A pénteki ima (szalátul-dzsumaa)

„A Nap nem kelt és nem nyugodott le még jobb napon, mint a péntek” – mondta Mohamed Próféta (béke legyen vele), Muszlim is azt jegyezte le, hogy a Próféta (béke legyen vele) azt mondta: – A legjobb nap, mely felvirradt, a pénteki nap: azon a napon teremtetett Ádám, azon a napon lépett be a Paradicsomba, azon a napon űzetett ki onnan, s a Végső Óra is a pénteki napon fog bekövetkezni.” Allah kötelességünkké tette a pénteki imát, melyet minden héten közösségben kell elvégezni.

„Ti hívők! Ha elhangzik a hívás a pénteki imára, akkor siessetek Allah megemlékezésére és hagyjátok a kalmárkodást! Ez jobb nektek – ha tudásotok van.” (Korán 62:9)

A pénteki ima kötelező minden muszlim férfinak, aki nem beteg vagy utazó (az imán nők is részt vehetnek, de nekik nem kötelező, mint ahogyan a gyerekek számára sem).

Ez az ima – ami minden hét péntekjére esik – különösen fontos a következő okokból:
– Ezt az alkalmat Isten jelölte ki a muszlimoknak, hogy összetartozás-érzésük növekedjen.
– Végigtekinthetünk az elmúlt hét lelki eseményein, és felkészülhetünk a következő hétre.
– Biztonságot ad a muszlimoknak, megújítja a vallási elkötelezettséget, és társadalmi összetartást eredményez.
– Megmutatja, hogy a muszlimok mennyire tesznek eleget Isten hívásának, mindenféle vonatkozásban.


A pénteki ima jellemzői:

– Az ideje egyezik a déli imáéval(37), a déli imát helyettesíti.
– Közösségben, imám vezetésével kell végezni, egyedül nem lehet. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „A pénteki ima közösségben való elvégzése joga, és kötelessége minden muszlimnak.” (Abu Dávud) (A közösség minimum három ember az imámon kívül).
– A pénteki imát mecsetben kell tartani, ha van rá lehetőség. Ha nincs, bármely más gyülekezőhelyen meg lehet tartani – például farmokon.
– Amikor eljön az ima ideje, elhangzik az első azán (nem kötelező).
– Amikor az imám odamegy a minbárhoz, szembefordul az imádkozókkal és üdvözli őket mondván: „Asszalámu alejkum va rahmatulláhi va barakátuh!” Ekkor elhangzik a második azán (kötelező).
– Az azán befejeztével az imám állva, hangosan elmondja a pénteki beszédet (khutbát), ami két részből áll. Az első rész után leül egy rövid szünetet tartva, majd feláll elmondani a második részt.
– A beszéd (khutba) mindkét része Isten dicsőítésével és Mohamed Prófétára kért áldással kezdődik.* A khutbában néhány Korán-részletnek kell elhangzania, istenfélelemre figyelmeztetni az embereket, és fohászkodni a muszlimok általános jólétéért.
– Ezután a két kötelező raká elvégzése következik, az imám vezetésével, aki hangosan olvassa a Fatihát és egy-egy Korán-részletet mindkét rakában.
Ezek elvégzésével a pénteki ima teljesítve van.
Ezután náfiláhként lehet imádkozni két rakát otthon, vagy négyet (2+2) a mecsetben.

*A pénteki beszéd bevezetője:

A Próféta (béke legyen vele) a következő szavakkal szokta kezdeni beszédeit (akár az ünnepi beszédet, akár a pénteki beszédet), ami khutbatul-hádzsah néven vált ismertté:
„Hála legyen Allahnak, Neki adunk hálát, Hozzá fordulunk segítségért, és Tőle kérjük a bűnbocsánatot. Hozzá menekülünk a lelkünkben lakozó gonoszság elől és a tetteinkből fakadó rossz elől. Akit Allah az igaz útra vezet, azt nem térítheti le onnan senki. Akit viszont tévútra visz, nem talál az vezetőre.
Tanúsítom, hogy nincs más isten, kivéve az Egyetlen igaz Istent. Ő az egyedüli imádatraméltó, s nincs Neki társa. Tanúsítom, hogy Mohamed Próféta (béke legyen vele) az Ő szolgája és küldötte; Allah áldja meg Őt, háza népét, Társait, s azokat, akik jóravaló módon követik, a Feltámadás Napjáig.
„Ti hívők! Féljétek Allahot igaz félelemmel és ne haljatok meg, csak ha már muszlimok lettetek!” (Korán 3:102)
„Ti emberek! Féljétek Uratokat, aki egyetlen személyből teremtett benneteket, akiből megteremtette a párját s kettőjükből számos férfit és nőt sokasított. Féljétek Allahot, akinek a nevében szoktátok egymást és a vérrokonságot megkérni! Allah a ti őrzőtök.” (Korán 4:1)
„Ti hívők! Féljétek Allahot és helyénvaló szót szóljatok, áldásossá teszi akkor a cselekedeteiteket és megbocsátja a bűneiteket. És, aki engedelmeskedik Allahnak és küldöttének, az óriási diadalt arat.” (Korán 33:70-71)

A legtisztább és a legigazabb szó a Magasztos Allah szava. A legjobb vezetés és útmutatás az Ő szolgája és küldötte, Mohamed Próféta (béke legyen vele) útmutatása. A legrosszabb dolog pedig az újítás a vallásban, mert minden újítás tévelygés, és minden tévelygés a Pokolba vezet.”


A pénteki ima illemszabályai:

– ghuszlt végezni pénteken: A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Ha valamelyikőtök eljön a pénteki imára, akkor ghuszlt végezzen.” (al-Buhári, Muszlim),
– a legszebb ruhában menni a mecsetbe, illatszert és sziuákot használni,
– minél korábban odaérni a mecsetbe,
– minél többet fohászkodni: „A pénteki napon van egy óra, melyben ha egy muszlim szolga imájában állva kér valamit Allahtól, akkor Ő azt neki megadja.” (al-Buhári, Muszlim),
– minél több áldást kérni Mohamed Prófétának (béke legyen vele),
– olvasni a 18. szúrát (a Barlang szúra – szúratul-kahf),
– valamint ajánlatos még többet adakozni, Koránt olvasni és több jó cselekedetet cselekedni.


Megjegyzés:

– Ha valaki bemegy a mecsetbe, üljön az utolsó sorba és ne lépkedjen át az emberek között arra törekedve, hogy minél előbbre kerüljön. (Aki előre szeretne kerülni, az érkezzen korán az imára.)
– Nincs meghatározott számú, a pénteki ima előtt elvégzendő szorgalmi ima.
– Ha valaki bemegy a mecsetbe miközben a második azán elhangzik, akkor inkább imádkozza a mecset-üdvözlési imát, és ne várja meg az azán végét, hogy utána tudja hallgatni a pénteki beszédet. Viszont, ha a pénteki beszéd közben érkezik, akkor röviden imádkozza azt. Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Ha valamelyikőtök a pénteki imára jön, miközben pénteki beszédet tart az imám, akkor két rakát imádkozzon, és az rövid legyen.” (Muszlim)
– Ha elkezdődik a pénteki beszéd, akkor a mecset-üdvözlési imán kívül semmilyen imát nem szabad végezni.
– A pénteki beszédet, mindenki csendben hallgassa végig, ilyenkor tilos beszélni.
– A pénteki beszédnek nem kell arab nyelven elhangzania, ha a hallgatók nem tudnak arabul, kivéve a Korán-idézeteket. A pénteki beszéd célja ugyanis az, hogy tanítsa az embereket, figyelmeztesse őket és megmagyarázza nekik Allah parancsait.
– Aki eléri a második rakát a pénteki imából, az imádkozzon még egyet utána, és így elérte a pénteki imát. Azt mondta Mohamed Próféta (béke legyen vele): „Aki elér egy rakát a pénteki imából, az elérte a pénteki imát.” (Muszlim, an-Naszái) De aki lekési, nem pótolhatja, ehelyett déli imát kell imádkoznia.
– Nem szabad elhanyagolni a pénteki imát. A Próféta (béke legyen vele) figyelmeztetett minket, mikor azt mondta: „Aki három pénteki imát közömbösségből elhagyott, annak Allah lepecsételi a szívét.” (Abu Dávud)
– A nők résztvehetnek a pénteki imában, de számukra nem kötelező. Ők jobb, ha otthon imádkoznak, a pénteki ima helyett déli imát (négy rakát).

 


(37) Pénteki ima ideje: lehet a nap delelője előtt is imádkozni. A Próféta (béke legyen vele) khutbája volt delelő előtt is. A Nap delelője előtt imádkozott Abu Bakr, Omar, Ali, Ammar, Muávijja (Ibn Abi Sejba gyűjteményéből). Ahmed, Saukáni, Al-Albáni a hadíszok alapján elfogadhatónak tartják a delelő előtt elvégzett pénteki imát is.