Az Eid al-Fitr (a Böjmegtörés ünnepe) szónoklatának összefoglalója

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Ahbar, lá iláha ill Allah,
Allahu Akbar, Allahu Akbar, ua lilláhi-l-hamd

(Allah a legnagyobb, Allah a legnagyobb, Allah a legnagyobb, nincs más [jogosan imádott] istenség, kivéve Allah. Allah a legnagyobb, Allah a legnagyobb, és Allahot illeti a hálatelt dicséret!)

Ti muszlimok!
Allah áldásai közül való, hogy a legnagyobb istenszolgálatok ünnepekkel zárulnak. Ezek az ünnepek olyan istenszolgálatok, amelyeket Allah rendelt el. Mindkét ünnep az iszlám egy-egy pillérével függ össze, a Ramadán hónap böjtölésével, és a Mekkai zarándoklattal. Az Eid al-Fitr (a Böjtmegtörés ünnepe) amely az előírt ramadáni böjtölést követi, valamint az Eid al-Adhá (az Áldozati Ünnep), amely a mekkai zarándoklat befejező szakasza.

Allah nagyságát zengjük az ünnepnapokon, így: „Allah akbar”. Ez azt jelenti, hogy Allah a legnagyobb, nagyobb mindennél, minden zsarnoknál, minden sátánnál, minden gyűlöletnél, és minden irigységnél. Ez a muszlimok jelszava, még akkor is ha a vallás mögé bújó gazemberek a terror szimbólumává tették, és eltorzították az iszlám üzenetét, amely a könyörületesség, a szeretet és a béke.

Mi muszlimok Allahot szolgáljuk minden időben, akár szomorúság akár öröm tölt el minket. Az ünnep az öröm időszaka a böjtölők részére. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: A böjtölőnek két öröme van, ami boldogságot okoz számára: amikor megtöri [a böjtjét], örül ennek; és amikor találkozni fog az Urával, örülni fog a böjtjének” (al-Bukhári, Muszlim). Allah azt mondta:

„Mondd: „Allah kegyének és könyörületének, hát ezeknek örvendezzenek! Ez jobb, mint az, amit összegyűjtenek [az evilági javakból].” (Korán 10: 58)

Ahogyan örömünket leljük az ünnepnapban, másoknak is örömöt kellene szereznünk. Azt mondta Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Az emberek közül a legkedvesebb Allah előtt azok, akik a leghasznosabbak az embereknek, és a cselekedetek közül a legkedvesebbek: az örömszerzés egy muszlim testvérnek, vagy egy szorongatott helyzetből kisegíteni őt, vagy a tartozását kiegyenlíteni, vagy éhségét csillapítani. Kedvesebb számomra muszlim testvéremnek segíteni egy ügyében, mint az hogy a mecsetemben elvonuljak egy hónapon át”

Amikor a muszlimok kézfogással gratulálnak egymásnak az ünnep alkalmából, fontos hogy a szívek is találkozzanak, és hogy ne érezzenek gyűlöletet és irigységet egymás iránt. Allah azt mondta:

„És legyenek elnézőek és bocsássanak meg. Vajon nem szeretnétek, ha Allah megbocsátana nektek? És Allah Megbocsátó Irgalmas.” (Korán 24: 22)

A legjobbak az emberek közül az igazmondók, akiknek tiszta a szívük. Egyszer megkérdezték Allah Küldöttét (Allah dicsérje és üdvözítse) arról, hogy ki a legjobb az emberek közül. Azt mondta: „Minden kisepert szívű, igazmondó” Azt mondták: Tudjuk mit jelent az igazmondó, de mit jelent a kisepert szívű? Azt válaszolta: „Az istenfélő, tiszta szív, amelyben nincs bűn, sem igazságtalanság, sem gyűlölet, sem irigység.” (Ibn Mádzsah). A magasságos Allah azt mondta:

„Azon a napon, amelyen nem használ sem a vagyon, sem a gyermekek. Csak az [boldogul], aki ép (tiszta) szívvel jön Allahhoz”. (Korán 26: 88-89)

Végezetül elítéljük azokat a terrort és a robbantásokat, amelyek történtek szerte a világon, akár a Medinai Szent mecset mellett, akár Törökországban, akár Franciaországban vagy Belgiumban történtek, hiszen az iszlám könyörületességet, igazságosságot és testvériességet hirdet, a terrorizmusnak azonban nincs vallása.


Magyarországi Muszlimok Egyháza, BUDAPEST MECSET
Sheikh Fares Ali Malek al-Qudaimi