Az Elrendelés Éjszakája és a böjtmegtörés ünnepének adománya 2015-07-10

1Fares seikh szónoklatának összefoglalója

Közeledik Ramadán vége, és szomorúság tölt el bennünket, amiért távozni készül igen kedves vendégünk, a böjthónap. Távozik a Ramadán, és nem tudjuk vajon megélünk-e egy következő Ramadánt, vagy pedig még az előtt bekövetkezik a halálunk. Éppen ezért van néhány dolog, amelyet érdemes szem előtt tartanunk:

1.    Allahot illeti meg a hálatelt dicséret, amiért sikerült a böjtölésünk és az imádkozva virrasztásunk. A magasságos Allah azt mondta:

„És ha nem lett volna Allah jótéteménye és könyörülete irántatok, akkor senki sem tisztult volna meg közületek soha!” (Korán 24: 21)

Egy másik ájában Allah azt mondta:

„Azonban Allah az, aki kegyéül róhatja fel nektek, hogy elvezetett titeket a hitre” (Korán 49: 17)

Ezzel együtt nem a cselekedetek mennyisége és formája számít, hanem az, hogy Allah elfogadja-e azokat, vagy sem. Allah így szólt: „Akik megadják azt, amit adnak, miközben szívük elszorul a félelemtől, hogy Urukhoz fognak visszatérni” (Korán 23:60).

Ez az ája azt jelenti, hogy a hívők bizonytalanok a tekintetben, hogy amikor Uruk elé kell állniuk, Allah elfogadja-e a tetteiket. Ali ibn Abi Tálib azt mondta: Legyetek jobban elfoglalva a cselekedet elfogadtatás, mint a cselekedettel magával. Vajon nem hallottátok Allah következő szavát: „Allah bizony az istenfélőktől fogadja el [a cselekedeteket]”

2.    Ki kell használni a Ramadánból még fennmaradó napokat a jó cselekedetekre. Ha valakinek nem sikerült hasznosítani az eddig eltelt napokat a Korán olvasásra, istenemlegetésre és más önkéntes cselekedetekre, akkor lehetőség van – főként az Elrendelés éjszakáján – pótolni az eddig elszalasztott lehetőséget.
Az Elrendelés éjszakája az az éjszaka, amelyről Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony eljött ez az hónap, és van benne egy éjszaka, mely jobb mint ezer hónap. Aki meg van fosztva tőle, az minden jótól meg van fosztva” (Ibn Mádzsa)
A legvalószínűbb, hogy az Elrendelés éjszakája egy páratlan számú éjszaka Ramadán végén. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Keressétek az Elrendelés éjszakáját Ramadán utolsó tíz napja között, a páratlanokban azokból!” (al-Bukhári).
Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Úgy látom, hogy látomásaitok megegyeztek a hét utolsó [éjszakára] vonatkozóan, ezért aki keresi közületek az [Elrendelés éjszakáját], az keresse a hét utolsóban!”

3.    Kövessük az Egyenes utat. A muszlim ember egész életében engedelmes kell, hogy legyen Allahnak, főként Ramadánban. Allah így szólt a Koránban:

„Bizony, akik azt mondják: Allah az Urunk! - majd egyenesen állnak (engedelmeskednek Allahnak), leereszkednek hozzájuk az angyalok (így szólván hozzájuk): Ne féljetek, se ne szomorkodjatok, és fogadjatok örömhírt a Paradicsomról, amelyre ígéretet kaptatok. Mi vagyunk a gyámolítótok az evilági életben és a túlvilágon. Ott azt fogtok kapni, amit a lelketek megkíván, s ott azt fogtok kapni, amit csak kértek. Megbocsátótól és Megkönyörülőtől származó vendéglátásként” (Korán 41: 30-32).

Egy alkalommal odament egy férfi a Prófétához (Allah dicsérje és üdvözítse) és azt mondta neki: Mondj nekem egy olyan szólást, amiről nem kérdezhetek meg rajtad kívül senkit! Azt mondta: „Mondd: 'Hiszek Allahban', majd cselekedj egyenesen!”

A Zakát al-fitr (a böjtmegtörés adománya)

A böjthónap végéhez érve kötelező az ünnepi imádkozást megelőző adakozás, amit minden egyes muszlim ember után ki kell fizetnie annak, aki eltartásukért felel, megtisztulásként a böjtölő ember számára, hiszen a böjtölő hibázik Ramadán alatt, elköveti az üres fecsegést és a veszekedést, így az adomány által jóváteszi ezeket a hibákat.
Ugyanakkor ebből az adományból a szegényebb családok élelemhez és új ruhához jutnak, amely által osztoznak az örömben a jobb módú emberekkel a Böjtmegtörés ünnepén. Aki ezt az adományt az ünnepi ima előtt fizeti ki, annak elfogadott alamizsnát (Zakát-ot) jelent, ha már csak az ünnepi ima után kerül sor a kifizetésre, akkor csupán önkéntes adományként lehet rá tekinteni.

Az Elrendelés éjszakája és eljövetelének jelei

A magasságos Allah kiemelte a Ramadán hónap egyik éjszakáját, amelyet különösen nagy jelentőséggel ruházott fel, ez pedig az Elrendelés éjszakája (Lajlat al-Qadr).
A magasságos Allah azt mondta a Koránban:

„Bizony, Mi az Elrendelés éjszakáján bocsátottuk le azt (a Koránt). És honnan tudhatod, mi az Elrendelés éjszakája? Az Elrendelés éjszakája jobb, mint ezer hónap. Az angyalok és a Lélek (Gábriel angyal) leereszkednek akkor, Uruk engedelmével, mindenféle paranccsal. Békesség az, egészen hajnalhasadásig” (Korán 97:1-5).

- Az Elrendelés éjszakájának jelentősége abban rejlik, hogy ez a legrangosabb éjszaka, mivel ekkor lett első ízben kinyilatkoztatva a Korán:

„Bizony, Mi az Elrendelés éjszakáján bocsátottuk le azt (a Koránt)” (Korán 97: 1).

Emellett ez az éjszaka, egy áldásokkal teli éjszaka:

„Há-mím. [Esküszöm] a nyilvánvaló Írásra (Koránra)! Egy áldott éjszaka bocsátottuk le azt, mi bizony intők vagyunk [az emberek számára].” (Korán 44: 1-3).

Hatalmas számban érkeznek az angyalok le a földre azon az éjjelen, hogy szemtanúi lehessenek a muszlimok békés és áldásos éjszakájának. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „És bizony az angyalok azon az éjszakán többen vannak a földön, mint amennyi kavics van rajta!” (Al-Albáni)
- Az Elrendelés éjszakáján íratik fel az emberek életideje, az ellátása a következő évre vonatkozóan:

„Akkor dől el minden bölcs dolog, parancsként tőlünk – bizony mi vagyunk, akik elküldjük [az üzenetet], irgalom gyanánt a te Uradtól, bizony Ő a mindent Halló, mindent Tudó” (Korán 44: 4-6)

- Az Elrendelés éjszakáján végzett istenszolgálatok jutalmazása rendkívüli jutalmazás, hiszen Allah ezer hónapnyi folyamatosan végzett istenszolgálatnál is értékesebbé tette: „Az Elrendelés éjszakája jobb, mint ezer hónap” (Korán 97: 3)

- Allah ezen az éjszakán megbocsátja a hívők bűneit. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) ösztönzött a felkelésre ezen az éjszakán és azt mondta: „Aki virraszt az Elrendelés éjszakáján hittől hajtva és Allah jutalmát várva, Allah megbocsátja neki az addig elkövetett bűneit.” (al-Bukhári, Muszlim).

Az Elrendelés éjszakájának jele, hogy tiszta az ég, beragyogják a csillagok az égboltot, és ezen az éjszakán nincs se hőség, se hideg. A Nap az Elrendelést éjszakáját követő reggelen úgy kel fel, akár a telihold, nincsenek sugarai.

Ezen az éjszakán ajánlatos gyakran fohászkodni, főként a leggyakrabban emlegetett fohászt mondani, amelyet Allah küldötte tanított meg feleségének, Áisának – Allah legyen elégedett vele – amikor azt mondta Allah küldöttének (Allah dicsérje és üdvözítse): Ha tudom, mely éjszaka az Elrendelés éjszakája, mit mondjak akkor? Azt mondta: „Ó Allah, Te [a vétket] Elnéző, Bőkezű vagy, szereted elnézni a bűnöket, legyél hát elnéző velünk!”

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME