A képmutatók jellemvonásai a Koránban és a hadíszokban 2015-08-21

Fares seikh szónoklatának összefoglalója

- A Mindenható Allah azt mondta a Koránban a képmutatókról:

 

„És vannak az emberek közül olyanok, akik azt mondják: „hiszünk Allahban és az Utolsó Napban”, ám ők [valójában] nem hisznek. Félre akarják vezetni Allahot és azokat, akik hisznek, ám nem vezetnek félre mást, csupán magukat, és észre sem veszik. Szívükben betegség van, és Allah tetézte őket betegséggel. Fájdalmas gyötrelem jár nekik, azért, mert hazudtak. És ha azt mondják nekik: „Ne okozzatok romlást a földön!” – azt felelik: „Bizony, mi csupán javulást hozunk” Lám, bizony ők a romlás okozói, és észre sem veszik! És ha azt mondják nekik: „Higgyetek, ahogyan az emberek (Mohamed követői) hittek!” – azt felelik: „Vajon úgy higgyünk, ahogyan az ostobák hittek?” Lám, bizony, ők az ostobák, de nem rendelkeznek tudással”  És ha találkoznak azokkal, akik hisznek [Allahban és Mohamed Próféta küldetésében], azt mondják: „hiszünk”, de ha egyedül maradnak a sátánjaikkal, azt mondják: „Mi veletek vagyunk, mi csupán gúnyolódunk.”Allah gúnyolódik velük és hagyja őket túlkapásaikba süllyedni úgy, hogy vakon bolyonganak. Ők azok, akik a tévelygést vásárolták az [igaz] útmutatásért cserébe, ezért az ő kereskedésük nem hozott hasznot, és nem lelnek [az igaz] útra” (Korán 2: 8-16)

- A képmutatókra jellemző, hogy nagyképűek és fennhéjázóak:

„És amikor azt mondják nekik: „Gyertek, hogy Allah Küldötte bocsánatot kérjen [Allahtól] számotokra!”, félre fordítják a fejüket, és látod, amint fennhéjázva elfordulnak. Egyre megy nekik, hogy kérsz-e számukra bocsánatot, vagy nem kérsz bocsánatot, Allah nem fog megbocsátani nekik. Bizony, Allah nem vezeti [igaz útra] az engedetlen népet” (Korán 63: 5-6)

- A képmutatók rosszat feltételeznek Allahról:

„És megbünteti a képmutató férfiakat és képmutató nőket, az [Allah mellé] társat állító férfiakat és [Allah mellé] társat állító nőket, akik Allahról rossz feltételezést feltételeznek, körbe veszi őket a rossz sorsfordulat, megharagszik Allah rájuk, megátkozza őket és a Gyehennát készíti elő nekik és milyen rossz végcél!” (Korán 48: 6)

- A képmutatók nem bíznak Allah és küldötte ígéretében:

„És [emlékezz arra], amikor a képmutatók és akiknek a szívében betegség van azt mondták: „Allah és küldötte nem ígért nekünk mást, csupán megtévesztő ígéretet” (Korán 33: 12)

- Akadályozzák az embereket abban, hogy Allah útján költekezzenek:

„Ők azok, akik azt mondják: „Ne költsetek azokra, akik Allah Küldötténél vannak, amíg szét nem szóródnak mellőle.” És Allahé az egek és a föld tárházai, de a képmutatók nem értenek” (Korán 63: 7)

- Helyesnek mutatkozó cselekedetek mögé bújnak, hogy ártsanak a hívőknek:

„És azok, akik mecsetet emeltek ártásból, hitetlenségből és a hívők közötti meghasonlás okozása céljából, és lesül azok számára, akik háborúztak Allah és küldötte ellen korábban. És bizony [mégis] megesküsznek: „Mi nem akartuk más, csupán a legjobbat”, Allah pedig tanúsítja, hogy ők bizony hazugok” (Korán 9: 107)

- Lusták elvégezni az istenszolgálatokat, és csak a látszatért engedelmeskednek Allahnak:

„Bizony, a képmutatók félre akarják vezetni Allahot, de Ő vezeti őket félre, és amikor felállnak az imádkozáshoz, lustán állnak fel, [az imádkozásuk célja] hogy az emberek lássák, és nem említik meg Allahot, csak kevésszer” (Korán 4: 142)

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Nincs a képmutatók számára nehezebb imádkozás, mint a hajnalhasadási és az esti imádkozás, és ha tudnák mennyi (jutalom) van ezekben, akkor elmennének ezekre, még ha kúszva-mászva is” (al-Bukhárí és Muszlim).

- Elfordulnak az Allah által lebocsátott törvényektől, elutasítják az aszerint történő ítélkezést, és helyette a zsarnoki hatalmak és hamis istenek törvénykezését választják:

„Vajon nem láttad azokat, akik azt állítják, hogy hisznek abban, ami lebocsáttatott neked, és abban, ami előtted került lebocsátásra? Ugyanakkor azt akarják, hogy [vitás ügyeikben] a hamisan istenítettekhez forduljanak döntésért, holott parancsot kaptak arra, hogy tagadják meg azt. És a sátán azt akarja, hogy [az igazságtól] messzejáró tévelygéssel tévelyegjenek. És amikor azt mondják nekik: Gyertek ahhoz, amit Allah lebocsátott, és gyertek a Küldötthöz, [akkor] látod a képmutatókat viszolyogva elfordulni tőled” (Korán 4: 60-61)

- Viszályt szítanak a hívők között:

„Ha kivonultak volna veletek, nem gyarapítottak volna titeket, csupán zűrzavarban és [pletykálkodva] járkáltak volna közöttetek a széthúzást kívánván nektek. És vannak közöttetek olyanok, akik hallgatnak rájuk. És Allahnak tudomása van az igazságtalanokról” (Korán 9: 47)

- A képmutatók gyakran tesznek hamis esküt, hazudoznak, ígéretet szegnek és gyáván viselkednek:

„És megesküsznek [a képmutatók] Allahra, hogy ők hozzátok tartoznak, ám ők valójában nem tartoznak hozzátok. Ők egy olyan nép, akik félelemből cselekszenek. Ha valami menedékhelyet találnának, vagy üregeket, vagy rejtekhelyet, akkor oda fordulnának, miközben rohanva menekülnek” (Korán 9: 56-57)

Mohamed Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A képmutatónak három jele van [amelyről felismerhető]: ha beszél valamiről, hazudik; ha ígéretet tesz, megszegi azt; ha megbízzák [valamely ügyben], hűtlenül bánik azzal”. (al-Bukhárí és Muszlim)

Mohamed próféta (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Van négy [tulajdonság], amely ha mind megtalálható egy személyben, akkor az a személy teljesen képmutató. Ha csak az egyik található meg benne ezek közül, akkor hordozza a képmutatás egy jellemzőjét. [Ezek a tulajdonságok:] Ha megbízzák [valamely ügyben], hűtlenül bánik azzal; ha beszél valamiről, hazudik; ha egyezséget köt, megszegi; ha pedig vitatkozik, igazságtalanul teszi azt.” (al-Bukhári és Muszlim)

„Amikor eljönnek hozzád a képmutatók, azt mondják: „Tanúsítjuk, hogy bizony te Allah Küldötte vagy.” Allah tudja, hogy bizony te az Ő küldötte vagy, és Allah tanúsítja, hogy a képmutatók bizony hazugok. [Hazug] esküiket védőpajzssá tették maguknak, és távol tartottak [másokat] Allah Útjától. Bizony, milyen rossz az, amit ők cselekedtek. Ez azért van, mert hittek, azután hitetlenek lettek, és [emiatt] lepecsételtetett a szívük, és [íme] ők nem értenek” (Korán 63: 1-3)

- Az elvetendő tettre utasítják egymást, megtiltják egymásnak a helyes tettet, fukarkodnak és elfeledkeznek Allahról:

„A képmutató férfiak és a képmutató nők - egyik olyan mint a másik – felszólítanak az elvetendőre és megtiltják a helyénvalót. Összeszorítják a kezüket (nem adakoznak). Elfeledkeztek Allahról, így Ő is elfeledkezett róluk. Bizony, a képmutatók az engedetlenek” (Korán 9: 67)

- Mentségeket és kifogásokat találnak ki:

„Mentegetőzni fognak nektek, amikor visszatértek hozzájuk. Mondd: „Ne mentegetőzzetek! Nem fogunk nektek hinni, Allah már hírül adott nekünk [némelyeket] a rólatok szóló hírekből. És Allah látni fogja a tetteiteket és az Ő küldötte is. Azután a rejtett és a látható [dolgok] Tudója elé vitettek, és Ő hírül fogja majd adni nektek, amit cselekedtetek.” (Korán 9: 94)

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME