A jó muszlim feleség tulajdonságai

iszlam-hazassagAz Iszlám nézőpontja szerint a jó feleség az evilági élet legjobb adományai közé tartozik. Ez különleges helyzetet biztosít számára, és férje feladata, hogy ehhez méltó módon bánjon vele.

A házasságban a feleség szerepe nagyon fontos. Igyekeznie kell, hogy házastársa boldog és elégedett legyen vele, és ennek érdekében mindent meg is kell tennie – természetesen az Allah által előírt határokon belül, azokat azonban még férje kérésére sem lépheti át!

Az ideális feleség három fontos érdeme: ügyel arra, hogy szép legyen a férje előtt, engedelmeskedik a férjének, és nem tesz férje akarata ellen való dolgot, akár saját magáról, akár a férje vagyonáról van szó.

A feleség kötelessége, hogy ne engedjen be senkit a házba a férje engedélye nélkül, és senkinek semmit ne adjon férje vagyonából az ő beleegyezése nélkül.

A feleség ne legyen elégedetlen, telhetetlen, ehelyett inkább mutassa ki háláját mindazért, amit férjétől kapott. Nem jó, ha a feleség állandóan pénzt kér a férjétől illetve. olyan dolgokat, amiket a férfi nem tud biztosítani neki, és megfeledkezik arról, amit megkapott.

A Próféta (Allah békéje és áldása legyen vele!) ezzel kapcsolatban azt mondta: „Sok nő kerül a Pokolba, mert sokat átkoznak, és sokszor eltagadják férjük jótetteit.”

A jó feleség megteszi, amit a férje kér tőle (természetesen, ha az nem ellenkezik Allah előírásaival). Férje hazatértekor kedvesen fogadja őt, és szépítkezik kedvéért. Igyekszik nem elfelejteni semmit, amire a férjének szüksége van, és nem figyelmen kívül hagyni azt, amit kíván. Minél inkább odafigyel ezekre, férje annál jobban fogja szeretni őt. A legtöbb férfi felesége törődését a szerelem kifejezéseként értékeli.

A feleség ne féljen szerelmét kimutatni a férje iránt. Ezzel örömet szerez neki és erősíti kettejük kapcsolatát. Ha a férje közeledik hozzá, lehetőleg ne utasítsa vissza, csak ha arra valóban van oka. Azonban ha a feleség beteg, kimerült vagy nagy szomorúság érte, akkor a férfinek megértőnek kell lennie.

Ha a feleség önkéntes (szunna) böjtöt akar végezni, akkor erről meg kell előbb kérdeznie a férjét. Ugyanis ha a feleség férje beleegyezése nélkül böjtöl, és a férj éppen házastársi jogát kívánja gyakorolni, akkor joga van ahhoz, hogy felesége megtörje a böjtöt. Ilyesmi azonban nem fordul elő, ha ezt előre megbeszélik, és a nő férje beleegyezésével böjtöl.

A feleség beszélje meg férjével a családi problémákat, így elejét vehetik a későbbi félreértéseknek, és együtt könnyebben megtalálják a megoldást is. A családon belül nagyon fontosak az őszinte, bensőséges beszélgetések, amelyek tovább erősítik a családi kötelékeket.

A házastársak egymás iránti szeretete, tisztelete a házasság alapja. A feleség mindig tartsa tiszteletben férjét, őrizze meg a jó hírnevét, és a titkait. Férje rokonaival bánjon kedvesen, tisztelettel, mert ezzel is férje iránti tiszteletét fejezi ki.

A feleség igyekezzen az otthonukat rendben és tisztán tartani, és az otthon légkörét kellemessé, nyugodttá, békéssé tenni, hogy a munkában megfáradt férje jól érezze magát otthon és kikapcsolódhasson a kinti világ stresszéből.

A feleség beszélje meg a férjével, ha el akar menni valahová. Ha a férj az adott tervet ellenzi, akkor a nő tartsa ezt tiszteletben, és ne menjen sehová házastársa beleegyezése nélkül.

Ha a feleség el dolgozni szeretne menni dolgozni, akkor ezt is beszélje meg a férjével, és gondolják végig alaposan, hogy ez megfelel-e mindenki érdekeinek (feleségnek, férjnek, gyerekeknek, társadalomnak), és nem szenvedi-e ennek kárát valaki.

Ha a feleség is dolgozik, akkor a keresete csak az övé, pénzéből nem köteles adni senkinek és nem kell beszállnia a család eltartásába, mert az a férfi feladata. Saját magát sem kell eltartania, mert ez is a férj kötelessége. Persze ha önszántából úgy dönt, akkor hozzájárulhat a családi költségvetéshez, de ha úgy akarja, akár egész keresetét luxuscikkekre költheti. Ha azonban nem dolgozik, akkor elégedjen meg azzal az ellátással, amit a férje biztosítani tud számára.

Az Iszlám szerint a férfi és a nő egyenlő, azonban Allah más feladatokat bízott rájuk, mert az egyenlőség nem jelent egyformaságot. A férfi és a nő pedig nagyon is különbözik egymástól. Ennek megfelelőek a feladataik. A nő elsődleges feladata az anyaság, a férfié pedig a család eltartása, a róluk való gondoskodás. Az Iszlámban a családfő a férfi, hiszen mindenütt szükség van egy vezetőre, mert különben fejetlenség alakul ki. (Ha egynél több vezető van, akkor ugyanez a helyzet.) A férj viszont nem élhet vissza helyzetével, és nem viselkedhet diktatórikus módon. Neki is ki kell mutatnia szerelmét felesége iránt, és partnernek kell őt tekintenie. A házasság két ember társulása, amely szeretetre, bizalomra és egymás kölcsönös tiszteletben tartására épül. Ezeket az alapokat az Iszlám világosan meghatározta; olyan a jó házasság, mint egy megáldott kastély.

A feleség sok különböző feladatát soroltuk itt fel, és sok olyan dolgot, amit el kell kerülnie, ahhoz, hogy a házasság ilyen legyen. Ez nem azt jelenti, hogy a férjnek nincsenek kötelességei feleségével szemben; ellenkezőleg: az ő kötelességei még súlyosabbak – és erre néhány szó erejéig utaltunk is.

A legfontosabb azonban, amit mindenkinek észben kell tartania, hogy a házasság megértést és egymás iránti gyengédséget jelent. Ez egy olyan társas viszony, amelyben adunk és kapunk.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink