Hijab hibák

Salam alaykom kedves Testvéreim!

 

Különös dolgot láttam ma...


Éppen sétálgattam a belvárosban, nézegettem a kirakatokat, örültem a nyári melegnek, mire megszólalt mögöttem egy hang: Salam alaykom! Mivel ismeretlen volt számomra a hang, kiváncsian fordultam hát hátra, mire olyat láttam, amitől a nagy meleg ellenére megfagyott az ereimben a vér. Egy lányt láttam, aki elvileg hijabot viselt, azért mondom hogy elvileg mert körülbelül semmi köze sem volt a hijabhoz. A feje tetején turbán szerűen összetekert sál, nagy lógós fülbevaló, rettenetesen erős smink, a nyaka és félig meddig a válla is szabadon volt, mindehhez szorosan testre simuló -igaz hosszú újjú- póló és csípőnadrág. Megdöbbenésemtől kissé nehezen ment visszaköszönni, de amint sikerült, beszédbe elegyedtünk a lánnyal. Ő új itt magyarországon és éppen keresett egy helyet. Elmagyaráztam neki, hogy hol találja, de úgy vettem észre, hogy annak ellenére, hogy koncentrált arra, amit mondok, észrevette a csodálkozó tekintetemet.

A szó valahogy arra terelődött, hogy itt magyarországon nem mindig egyszerű a hijabot viselő nők,lányok élete, de korántsem olyan drasztikus, mint ahogy sokan beszélnek róla. Kérdezte tőlem, hogy nekem mik a tapasztalataim, mert látja, hogy én egészen máshogy viselem a hijabot,mint ő, ahogy fogalmazott: sokkal szembetűnőbb muszlim mivoltam, mint az átlagos magyarországi muszlimok esetében. Elmondtam neki, hogy bizony volt pár kellemetlen esetem, sőt igen, volt ami érzékenyen érintett, pl. egyszer egy irodaház liftjében voltam, telefonáltam, arabul beszéltem, mire megállt az egyik emeletnél a lift és két nő be akart szállni. Gondolom azt hitték nem beszélek magyarul (a mai napig sokan csodálkoznak, ha megszólalok magyarul) és megszólalt az egyikük: Te be akarsz szállni ez mellé?Jó menj, de én nem akarok összezárva lenni ezzel. Abban a pillanatban megnyomtam a liftzáró ajtót és udvariasan odaszóltam: Köszönöm, jobb szeretek amúgy is egyedül utazni. Sajnos az arckifejezéseket nem láttam...


Visszatérve a lányhoz, elmondtam neki, hogy igen, vannak kellemetlenségek, de én nem látom megoldásnak azt, hogy "modernizáljam" a hijabom a rossz irányba, hiszen a testre simuló ruhák, a félig takaró kendők és a sok smink minden de nem hijab. A lány az órájára nézett elpirulva, mondta hogy siet és elment.
Hát, igen, sajnos nem ő az egyetlen aki nagyon furán értelmezi a hijabot.
Hazajöttem hát, és azután, hogy gyermekem elaludt, leültem a géphez és beírtam a keresőbe: hijab. Érdekes "dolgok" jöttek ki.Nem is értem,hogy a hijab fogalmán mit lehet ennyire félre érteni..

.
Nézzük: nem szabad figyelemfelketőnek lenni, nem szabad látványosan ékszereket viselni, csak az arc és a kézfej látszódhat, illetve nem szabad mutatni a test vonalát.
Tehát, a smink, fülbevaló, félig- meddig takaró kendők és testhezálló ill. áttetsző
 ruhák tabu.
 Utólagos engedélyekkel beírnék néhány jótanácsot kedves muszlim nővéreimnek, amit régebben a saját blogomon is közzétettem:

Amikor látszik, aminek nem szabadna látszódnia...
...vagy csak félig van a fejeden...
...vagy amikor a hajad takarva van, de a füled, nyakad látszik...
..vagy ha a kendőd tِökéletes, de a ruhád szűk, feszülős...
...jól láthatóan sminkeled magad Hijab mellett...
... vagy ha azt hiszed, hogy a Hijab értelme CSAK AZ, hogy a hajadat takarja (nem szívből, nem Allah iránti engedelmességből viseled)...
az NEM Hijab!


Ha már eldöntötted, hogy Hijab-ot viselsz, mindezt tedd helyesen. Sajnos, itt magyarországon a muszlimák sok nehézségbe ütköznek, és ezalatt nemcsak a környezeti reakciókat értem. Talán a nem megfelelő tájékoztatás vagy a helytelen információ áramlás az oka, de rengetegen rosszul viselik a Hijabot és általában ugyanazok a hibák ismétlődnek. Ezen is igyekszem segíteni azzal, hogy megosztok pár információt Veletek.

Hijab + smink= NEM!!!!!!!
A Hijab és a smink összeegyezhetetlen! (Remélem) mindannyian tudjuk, hogy miért is viseljük a kendőt. Namármost az egész értelmét veszti abban a pillanatban, amikor szemhéjfesték, rúzs stb. kerül az arcra, mivel így 100% biztos, hogy mindenki észreveszi a nőiességet, hiszen a smink értelme a nőiség, nőiesség hangsúlyozása. (Hozzátenném, hogy házon belül akármilyen sminket feltehettek, tehát nehogy úgy értsétek, hogy abszolút soha semmi sem szabad)

NE VISELJ FESZÜLŐS RUHÁT!!!!
Rengetegen sajnos nem tudják, hogy az, ha hosszú nadrágot vagy hosszú újjú felsőt hordanak, nem elég a helyes öltözködéshez. Értem ezalatt, hogy hiába veszed fel a hosszú ruhákat, ha teljesen ráfeszülnek a testedre. Legtöbbször azt látom, például nyáron, hogy a hölgyek felveszik a nyári kivágott, feszülős hosszú ruhákat, alá pedig valami szintén tapadós hosszú újjú felsőt és ezzel le is tudták a dolgot. Ez teljesen helytelen, mivel a ruha nem tölti be az eredeti funkcióját, amit kellene. Ha rádtapad, akkor mutatja a vonalaidat, így semmi értelme. Még úgy sem, ha közben a Hijabod meg "tökéletesen" van a fejeden, hiszen mindenki látja, hogy milyen az alakod. Sokat azt a kifogást használjék fel, hogy :"Dehát itthon nem lehet megfelelő ruhát kapni, ez van, ebből kell kihozni valamit..." EZ NEM KIFOGÁS! Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell.
(Addig is egy gyors tipp: Ha ragaszkodsz a farmernadrágodhoz például, erre is találhatsz kompromisszumos megoldást. Keress egy olyan bő felsőt vagy tunikát (ha nincs más megoldás, egy moletteknek való boltban) ami minimum a térdedig ér. Természetesen ez csak a bővülő szárú farmerre megoldás, de mivel magyarországon nem könnyű helyes ruhákat találni, így ez is több mint a semmi.)

Ezek mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a ruhádnak nem szabad figyelemfelkeltőnek lenni, olyannak ami felhívja az emberek figyelmét. Ezalatt értendő a kiegészítők használata (hatalmas, feltűnő kitűzők stb.), a szín (pl. ha minden rikító sárga rajtad, akkor az nem szerencsés) illetve az ékszerek viselése.A kendőről: takarnia kell a hajadat, a nyakadat, füledet, tehát csak az arcodnak szabad látszódnia!
Sok höِlgy pl. ráveszi a nyakláncokat a Hijab-ra, kívülre, ami egyrészt ugye eléggé feltűnő, másrészt roppant hivalkodó. Sok höِlgy, akik az úgynevezett "divatos" vonalat kِövetik a Hijabbal (ami láttatni engedi a nyakat), fülbevalóَt vesznek fel, ami ugyanolyan hiba, mintha sminkelnénk magunkat Hijab mellett. Helytelen. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a smink tilos.
Attóَl függetlenül persze szabad ékszereket hordani, de ügyelni kell arra, hogy pl. a nyaklánc kerüljِön a kendő alá, ahogy a fülbevalóَ is. Ha karköِtőt vagy karórát hordasz, ügyelj arra, hogy véletlenül se táruljon házon kívül senki szeme elé, mert ugye nem szabad elfelejteni, hogy csak a kézfejed látszódhat ki a felsőruházatodbóَl! (Sajnos erről is sokan elfeledkeznek, de ügyelni kell rá! Külِön megemlíteném pl. a tِömegköِzlekedési eszköِzِön való kapaszkodást. Sok nő elfeledkezik erről.)
Hamár a feledékenységről beszélünk, ne feledjünk aláöltِözni a bő szoknyák és ruhák alá (pl. abaya alá), hiszen balesetek bármikor tِörténhetnek, esetleg elesel az utcán, és látszik olyan is aminek nem kellene. Ez egy szِörnyű helyzet. Engem is megmentett már sok kínos helyzettől, hogy az abaya alá felvettem egy vékony (nem meleg) fekete szِövetnadrágot, így amikor sajnos elestem, nem látszott ki semmi intim testrészem.

Szóval ha tiszta szívünkből viseljük a Hijabot, tegyük azt helyesen! És mindig. Ha elkezdtétek, akkor mindig viseljétek, bárhol vagytok, bárhova mentek. Erről se feledkezzetek meg!

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink