok!”. És esküszöm arra, akinek Mohamed élete a kezében van, bizony a böjtölő szájának megváltozott szaga a Feltámadás Napján jobb Allah előtt, mint a mósusz illata! A böjtölőnek két öröme van, ami boldogságot okoz számára: öröm akkor, amikor megtöri [a böjtjét], és öröm akkor, amikor találkozni fog az Urával, [az Ítélet Napján].” (al-Bukhári, Muszlim).

Ez a hatalmas jutalom azért jár a böjtölőnek, mivel a ramadán havi böjt az egyetlen olyan istenszolgálat, amelynek nincs külső jele, hiszen csak Allah  tudja, hogy ki böjtöl, és ki nem., vagyis a legőszintébb istenszolgálat. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A Hatalmas és Fenséges Allah azt mondta: Ádám gyermekének minden tette őt illeti, kivéve a böjtöt, ugyanis az Engem illet, és Én jutalmazok érte”.

A túlvilágon, a Paradicsomnak nyolc kapuja van, az egyik a „Szomjoltó” (arabul: al-rajján), amelyen csak a böjtölők léphetnek be. Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony a Paradicsomnak van egy kapuja, így hívják: ar-Rajján (a Szomjoltó). Ezen keresztül lépnek be a böjtölők a Feltámadás Napján, és rajtuk kívül senki sem lép be azon. Az kiáltatik: „Hol vannak a böjtölők? És kkor felállnak ők és ezen az ajtón keresztül rajtuk kívül senki sem megy be. Amikor bemennek, bezáratik (mögöttük), és így senki más nem léphet be itt.” (al-Bukhári, Muszlim)

Ramadán hónap Allah könyörületének hónapja, amelyben a hívő közelebb kerül Allahhoz, megerősödik az istenfélelem, a bűnök bocsánatot nyernek és megsokszorozódik a jutalom. Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki Ramadánt hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva böjtöli, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.
Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Aki imádkozva virraszt Ramadánban hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.
Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Aki imádkozva virraszt az Elrendelés éjszakáján hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Ramadánra készülve előtérbe kerül a bűnbánat. Ugyanis minden istenszolgálatnak megvannak bevezető, előkészítő cselekedetei, például az imádkozáshoz készülvén elvégezzük a szertartásos bemosakodást, elmondjuk az ahhoz tartozó istenemlegetéseket. Ekképpen a böjtölés előfutára az őszinte bűnbánat. Allah azt mondta:

„Ó ti, akik hisztek! Forduljatok Allahhoz őszinte bűnbánattal! Talán Uratok elengedi a rossz tetteiteket és bebocsát titeket olyan Kertekbe [a Paradicsomban] amelyek alól folyók folynak – azon a Napon, amikor Allah nem szégyeníti meg a Prófétát (Mohamedet) és azokat, akik vele együtt hisznek. Az ő fényük előttük és jobbjukon igyekezve halad. Azt mondják: „Urunk! Tedd számunkra teljessé a fényünket és bocsáss meg nekünk! Bizony, Te minden dologra kiterjedő hatalmú vagy” (Korán 66:8)

Az igazán szerencsétlen és a legnagyobb vesztes az, aki felett úgy telik el a Ramadán, hogy Allah nem bocsátotta meg a vétkeit. Ha valakinek a bűnei Ramadánban nem kerülnek megbocsátásra, a könyörület és a megbocsátás hónapjában, akkor vajon mikor lesznek megbocsátva? Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Nagy veszteség érte azt az embert, aki bár elérte Ramadánt, mégsem bocsáttatott meg neki”.

Ramadán a meghallgatott fohászok hónapja

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony a böjtölőnek a böjttöréskor nem utasíttatik vissza a fohásza”; Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Három megválaszolt fohász van: a böjtölő fohásza, az igazságtalanságot elszenvedett fohásza, és az utazó fohásza” (Al-Bajhakí jegyezte fel, al-Albání szerint hiteles)
Allah így szólt a Koránban:

„S ha felőlem kérdeznek a szolgáim téged [ó Mohamed], Én bizony közel vagyok [hozzájuk]. Meghallgatom a fohászkodó fohászát, amikor [őszintén] hozzám fohászkodik. Engedelmeskedjenek hát Nekem és higgyenek Bennem, hátha a helyes útra találnak.” (Korán 2: 186).