Az éjszakai imádkozás jelentősége és jutalma 2015-04-17

Fares seikh pénteki szónoklatának összefoglalója

A Mindenható Allah azt mondja: „A Könyörületes szolgái azok, akik alázattal járnak a földön, és ha a tudatlanok megszólítják őket, azt mondják: „Békesség!” És azok, akik úgy töltik éjjeleiket, hogy Uruk előtt leborulnak és felállnak” (Korán 25: 63-64)

A muszlim ember, aki igazán odaadóan kívánja szolgálni Allahot, az éjszaka egy részét imádkozással tölti el, mert az a kötelező, előírt imákon felüli istenszolgálat, amellyel még közelebb kerülhetünk Allahhoz.

Az éjszakai imádkozás a hit iskolája, amellyel megerősödik a hitünk, a Könyörületes Allah megelégedik velünk, és a sátán pedig kiábrándul belőlünk, hiszen látja, hogy ott hagyjuk az éjszakai pihenést és azt Allahhoz való közeledést választjuk, amely reményvesztetté teszi a sátánt azzal a céljával kapcsolatban, hogy eltávolítson minket Allah útjától.

Allah azt mondja a Koránban Mohamed prófétának (Allah dicsérje és üdvözítse): „Ó, te burkolózó! Kelj fel [imádkozni] éjszaka, kivéve egy keveset! A felében, vagy végy el abból egy keveset, vagy adj hozzá! És olvasd gondosan a Koránt!” (Korán 73: 1-4)

Ez Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) számára lett kinyilatkoztatva, de nem csak neki szól, hiszen mi őt követjük, így ez a tanítás minket is megszólít.

Allah dicsérettel illette azokat az igazhívőket, akik éjszakájuk egy részében felkelnek imádkozni:

„Távol maradnak oldalaik a fekvőhelyektől, Urukhoz fohászkodnak félve és remélve. És adakoznak abból, amivel gondoskodtunk róluk. Egy lélek sem tudja, hogy milyen öröm rejtőzik fizetségképpen az [emberek] számára azért, amit cselekedtek.” (Korán 32:16-17)

Mi a titka az éjszakai imádkozásnak?

A titka az, hogy a legőszintébben Allahnak felajánlott istenszolgálat, hiszen az emberek nem tudnak róla. Volt olyan muszlim, aki még a házastársának sem árulta el, hogy imádkozott éjszaka. Megvárta, míg elalszik a felesége, felkelt imádkozni, majd gyorsan visszafeküdt, mintha végig ott aludt volna.

Az őszinte hit és az Allahnak való teljes odaadás nyilvánul meg az éjszakai imádkozásban. Azt mondta al-Haszan al-Baszri: „Egyesek elrejtették a cselekedeteiket, így Allah is elrejtette nekik azt, amit sem szem nem látott, és ami egyetlen ember szívében sem merült fel”

Az éjszakai virrasztás ajánlatos ima. Allah a Koránban sok helyen dicsérte azokat, akik betartják, például:

„Az istenfélők kertekben és forrásoknál lesznek, és átveszik azt, amit az Uruk adott nekik. Korábban ők jóravalóak voltak: éjszaka csak keveset aludtak, hajnalhasadáskor (Uruk) bocsánatáért könyörögtek” (Korán 51: 15-18)

Azt mondta Abdullah ibn Szalam: „Amikor Allah Küldötte megérkezett Medinába emberek siettek elé, és én is siettem elé. És amikor megláttam az arcát tudtam, hogy ez nem egy hazug ember arca. Az első tanítás, amit hallottam tőle az volt: „Ó ti emberek, tápláljatok étellel, tartsátok a rokonaitokkal a kapcsolatot, terjesszétek a békességet, és imádkozzatok éjszaka, miközben az emberek alszanak, és akkor beléptek a Paradicsomba békességben!”


Nekünk is ki kellene használni ezt az egyedi lehetőséget, hogy közeledjünk Allahhoz, az éjszakai imádkozásban ugyanis hatalmas túlvilági jutalom rejlik.

Abdullah ibn Omar azt mondta: Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) így szólt: „Bizony a Paradicsomban vannak olyan szobák, amelyek külsejét látni belülről, és a belsejét is látni kívülről (áttetsző, kristályszerű falaik vannak). És azt mondta Abú Músza: „Kinek vannak ezek fenntartva ó Allah Küldötte? Azt mondta a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse): „Aki gyengéd a beszédében, ételt adományoz a szegényeknek, és éjszaka imádkozik, miközben az emberek alszanak.”

Azt mondja a Mindenható Allah a Koránban: „Vagy [nem jobb olyannak lenni], aki áhítatos [imádkozásában] az éjszaka idején, leborulva és állva, [és aki] tart a túlvilágtól, és reméli Ura könyörületét? Mondd: Vajon egyenlők-e azok, akik tudnak, azokkal, akik nem tudnak? Bizony, csupán azok okulnak az emlékeztetésből, akik értelemmel bírnak” (Korán 39: 9)

Az éjszakai imádkozás egy olyan istenszolgálat, amellyel megelégedik Allah és szereti is. Így szólt Allah Küldötte: „A legkedvesebb imádkozás Allah előtt, az éjszakai imádkozás.”
Allah Küldötte azt is mondta: „Az éjszakai imát az éjszaka elején, közepén és végén is lehet végezni az esti ima után, de a legjobb az éjszaka utolsó harmadában elvégezni. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Lejön Urunk minden éjszaka a földi éghez, amikor már csak az éjszaka utolsó harmada marad, és azt mondja: Ki fohászkodik hozzám, hogy meghallgassam őt, ki kér tőlem, hogy megadjam azt neki, ki kér megbocsátást tőlem, hogy megbocsássak neki?”

Allah Küldötte azt mondta: „Aki az éjszakát virrasztja és azt mondja: ’Nincs más isten csak Allah, egyedül Ő, nincs Neki társa, Övé az uralom, Őt illeti meg a hálatelt dicsőítés, és Ő hatalma van minden dolog felett’, majd így folytatja: ’A hálatelt dicséret Allahé, magasztaltassék Allah, nincs más isten csak Allah, és Allah a legnagyobb, nincs képesség sem erő, csak Allah által’, majd azt mondja: ’Ó Uram, bocsáss meg nekem’, majd fohászkodik, akkor Allah választ ad a fohászára, és ha megmosakszik és imádkozik, akkor Allah teljes egészében elfogadta az imádkozását”

Azt mondta Gábriel angyal (béke legyen vele) Mohamed Prófétának: „Ó Mohamed! Élj, ameddig akarsz, bizony meg fogsz halni. Szeresd, akit akarsz, bizony eszerint leszel jutalmazva. Tudd meg, hogy a hívő becsülete: felkelése éjjeli imádkozásra, és tekintélye pedig: tartózkodása attól, amit az emberek birtokolnak.”

Allah megadja az éjszakai imádkozó kérését, hiszen a muszlim Allah megelégedését keresi az ima által. Azt mondta Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse): „Ragaszkodjatok az éjszakai imádkozáshoz, mert ez az előttetek élt jótevő embereknek az útja, és ez közelebb visz titeket az Uratokhoz, eltávolítja rólatok a rossz tetteiteket, és eltávolít benneteket a vétkektől.”

Oszmán Ibn Affánra – Allah legyen elégedett vele – való hivatkozással jegyezték fel, hogy azt mondta: Hallottam Allah Küldöttét (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondani: „Aki az éjszakai (esti) imádkozást közösségben végzi, olyan mintha fél éjszakát maradna fenn imádkozni. Aki pedig a hajnali imádkozást végzi közösségben, olyan mintha az egész éjszakát imádkozással töltené!” (Muszlim).

Al-Fudajl ibn Ijád azt mondta: „Ha nem vagy képes az éjszakát imádkozva, a nappalt pedig böjtöléssel eltölteni, akkor tudd meg, hogy meg vagy fosztva ezeknek jutalmától, és hogy sok a te bűnöd.”

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME