Sa'ban hónap lehetőségei 2017-05-05

Sejk Fares Al-Qudaimi szónoklata

A sejk a közelgő Ramadán szellemiségében beszélt, és felhívta a figyelmet arra, hogy az iszlám Isten-szolgálatoknál jellemző, hogy van egy bevezetése, vagy egy olyan része az Isten-szolgálatoknak, ami önkéntes Isten-szolgálat.

Az önkéntes szolgálatoknak nagyon sok szép hozadéka van. Egyrészt védi a kötelező cselekedeteket, mert aki az önkéntes cselekedeteket elvégzi, az feltételezhető, hogy a kötelező cselekedeteket még inkább elvégzi, másrészt pedig a kötelező cselekedeteket előkészíti és bevezeti. Biztos tapasztaltátok például, hogy amikor a déli ima előtt a négy önkéntes rakát imádkozzuk, és utána imádkozzuk a dzohr-t (déli imát), akkor teljesen más élményben van része az embernek, mintha egyből a déli kötelező imát imádkozná. Ilyenkor ugyanis az ember lelke, elméje, el tud mélyedni, át tud kapcsolni arra az időre, amikor már a kötelező Isten-szolgálat következik. Ez nagyon lényeges, hiszen az iszlám nem a „tessék-lássék” dolgokra épül. Minden egyes cselekedetet tudatosan készítsünk elő. A Ramadán hónapot is hasonlóképpen éljük meg!

Ramadán hónaptól azt várjuk, hogy egy „másik” emberként folytassuk az életünk a böjti időszak után. Azt várjuk, hogy megtisztulva folytassuk az utunkat, egy magasabb szintre lépjünk életünkben. Ramadánban insa Allah koncentráltak lesznek a jó cselekedeteink. De ez nem csak úgy van, hogy fogjuk magunkat, és belecsöppenünk Ramadánba. Ez így nem fog működni. Ez csak úgy megy, hogyha elő van készítve a tudatunk, a lelkünk.

Most Sa’ban hónapon első hetét írjuk, mostantól már csak három hét van Ramadán hónapig. Sa’ban hónap Radzsab és Ramadán hónap között van.

- A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Az a hónap (a Sa’ban hónap, amiben most vagyunk) sok embert figyelmetlenként ér ami Radzsab és Ramadán között van, és ez a hónap, amiben felemeltetnek a cselekedetek, a Világok Urának. És szeretem, hogy ha úgy emeltetik fel a cselekedetem, miközben én böjtölök.” Ezért a Próféta (béke legyen vele) ebben a hónapban nagyon sokat böjtölt.

A cselekedetek felemelkedéséről is beszélt a sejk. Kitért arra, hogy naponta kétszer emeltetnek fel a cselekedetek. Azon kívül van heti felemelkedése a cselekedeteknek, és van éves felemeltetése a cselekedeteknek. Az angyalok vannak azzal megbízva, hogy az ember, amit napközben tett, azt Allahhoz felemelik. Ez aszr és fajr imakor szokott történni. Vajon fajr-kor, (hajnali imakor) alszol, vagy imádkozol, amikor az angyalok a cselekedeteidet felemelik? Aszr ima ideje alatt hol vagy? Elfoglal az evilági élet, vagy imádkozol? Mindennek megvan a maga háttere, annak is, hogy az ember milyen állapotban van az imák idején. Ha valaki éjszakázott valami haszontalanság miatt, és ezért nem tud időben felkelni, az csak magát okolja azért, ha az angyalok alva találják őt fajr ima ideje alatt. Aszr ima ideje alatt, ha valakinek az evilági élet túl nagy részt foglal el a szívéből, akkor lehetséges, hogy elodázza az imádkozást, vagy nem imádkozik, vagy ok nélkül összevonja az imádkozást, egyre inkább elodázva azt. 

A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, amikor valaki azt kérdezte, hogy miért szeret böjtölni a hétfői és a csütörtöki napokon: „Ez a két nap, amikor a cselekedetek a Világok Urának vannak kiterítve. És szeretem, ha a cselekedetem úgy van bemutatva, miközben én böjtölök.” Lássátok ebből is, hogy milyen tudatosan élt a Próféta (béke legyen vele).

