Megbocsátás Ramadán hónapban 2016-06-10

Ali al-Duszajmáni seikh pénteki beszédének összefoglalója

Hála Allahnak megértük a Ramadán hónapot. Allah kegyes hozzánk, hiszen lehetővé tette, hogy gazdagodjunk jócselekedetekben. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A legjobb közületek az, akinek hosszúra nyúlt az életideje, és jóravalók a cselekedetei”

Mohamed próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) mindig versengett a jótettek terén, és bőkezűbb volt, mint az áldással útnak indított szelek. Ibn Abbászra való hivatkozással jegyezték fel, aki azt mondta: „Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) volt a legadakozóbb ember, és a legeslegjobban Ramadán alatt volt adakozó, amikor is Gábriel találkozott vele. Ugyanis Gábriel Ramadán minden éjszakáján eljött hozzá, hogy Allah küldötte felolvassa előtte a Koránt, amikor pedig találkozott vele akkor Allah küldötte adakozóbb volt, mint az esővel küldött szelek” (al-Bukhárí és Muszlim).

Allah küldötte minden téren megelőzte társait Ramadán hónapban, legyen szó Korán olvasásról, adakozásról, imádkozva virrasztásról, vagy a szív cselekedeteiről. A muszlimok Ramadánban böjtölnek, Koránt olvasnak és imádkozva virrasztanak, amelyek mind-mind hatalmas jutalmazást eredményező tettek, de sokan figyelmen kívül hagyják a szív cselekedeteit, miközben közelednek Allahhoz a jótettek elvégzésével.

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki böjtöli Ramadánt hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.
Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Aki imádkozva virraszt Ramadánban hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.
Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Aki imádkozva virraszt az Elrendelés éjszakáján hitből fakadóan, és Allah jutalmára számítva, annak meg lesz bocsátva minden korábbi bűne”.

Sokan közülünk nem fordítanak elegendő figyelmet a szív cselekedetére. Áisa – Allah legyen elégedett vele – azt mondta Allah küldöttének (Allah dicsérje és üdvözítse): Ha tudom, mely éjszaka az Elrendelés éjszakája, mit mondjak akkor? Azt mondta: „Ó Allah, Te [a vétket] Elnéző, Bőkezű vagy, szereted a vétkek elnézését, legyél hát elnéző velünk!”

Ebben a jelentős hadíszban Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) a lélek tisztítására szólította fel a követőit. Meg kell tisztítani a szíveket a gyűlölettől, nehogy elpusztítsák az ember szívét.

Allah szereti a vétkek elnézését, ami azt is jelenti, hogy Allah szereti látni, amikor a muszlimok elnézőek és megbocsátóak egymás iránt. Ha azt akarjuk, hogy Allah megbocsásson nekünk, akkor nekünk is gyakorolnunk kell a megbocsátást. Azt is mondta a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „Aki nem könyörül az embereken, azon Allah sem könyörül” (at-Tabarání)

Elnézőnek lenni azt jelenti, hogy az ember lemond arról a jogáról, hogy megbosszulja az ellene elkövetett igazságtalanságot, vagyis megbocsássa a sérelmet, amit ellene tettek. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) megemlítette, hogy a Feltámadás napján nem lesz sem arany sem ezüst pénz, csupán a jótettek és a rossztettek maradnak, és aki ellen a testvére elkövetett valamit, az  mondjon le jogos követeléséről, mert Allah a Feltámadás napján majd elégtételt vesz az igazságtalanságot elkövetett embertől, és jótetteit átruházza áldozatára, és ha azok elfogytak, akkor az igazságtalanságot elszenvedett ember rossztetteit ruházza át az elkövetőre, és így a Pokol-tűzbe kerül.

Ugyanakkor ne gondolja az ember, hogy pusztán azért, mert rengeteg jótette lesz a Feltámadás napján az elégtételek miatt, akkor már biztosan bekerül a Paradicsomba, mert lehet, hogy több rossztette marad, mint jótette, és hiába kapott mások jótetteiből, nem használ neki az elégtétel.

Ezért kellene a megbocsátáshoz fordulni, aminek sokkal nagyobb a jutalmazása, mint az evilági vagy akár a túlvilági, Feltámadás napján történő elégtétel. Allah azt mondja a Koránban: „és ha valaki megbocsát, és helyrehoz, annak jutalma Allahra tartozik. Bizony, Ő nem szereti az igazságtalanokat” (Korán, 42:40)

Ez a hónap a könyörület, a megbocsátás, az elnézés hónapja. Legyünk hát elnézők, hogy Allah az Ítélet napján megbocsásson nekünk! Aki lemond az elégtételről a sérelmére elkövetett rossztett miatt, az hatalmas jutalmazásban részesül Allahtól e jócselekedet által.

Fohászkodjunk tehát így: „Ó Allah, Te [a vétket] Elnéző, Bőkezű vagy, szereted a vétkek elnézését, legyél hát elnéző velünk!” - és közben jusson mindig eszünkbe, hogy Allah szereti a megbocsátást, és Ő hálás a megbocsátás gyakorlásáért.