Allah Küldötte követése 2016-09-30

A mai khutbában Allah Küldöttének a követéséről esett szó.

Az Egyisten szolgálatról is kielégítő információt és példaértékű életet a Próféta (béke legyen vele) életében találunk. Tehát a Próféta (béke legyen vele) követését, mint olyat, nem lehet függetleníteni az Egyisten szolgálattól. Azért aktuális ez a téma, mert az emberek nagy része azt gondolja, hogy elég az Istenben hinni. Elég, ha hisz Istenben, de nem tesz Érte semmit.

A Próféta (béke legyen vele) lerajzolt egy vonalat, és azt mondta, hogy ez Allah útja, majd a jobb oldalt és bal oldalt rajzolt vonalakat, és azt mondta, hogy ezek az utak mind olyan utak, amelyeknek az elején egy-egy sátán van, ami hív ahhoz az úthoz. Majd ezt olvasta: „Ez bizony az én utam egyenes, ezért kövessétek azt, és ne kövessétek a különböző utakat, amelyek elterelnek benneteket az Ő útjáról, ezt kötötte lelketekre, hátha Istenfélők lesztek.”

Nagyon sok út van, ilyen út, olyan út. Különösen az istenszolgálatokra tett nagy hangsúlyt a sejk, hogy ott aztán nagyon fontos figyelembe venni ezt. Nem lehet máshogy, csak úgy imádkozni, ahogy a Próféta (béke legyen vele) előírta. Nem is gondolja az ember, hogy mennyire veszélyes ez, mert amikor olyan helyzetbe kerül az ember, hogy a vágyai erősebbek, mint a Próféta (béke legyen vele) követése, akkor a vágyait fogja követni. A hogyannál nem mindegy, mint választ az ember, és kit tekint fontosabbnak.

Ezzel kapcsolatban a sejk egy nagyon fontos áját említett, amin az egész múlik, hogy a vágyainkat vagy a Prófétát (béke legyen vele) követjük – és ez maga a szeretett , hogy kit szeretünk. Azt mondja Allah a Koránban:

„Mondd, ha valóban szeretitek Allahot, akkor kövessetek engem, és megszeret Allah is benneteket és megbocsátja nektek a bűneiteket.”

Bárki mondhatja azt, hogy „én szeretem Allahot”, ez egy nagyon nagyszerű dolog. De ez nem úgy működik, hogy szeretem Allahot, és közben nem teszek áldozatot azért, ami bebizonyítja ezt a szeretetet. A Koránban az áll, hogy kövessétek Allahot, és Allah megszeret benneteket, részetek lesz Allah szeretetében, aminél nem akarhat többet senki.
Miért fontos a Prófétát (béke legyen vele) követni? Az előbb mondtuk, hogy az ember nem mindegy, hogy milyen úton megy. A térképen is – az egy dolog, hogy x városba akarok eljutni. Nem mindegy, hogy milyen úton fogok oda eljutni. Nem mindegy, hogy olyan térkép van-e a kezemben, ami odáig elvisz engem. Ilyen térkép a Próféta (béke legyen vele) előírásai, életmódja. Akár a jellemét tekintve a Prófétának (béke legyen vele); ha az ember nem megbocsátó, ha nem állhatatos, ha nem tud küzdeni, ha nem végzi úgy az Istenszolgálatokat, ahogy a Ő végezte (béke legyen vele). Ha nem böjtöl úgy, ahogy a Próféta (béke legyen vele) böjtölt, akkor nem fogja azt megtapasztalni, amit a böjt ad. Ha nem úgy virraszt, ahogy a Próféta (béke legyen vele) virrasztott, akkor nem fogja megtapasztalni az édességét a virrasztásnak, az Isten közelségét. Ha nem adakozik úgy, ahogy a Próféta (béke legyen vele) tett, akkor nem fogja megélni a lemondásnak az igazi jelentőségét. Ha az ember szívében nincs könyörület, ha nincs jellemében az, ami a Prófétát (béke legyen vele) jellemezték, akkor hogy fog olyan emberré válni, aki Allah szeretetét kiélvezi és Allah közelségét kivívja?


A sejk az Ummah helyzetéről is beszélt. Beszélt arról, hogy az a megalázó helyzet, amiben jelenleg az ummah van, annak köszönhető, hogy se az evilági se a túlvilági életet nem vette figyelembe az ummah. Akik nem muszlimok, azok az evilági életben a dolgokat megteremtették a felemelkedésre. Aki dolgozik, annak Allah megadja a munkája a gyümölcsét. De mi ezt is elvesztettük, a vallásunkat pedig elhagytuk. A Próféta (béke legyen vele) követését elhanyagoltuk. Volt olyan idő, amikor gyengék voltunk fizikailag, de óriási hittel és óriási jellemmel volt jelen az a maroknyi ember csapat. A badri csata tipikusan ilyen csata volt. Háromszoros túlerővel szemben tudtak győzni. Vagy nézzük a középkorban az iszlám felemelkedését. Óriási dolgokat hoztak létre azok az emberek, azért, mert a hitet a tudással ötvözték. Amikor a hit a tudással ötvöződik, mint ahogy a Próféta (béke legyen vele) is tanította, és ahogy a Korán írja, akkor csodák születnek. Miért? Mert a tudást felelősséggel használja az ember. Nem úgy használja, hogy az élvezeteit éli ki vele, hogy még több és még több legyen, hanem felelősséggel szerzi meg azt a tudást, és felelősséggel használja is ezt a tudást.

Azt kérte a sejk, hogy mindenki nézzen magába, és helyezze el magát ma, hogy „én, magammal kapcsolatban, a családommal kapcsolatban, kapcsolatrendszereimmel kapcsolatban hol állok a Prófétához (béke legyen vele) képest?” Nincs gond, ha látod, hogy nem jó a helyzet. Akkor van gond, ha látod, hogy nem jó a helyzet, és nem teszel semmit. Nem változtatsz, nem keresed a megoldást, a Próféta (béke legyen vele) életén keresztül.
Tanulmányozzuk a Próféta (béke legyen vele) életútját és jellemét, mert így lesz igazi követése a Prófétának (béke legyen vele) és így fogunk megoldást találni a bajainkra, és lámpásként élni társadalmunkban. Allah áldjon Benneteket!


A khutbát Zekeria Guessous testvérünk fordította, illetve foglalta össze a pénteki Istentisztelet után, az ott összegyűlt magyar testvéreknek.