Minden héten kétszer emeltetnek fel a cselekedetek, és a Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy minden hívőnek megbocsáttatik, kivéve annak, akinek közte és a másik testvére között gyűlölet van. Azt mondja ilyenkor Allah, hogy „Hagyjátok őt, majd akkor, ha kibékülnek (akkor nézzük, hogy milyen a cselekedete)!” Addig Allah nem is foglalkozik azzal a cselekedettel, nem is nézi meg. Felfüggeszti. Teljesen mindegy, hogy milyen jót csináltál, mindegy, hogy mennyit virrasztottál (!). Allah azt szereti, hogyha az emberek jóban vannak egymással. Nem szereti, hogyha az ego diktálja az emberek cselekedetét. Fontos, hogy mit tartogatok a szívemben, a testvérem iránt.

- A másik ok, amiért a Próféta (béke legyen vele) kiemelte ezt a hónapot, az, hogy ez a hónap a legtöbb ember figyelmetlenségének a hónapja. Leteltek a tiltott hónapok, Ramadán még nincs itt, és ott van közte Sa’ban, az a hónap, amire az emberek nem figyelnek oda. Azt mondta a Próféta (béke legyen vele), hogy az ember használja ki, így azokhoz a kevesekhez fog tartozni, akik Allahot magasztalják. A legtöbben azt mondják, hogy „majd Ramadánban”, és ezt a hónapot pedig játszadozással és figyelmetlenséggel töltik. 

Milyen jó érzés az, ha Allah meg van velem elégedve! Erre sarkalt minket a sejk. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy „A legközelebb van az ember az Urához, az éjszaka utolsó harmadában. Ha képes vagy arra, hogy azokhoz tartozzál, akik Allahra emlékeznek ezekben az órákban, akkor légy közöttük.” Itt az éjszakai virrasztásról van szó. Azon kevesekhez tartozik az ember, akik képesek felkelni ilyenkor.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy Allah három embert szeret, és mosolyog feléjük (mosolyog, Hozzá illő módon, nem úgy kell elképzelni, mint egy embert, aki mosolyog), és örömhírt hoz általuk. Ezek között említ egy olyan embert, akinek van egy szép felesége, és finom ágya, és ennek ellenére felkel éjszaka. Azt mondja Allah, hogy „Otthagyja a vágyát, azért, hogy Énrólam megemlékezzen és kérjen Tőlem” Egy másik ember, aki utazik, egy társasággal, fáradtan lefekszenek pihenni, és ennek ellenére ő felébredt, és imádkozott éjjel, jóban, rosszban. A fáradsága ellenére is felkelt éjjeli imára. Ezekhez az emberekhez tartozzunk! Szoktassuk hozzá magunkat, hogy a „csúcsokat ostromoljuk”. Ne legyen sekélyes az életünk és készüljünk fel lelkileg erre a hónapra.

- A sejk felhívta a figyelmet a szív előkészítésére. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Allah minden teremtményének a szívére tekint a Sá’bán közepén, és megbocsát mindenkinek, kivéve a társítónak, és a szívében gyűlöletet tartónak (aki gyűlöli a testvérét).” Ne akarjuk, hogy ezekhez tartozzunk. Insa Allah nem vagyunk társítók, de vizsgáljuk meg a szívünket, hogy a muszlim testvéreink között van-e olyan ember, aki felé van valamink, ami nincs rendben. Ha van ilyen ügyünk, akkor rakjuk tisztába ezt, még akkor is, ha csak halvány érzésünk is van erről. A Próféta (béke legyen vele) mondta, hogy, Allah nem nézi, hogy hogy néztek ki, nem néz az arcotokra, vagy a testetekre, hogy hogy néz ki, hanem azt nézi, hogy mi van a szívetekben. Belegondoltunk abba, hogy Allah a szívünkbe tekint? Milyen szívünk van, vajon mit lát Allah?

Mindenkinek meg kell találni azt a területet az életében, ahol a legjobban tud Allahoz közeledni. Ezzel a khutbával összhangban ezt tudom mindenkinek javasolni. Mindenki gondolkozzon el, hogy milyen területen tud a legnagyobb hatékonysággal jócselekedetet tenni. Készítse fel a lelkét arra, hogy ne csak a mozgás jellemezze őt, hanem a belső fény. A szívünknek az Istennel való kapcsolatát kezdjük el újragondolni, mert egy olyan hónap előtt vagyunk, ahol ezt szeretnénk fokozottan megvalósítani. A szíveink „kiseprését”. Mindenki mélyedjen el magában. Allah áldjon Benneteket!

A khutbát Zekeria Guessous testvérünk fordította, illetve foglalta össze a pénteki Istentisztelet után, az ott összegyűlt magyar testvéreknek.