A fiatalság lehetőségei 2016-08-19

Kedves Testvéreim, a mai szónoklat az ifjúságról szólt.

Mivel még szünidő van, több fiatal látogatja a khutbákat, ezért választotta a sejk a mai témát. Szónoklatában az ifjúságnak, a fiatalságnak a lehetőségeiről és kihívásairól beszélt a sejk. Arról, hogy egy muszlim fiatalnak hogy érdemes élnie, úgy, hogy azt ne bánja meg az életének a végén sem. Múlthéten a khutbában az időről beszélt a sejk, az időnek a fontosságáról. Ott is szó volt róla, hogy az ifjúság, a fiatalság egy nagyon kardinális pont, hiszen fiatalon van az emberben az a tűz, fizikailag is, lelkileg is, akkor sok energiája van, hogy valami nagyot alkothasson. Idősebb korban ez már nem biztos. A sejk a Koránból említett pár példát, ami előttünk kell hogy lebegjen, ugyanis mi egy nagy közösségnek a tagjai vagyunk. Ez a közösség nem csak ma, a muszlimok közössége, hanem minden idők muszlimjainak a közössége. Ezen a közösségen a prófétákhoz tartozó közösséget kell hogy értsük, kezdve Ádámtól egészen Mohammedig (béke legyen velük).
Azt szoktuk mondani, hogy egy igazság létezik, az iszlám, és az iszlámnak az igazsága a világban lévő rendben testesül meg. Az emberek számára Allah küldött külön üzenőket, hogy erről a rendről tájékoztassa és figyelmeztesse őket, hogy ne a vágyaiknak és másoknak legyenek a rabszolgái, hanem Allahnak legyenek szolgái, és ez adja az ő méltóságukat.

Visszatérve a fiatalság témakörére... Azért mondtam ezt a nagy közösséget, mert a próféták példája a legjobb példa, amit magunk előtt tudunk tartani, és vezet minket az utunkon. A sejk Ábrahám (béke legyen vele) példájával kezdte, kiemelve pár mozzanatot az életéből.
Az első ilyen mozzanat a bálványoknak a lerombolása, amikor a bálványimádók népe elment a szentélyből ő össze-vissza tört minden bálványt, kivéve a legnagyobb bálványt. Ráakasztotta a kampót, amivel összetörte a többit, mondván, hogy majd ha jönnek, akkor a „bálvány elmondja ki törte össze a többit”. Nyilván nem mondta meg, ez elgondolkodtatta a népét. Ábrahámnak (béke legyen vele) több olyan megnyilvánulása is volt, ami a szép dáwának a példáját mutatja nekünk, amikor először példálódzott, hogy ki az ő istene. (Korán 6:76-80) Először csillagokat, majd a holdat, aztán a napot, de mindegyik eltűnik. Ezzel bizonyította a népének, hogy az, az egyetlen, aki méltó arra, hogy istenként tekintsünk rá, Allah, Aki nem tűnik el, mindig éber, és soha nem alszik el. Ábrahám (béke legyen vele) volt az egyedülvalóságot hirdető próféta, akinek a példájával a sejk azt szerette volna a fiatalságnak kiemelni, hogy határozottnak kell lenni, amellett, hogy szép eszközökkel kell hogy éljen, az igazságra való mutatásra. A határozottság a bálványok lerombolásában nyilvánult meg. A sejk nem említette, amikor a királlyal állt szembe, aki meg akarta égetni, de Ábrahám Istenre hagyatkozott, tehát nagyon sok olyan tulajdonsága volt az ifjú Ábrahámnak, amit érdemes figyelembe vennünk és követnünk.

Iszmail (béke legyen vele) példájával folytatta. Iszmail Ábrahámnak (béke legyen velük) a kisfia volt. Már nagyon öreg volt Ábrahám (béke legyen vele), mikor Iszmail megszületett, és nagyon szerette Iszmailt. Allah pontosan azzal teszi próbára az embert, amit a legjobban szeret. Mi történt? Ábrahám álmodott egy álmot, hogy Iszmailt feláldozza és azt mondta Iszmailnak, hogy álmodtam egy álmot, amiben éppen feláldozlak. Mit szólsz ehhez? A sejk kiemelte, hogy sok féle válasz lehet erre a kérdésre, sokféle tagadó válasz. De Iszmail (béke legyen vele) olyan nevelést kapott, amit nem mindenki kap. Az Istennek való alávetés nevelését kapta. Tudta, hogy az apja egy próféta, ez az álom egy kinyilatkoztatásnak felel meg. Úgyhogy azt mondta, tedd, amire parancsot kaptál! Tehát a tettet nem Ábrahámnak (béke legyen vele), hanem Allahtól eredő parancsnak tulajdonította, úgy folytatta: bizony a türelmesek között fogsz találni engem. Az Istennek való feltétlen alávetettségnek, az Istenre való hagyatkozásnak a leckéje ez, hogy Isten nem akarhat rosszat. Bármilyen megpróbáltatások is vannak előttem, amennyiben egyenes maradok, az csak a javamat fogja szolgálni. Nagy próbák nélkül nincs fejlődés - Ez a leckéje ennek.

A harmadik példa, amit a sejk mondott, József (béke legyen vele) története. Több mozzanatot említett a történetéből, hogy gyermekként milyen sok meghurcoltatásban volt része. Pedig egy prófétának a fia volt, ne felejtsük el. Sokan azt gondolják, hogy a jó dolog az, amikor az embernek mindene megvan, minden rendben van az életében. Van rendes felesége, családja, munkája stb. Viszont ez nem biztos, hogy így van. A bizonyíték erre a prófétáknak a története. A próféták történetében József (béke legyen vele) története az egyik legszembetűnőbb ilyen szempontból. Hiszen Józsefet (béke legyen vele) bedobták a kútba, utána rabszolgaként adták el, majd odakerült a nagyhatalmú úrnak a házába, ahol nagy megpróbáltatások érték, hiszen paráznaságra hívta a ház úrnője, aki bezárta az ajtókat és a hatalmával visszaélve tette ezt. József (béke legyen vele) mégis azt mondta, hogy „menedéket kérek Allahtól” és nem akart engedelmeskedni. Mivel nem engedelmeskedett a nő parancsának, a nő börtönbe jutatta, ahol József nem panaszkodott, vagy siránkozott a sorsán, hanem a többi börtönlakóval elkezdte ismertetni az iszlámot. Megkérdezte, hogy mi a jobb, a több isten, vagy pedig az Egyedülvaló Isten szolgálata? Beszélt a raboknak Allahról, dáwázott a börtönben. Milyen tanulság van ebben? Az élethez való pozitív hozzáállás. Nem az a lényeg, hogy mi történik velem, hanem, hogy én mit gondolok arról a helyzetről és mit hozok ki abból a helyzetből.

Mohammed próféta ifjúságának egyik tanulsága, hogy nem volt senkinek a terhére. Nem azt akarta, hogy eltartsák, hanem ő is tett ennek érdekében. Már kiskorában birkapásztor volt, utána kereskedő, aki nagyon becsületesen végezte a dolgát. Kézbe vette saját életét. Az életének a Kinyilatkoztatás előtti időszakában már tanúbizonyságát tette annak, hogy egy önellátásra törekvő, becsületes, igazmondó ember volt.

 

A sejk a pénteki Istentisztelet másik szónoklatában a lelkünkre kötött néhány dolgot. Azt, amit a Próféta (béke legyen vele) mondott az embereknek.

„Őrizd meg Allahot, és Ő megőriz téged. Őrizd meg Allahot, és magad előtt fogod találni.” Egy ifjú embernek mondta ezt.

Ne halott vallású emberek legyünk, hanem élő legyen a hitünk, élő legyen az a vallás, amit követünk. Nagyon sok elterelő dolog van az életünkben, ami ide hív, oda hív, káprázatot okoz nekünk. Tudta a Próféta (béke legyen vele), hogy leginkább a fiatalságnál van ez a probléma. Miért? Mert tele vannak mindenféle energiákkal. Ha ezek az energiák nincsenek mederbe terelve, akkor nagy baj van. Ha Allahot megőrizzük, akkor mederben tartjuk azokat az energiákat, és nem folynak szét. Például az iszlámban a szexuális energiának a levezetésére a házasság a megoldás. Vagy még nagyobb alkotás létrehozásában is segít a házasság. A feleségem legyen társam abban, amit létre akarok hozni.

A második tanács a Prófétától (béke legyen vele), hogy „Féld Allahot, akárhogy is vagy! Kövesd a rossz cselekedetet jó cselekedettel és az eltörli azt. Légy jó jellemű a teremtményekhez” Óriási igazságok vannak ebben.
Féld Allahot, akárhol is vagy. Azok, akik idejönnek Magyarországra külföldiek, ez a legjobb tanács, amit adhat egy szülő ezeknek az embereknek, ifjaknak. Ugyanis aki megfogadja, hogy mindenhol féli Allahot, akárhol is van, az nem fog olyan dolgot csinálni, ami őt letérítheti az egyenes útról. Nekünk muszlimoknak nem kell kontroll, nekünk Allah a kontroll. Ha Allah a kontroll a fejünk felett, akkor nem csinálunk olyat, ami Allahot megharagítja, és ami kisiklatja az életünket olyan irányba, amiből nagyon nehéz esetleg visszajönni.
„Tedd a jó cselekedetet a rossz cselekedet után, és az eltörli azt” - ezzel azt sugallja a Próféta (béke legyen vele), hogy az ember téved, a tévedés nem különleges dolog. Mindannyian tévedünk, kisebbet-nagyobbat, de a lényeg az, hogy visszatérjünk mindig az igaz úthoz. „Légy szép erkölcsű az emberekhez (teremtményekhez)” A Föld, ránk bízott hely, a lakóival együtt. Csak akkor fogunk megfelelően viselkedni az emberekkel, a teremtményekkel, ha megfogadjuk az első mondatot, hogy féljük Allahot, akárhol is vagyunk, és felelősséggel kezeljük a dolgokat, akárhol is vagyunk.
Allah áldjon Benneteket, ennyi volt körülbelül a mai khutbának a tartalma.

A khutbát Zekeria Guessous testvérünk fordította, illetve foglalta össze a pénteki Istentisztelet után, az ott összegyűlt magyar testvéreknek.