Üdvözöljük Ramadán hónapot! 2016-06-03

Fares seikh pénteki beszédének összefoglalója

Néhány nap, és elkezdődik a Ramadán hónap, amely a Korán hónapja, továbbá az imádkozva virrasztás, és Allah magasztalásának hava. Allah így szólt a Koránban:

„Ó ti, akik hisztek! Előíratott számotokra a böjtölés, ahogyan előíratott azok számára is, akik előttetek éltek, hátha istenfélők lesztek. Meghatározott számú napig [íratott elő számotokra a böjtölés]; de aki beteg közületek vagy úton van, annak máskor azonos számú napot [kell böjtölnie]. S akik képesek lennének rá [de nem akarnak böjtölni], azoknak váltságdíjként egy szegényt kell élelmezniük. Aki pedig önként tesz jót, az a maga számára jó! Ám jobb nektek az, hogy böjtöltök, ha valóban rendelkeztek tudással. (Korán 2: 183-184)

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Amikor eljön az első éjszaka  Ramadán hónapból, leláncoltatnak a sátánok és a démonok közül a legmegátalkodottabbak, bezárulnak a Pokol kapui, így egy sem nyílik ki azokból, és megnyílnak a Paradicsom kapui, így egy sem zárul be azokból, és egy hívó azt mondja: Ó te, aki jót akar, közeledj! És te aki rosszat akarsz, távolodj! És Allahnak vannak megszabadítottjai a Pokol tűzétől, minden éjszaka” (al-Tirmidhi, Ibn Mádzsah).

Ramadán hónap egy rendkívüli lehetőség a bűnök jóvátételére. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A napi öt ima között, és péntektől péntekig, és Ramadántól Ramadánig minden bűn, amit ezek között elkövettek meg lesz bocsátva, ha a főbűnök el vannak kerülve”

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Így szólt Gábriel: Ó Mohamed! Az, aki elérte Ramadán hónapját, majd úgy halt meg, hogy nem lett neki megbocsátva, kerüljön hát Pokol-tűzére, és távolítsa el Allah [az Ő közelségéből]! Mondd azt: Ámín [Úgy legyen!], és én azt mondtam: Ámín [...]”! (Al-Tabaráni jegyezte fel, al-Albání szerint hiteles)

Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Ábrahám tekercsei Ramadán hónap első éjszakáján került kinyilatkoztatásra, a Tórah Ramadán hónap hatodik éjszakáján került kinyilatkoztatásra, az Evangélium Ramadán hónap tizenharmadik éjszakáján került kinyilatkoztatásra, a Zsoltár Ramadán hónap tizennyolcadik éjszakáján került kinyilatkoztatásra, a Korán pedig Ramadán hónap huszonnegyedik éjszakáján került kinyilatkoztatásra” (Al-Albání)

Volt két férfi, akik a Qudáah törzsből származtak, és felvették az iszlámot Mohamed Prófétánál (Allah dicsérje és üdvözítse), majd egyikőjük elesett a harctéren, a másik egy évvel később halt meg. Talha, a prófétai társ látta álmában, hogy aki később halt meg, korábban került a Paradicsomba, mint az, aki mártírként halt meg. Csodálkozott ezen, és másnap elmondta álmát a Prófétának (Allah dicsérje és üdvözítse). Allah küldötte azt mondta: „Vajon nem böjtölte a Ramadán hónapot, és imádkozott hatezer rakaát, vagy ennyi és ennyi rakaát egy éven keresztül?”

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki böjtöli Ramadánt hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki imádkozva virraszt Ramadánban hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Aki imádkozva virraszt az Elrendelés éjszakáján hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Nagy veszteség éri azt, aki nem él a lehetőséggel, nem változik meg ebben a hónapban, és nem nyer megbocsátást Allahtól. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony eljött ez az hónap, és van benne egy éjszaka, mely jobb mint ezer hónap. Aki meg van fosztva tőle, az minden jótól meg van fosztva...” (Ibn Mádzsah)

Allah Küldötte azt mondta: „A Hatalmas és Fenséges Allah azt mondta: Ádám gyermekének minden tette őt illeti, kivéve a böjtöt, ugyanis az Engem illet, és Én jutalmazok érte”.

Allah Küldötte azt mondta: „A böjt oltalom, ezért ha valamelyikőtök böjtnapot tart, akkor ne beszéljen csúnyán, ne kiabáljon veszekedve, és ha valaki szidja őt, vagy verekedni akar vele, akkor mondja azt kétszer: „Én böjtölök.” Arra esküszöm akinek Mohamed élete a kezébe van, hogy a böjtölő szájának megváltozott szaga kedvesebb Allahnak, mint a mósusz illata. A böjtölőnek két öröme van, ami boldogságot okoz számára: amikor megtöri [a böjtjét], örül ennek; és amikor találkozni fog az Urával, örülni fog a böjtjének” (al-Bukhári, Muszlim)

A böjtölőnek számos jutalma van, amely nem hasonlítható egyetlen más istenszolgálat jutalmával sem. Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony a Paradicsomnak van egy kapuja, így hívják: ar-Rajján (a Szomjat oltó). Ezen keresztül lépnek be a böjtölők a Feltámadás Napján, és rajtuk kívül senki sem lép be azon. Az kiáltatik: „Hol vannak a böjtölők? És akkor felállnak ők és ezen az ajtón keresztül rajtuk kívül senki sem megy be. Amikor bemennek, bezáratik (mögöttük), és így senki más nem léphet be itt.” (al-Bukhári, Muszlim)

Ramadán az elfogadott bűnbánatok időszaka. Allah azt mondta:

„Ó ti, akik hisztek! Forduljatok Allahhoz őszinte bűnbánattal! Talán Uratok elengedi a rossz tetteiteket és bebocsát titeket olyan Kertekbe [a Paradicsomban] amelyek alól folyók folynak” (Korán 66:8).

Ha valaki nem tart bűnbánatot Ramadánban, akkor vajon mikor fordul bűnbánattal Allah felé? Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Nagy veszteség érte azt az embert, aki bár elérte Ramadánt, mégsem bocsáttatott meg neki”.
Allah így szólt a Koránban:

„S ha felőlem kérdeznek a szolgáim téged [ó Mohamed], Én bizony közel vagyok [hozzájuk]. Meghallgatom a fohászkodó fohászát, amikor [őszintén] hozzám fohászkodik. Engedelmeskedjenek hát Nekem és higgyenek Bennem, hátha a helyes útra találnak.” (Korán 2: 186).