Allah által biztosított ellátás (rizq) 2017-01-20

Sejk Fares Al-Qudaimi szónoklata

A sejk mai khutbája Allah ellátásáról szólt. Mindenkinek személyre szólóan megvan az ellátása Allahtól. Allahnak 99 neve van, az egyik neve Ar-Razzáq, ami annyit jelent: Ellátó, Gondoskodó.


Tudnunk kell, hogy mindenkinek meg van írva, az adomány, amit Allahtól kap. Ezt nem változtathatja meg senki, és nem szerezheti meg senki más. Allah ellátása azé, akinek Allah előírta azt.
A Koránban nagyon sok ája szól Allah ellátásáról, arról, hogy Allah gondoskodása garantált. Allah biztosított minket róla, és nem szabad, hogy efelől kétségünk legyen.
Számos aja szól egyszerre Allah abszolút Erejéről és Ellátásáról.

„Bizony Allah az Ellátó, az Erővel bíró, a Szilárd (erejű).”

Nem véletlen, hogy Allah erejét említi ezekben az ájákban, ahol a gondoskodását említi. Az erejét azért említi, hogy megnyugodjunk, nem kell félnünk, bízzunk Allah hatalmában.
Mindenkinek, ami meg van írva, azt megkapja. Egész biztosak lehetünk benne, hogy ami nekünk jár, azt biztosan meg fogja adni nekünk Allah. Allah ellátása, Allah törvénye szerint működik.
Bármilyen élőlény is legyen a földön, Allah ellátja őt. Ha azt szeretnéd, hogy Allah adományán áldás legyen a számodra, ezeket a feltételeket kell betartanod az életedben:
Aki Allahnak engedelmeskedik, arról Allah gondoskodik. Mi jellemző a hívőkre? A hívő, aki imádkozik Allahhoz, aki adakozik a rászorulóknak, aki betartja Allah parancsait. Aki ezeket betartja, azt Allah is megsegíti.
Allah ellátása ebben a világban mindenkinek jár. A hívőnek és a hitetlennek egyaránt. Ahogy a Próféta (béke legyen vele) mondta, Allah megadja ezt a világot annak akit szeret, és annak is, akit nem szeret. De a következő világban a hívők bemennek a Paradicsomba, a hitetlenek pedig a Pokolba. Lehet, hogy valaki hitetlen, és gazdag. A gazdagság azonban nem minden.

A sejk azzal a példával élt, hogy van egy ember, aki egy nagyon szép feleséget vett el, de ez a nő, egy nagyon rossz nő, aki boldogtalanná teszi az életét. Látta a szépségét, és eszerint ítélve vette feleségül, de utólag kiderült, hogy nem a külső szépség számít egy jó házasságban.
Egy másik példa szerint, valaki vett egy nagyon szép autót, de sok baj van vele, ezért nem örül neki igazán, vagy valakinek sok gyereke van, de a gyermekei nem jóravalóak, ezért nem okoznak örömet számára. Tehát az, hogy valakinek sok mindene van, nem jelenti feltétlenül azt is, hogy boldog.
Allah ellátásának a lényege az, hogy megadja neked a boldogságot. A boldogságot, akár gazdag vagy, akár szegény. Az elégedettség, ez a fontos. Ha valaki gazdag, az még nem jelenti azt, hogy Allah szereti. Akkor szeret Allah, ha az életben sikerül olyan dolgot tennünk, amit Allahért teszünk. Például reggel úgy ébredsz a reggeli imához, mintha valaki felkeltett volna téged. Elvégzed a reggeli imádkozást a maga idejében. Allah megsegített téged, hogy elvégezz valamit, ami értékes a túlvilági  életben is. Allah szeretete csak azokra a dolgokra jellemző, ami értékes a túlvilági életben is, az olyan tettekre, amik közelítik az embert Allahhoz.

Képzeljük el, hogy a földön mindenki gazdag. Akkor lesz a legnagyobb baj az emberiségben. Miért? Képzeld el, hogy a mecsetben mindenki gazdag. Akkor nem lesz, aki takarít, mert mindenki gazdag. Ki takarítana?  Ha mindenki gazdag lenne, senki sem végezne kétkezi munkát, senki sem dolgozna. Tönkre menne az emberiség szerkezete. Van, aki úgy keresi meg a kenyerét, hogy munkát biztosít másoknak, van, aki ő maga dolgozik. Azért a változatosság az életben, hogy működjön az élet, működjön az emberiség. Allah terve az ellátásban az, hogy így legyen. Legyen változatos, sokrétű az emberiség.

Ha a Koránt olvassuk az adakozás kapcsán, láthatjuk, hogy Allah mindig említi a feltételeit, említi Allah erősségét, említi a hívők jellemzőit.
A sejk insa Allah a következő khutbájában beszél majd arról, hogy az, amit kapsz Allahtól, hogy legyen áldásos. Mert lehet, hogy valakinek sok pénze van, de amellett nem boldog. Mit jelent az áldásos? Azt jelenti, hogy meg van benned az elégedettség, a boldogság. Mert ez az, ami nagyon fontos az élethez.  
Az emberek sokszor elfelejtik megköszönni Allah ellátását. Pedig Allah szereti azokat, akik hálát adnak. Allah örül, hogyha valaki megeszi az ételét, utána hálát ad Neki érte. Allah gondoskodik rólunk, szereti a hálás embereket, mégis sokszor a hála helyett inkább az engedetlenség jön tőlük Felé.

Allah segítsen minket, hogy az engedelmes emberek közé tartozzunk. Allah áldjon Benneteket!

A khutbát Abdulghani Al-Sabai testvérünk fordította, illetve foglalta össze a pénteki Istentisztelet után, az ott összegyűlt magyar testvéreknek.