Gyakorlati előkészületi lépések Ramadán fogadásához 2015-06-12

Ahmed seikh szónoklatának összefoglalója

Ramadán hónap beköszöntét Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) mindig örömhírként jelentette be társainak: „Eljött immár hozzátok Ramadán hónap, ez az áldott hónap, amelynek Allah előírta a böjtölését, és amelyben kinyittatnak a Paradicsom kapui és bezáratnak a Pokol-tűz kapui és megbéklyoztatnak a sátánok. Van benne egy éjszaka, amely jobb mint ezer hónap, és aki megfosztatik annak áldásaitól, az megfosztatott minden jótól”

Ramadánt megérni hatalmas kegy Allahtól annak számára, akinek Allah képességet ad rá, és miután hamarosan kezdetét veszi a böjthónap, mivel már csak pár nap van hátra, ezért fel kellene rá készülnünk, hogy ne érjen minket váratlanul. Három területen nyilvánul meg a ramadáni felkészülés: lelki – tudásbeli – fizikai területen.


A lelki terület:

- Őszinte bűnbánat és bocsánatkérés által fordulni Allah felé Ramadánt megelőzően.
- Vágyakozás a böjthónap iránt, amely Ramadán érdemeinek és kiváltságának ismerete által valósítható meg.
- Az őszinte odaadás Allahnak, és az istenszolgálatok egyedül Allahnak való felajánlása.
- A változásra való készség, és a változás halogatásának elkerülése.
- A jutalmazás iránti lelkesedés, amely amely Ramadán hatásának ismeretében valósítható meg.
- A gondolkodás azon emberek állapotán, akik nem érhették meg ramadánt, vagy ha meg is érték, nem hasznosították maguknak.
- A lélek megedzése a jótettekre Saábán hónapban. Sokan fognak hozzá a ramadáni böjtnek úgy, hogy nincsenek ráhangolódva, és csak akkor kezdik érezni szépségét, amikor már közeledik a vége. Azt mondta Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) Saábán hónapról: „Ez az a hónap, amelyről az emberek megfeledkeznek, amely Radzsab és Ramadán hónap közt van, és amely egy olyan hónap, amelyben felemeltetnek a cselekedetek a Világok Urához, és én szeretem, ha böjtölök, miközben felemeltetnek a cselekedetem.” (al-Naszái).
A kegyes is elődök felkészültek Saábán hónapban Ramadánra. Abú Bakr Al-Balkhí azt mondta: „Radzsab hava a vetés hónapja, Saábán hava az öntözés hónapja, Ramadán hava pedig az aratás hónapja. Aki nem vet Radzsab hónapjában során és nem öntöz Sábán hónapja alatt, az hogyan akar aratni Ramadánkor?”
- A böjtölés Saábán hónapban. Azt mondta (Allah legyen elégedett vele): „A Próféta nem böjtölt többet, mint amennyit Saábánban böjtölt, hiszen ő egész Saábánt végig böjtölte és azt mondta: „Tegyetek meg a cselekedetekből annyit, amennyire képesek vagytok hiszen Allah nem unja meg addig, amíg ti meg nem unjátok.” (al-Bukhári)
- A Korán olvasása, hiszen a Korán Ramadánban hónapban került lebocsátásra, és ismétlésre a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) részére.
- Allah emlegetése és az adakozás.


A tudásbeli terület

- A ramadáni böjt céljainak megismerése, amelyek érdekében a böjt elrendeltetett. Számos könyv, tájékoztató áll rendelkezésre e téren.
- A böjt szabályainak és a vallásjogi kérdések tanulmányozása
- Egyes Korán fejezetek recitálása értelmezésükkel együtt

A fizikai terület

- A tevékenykedés és munkavégzés befejezése még Ramadán előtt, legyen szó munkahelyi feladatokról vagy otthoni, családi tevékenységekről.
- A ramadáni és az ünnepi szükségletek és ajándékok beszerzése, megvásárlása még Ramadán előtt.
- A Ramadánban megvalósítandó célok megtervezése, akár táblázat fomájában, még a böjthónap kezdete előtt.
- Őszinte és támogató barát, társaság választása, akivel sikerül még Ramadán előtt megegyezni az együttműködésről egyes istenszolgálatok, jócselekedetek elvégzésében.

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME