Alvás és álom

Alvás és álom1. Az éjszaka és nappal fontossága

" Az éjszaka és a nappal váltakozásába, és abban, amit Allah teremtett az egekben és földön jelek vannak az istenfélő népnek." (10:6)

"Vajon titeket volt-e nehezebb megteremteni, vagy az eget, amit Ő épített föl? Fölemelte a boltozatát és megformálta, és sötétté tette azon az éjszakát és előhozta rajta a nappali fényt…" (79:27-29)
"Két jellé tettük az éjszakát és a nappalt, és eltöröltük az éjszaka jelét és a nappal jelét tettük láthatóvá, hogy gyarapodást áhítozzatok akkor az Uratoktól, és megismerjétek az évek számát és az idő számítását. És minden egyes dolgot világosan megmagyarázunk." (17:12)

Bővebben...

Lelki útmutató betegek és szenvedők számára

Lelki útmutató betegek és szenvedők számára1’szellemi recept’ (waszfa  ma’nawiyya)

Allah, a Könyörületes és Irgalmas Nevével
„Akik, ha csapás sújtja őket, ezt mondják: ’Allahhoz tartozunk, s Hozzá lesz a visszatérésünk’..” (2: 156)
„… és Aki enni és inni ad nekem, és ha megbetegszem, Ő gyógyít meg engem…” (26: 79-80)

E ’Villanásban’ az emberiség tizedrészét képező betegek és megpróbáltatásokkal sújtottak (ahl al-balá’ wa-l-maszá’ib) számára mintegy huszonöt „orvosságot” ismertetünk majd röviden, mely szolgáljon nekik igaz vigaszként és gyógyító balzsamként.

Bővebben...

Egészségünk védelme a Zarándoklat alatt

hadzs.jpgKedves Testvéreim,

Insa Allah hamarosan elérkezik a Zarándoklat ideje. Sok testvérünk készül már most is lelkiekben erre az utazásra. A Zarándoklat előírásairól, tennivalóiról az Iszlám Egyház Fordító Iroda kiadott egy nagyszerű könyvet, ami oldalunkról is letölthető, de insa Allah hamarosan a rendelhető könyvek között is megtalálható lesz. A lelki rákészülést eme nagyszerű Istenszolgálatra mindenkinek magának kell átélnie, ebben nem tudunk és talán nem is lehet hatékony segítséget nyújtani. Egy aprócska emlékeztetővel azonban insa Allah segíthetünk abban, hogy a zarándokok feladataikat jobban el tudják majd látni.
Bővebben...

Test és lélek egészsége

Életem során többször találkoztam már azzal a jelenséggel, hogy olyan ember, akinek lelki problémái vannak előbb-utóbb testi tünetekre, betegségekre is szert tett ezáltal, vagy ugyan ezzel a kölcsönösséggel a testi betegségekbe esetleg lelke fásult bele. Az evilági életben a test és a lélek elválaszthatatlanok egymástól, hatnak egymásra, az egyik nincs meg a másik nélkül. Azoknak az embereknek, akik gondját viselik testüknek, a lelkük is gyarapodik.

Vajon hogy értem azt, hogy gondját viselik a testnek?

Bővebben...

Gyermekáldás és abortusz

Evilági életünk két legjelentősebb állomása megszületésünk majd később halálunk. Isten az, aki adja és az, aki elveszi tőlünk életünk. Ő az, Aki amikor lelkünket megkapjuk, ellát minket különböző feladatokkal, és a feladatok végrehajtásához mért tehetséggel. Minden emberben lakozik olyan rá jellemző tudás, amit aztán élete során kamatoztathat, és előbbre viheti magát és másokat Isten útján. Minden emberben. Vannak azonban olyan életek is, akiknek nem az volt a sorsuk, hogy megszülessenek. Az ő feladatuk talán próbatétel volt mások számára, nekünk, megszületett emberek számára.
Bővebben...

Szenvedélybetegségek

HTML clipboard
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
A SZENVEDÉLYBETEGSÉGEKKEL (alkohol, kábítószer, dohányzás) KAPCSOLATOS ISMERETEK, SZOKÁSOK KÜLÖNBÖZŐ ÉLETKOROKBAN
avagy
A szenvedélybetegségek elleni harc és a vallás kapcsolatának tanulmányozása

Készítette: Dr. Anwar Aimen - Szent István Kórház, Neurológia Osztály és Major Magdolna - Közegészségügyi Járványügyi Felügyelő 2008

Bővebben...

Fogyatékosság, abortusz, eutanázia az iszlámban

Az Iszlám vallás szemlélete a fogyatékossággal élő emberekről, alamint az őket érintő abortusz és eutanázia kérdéseiről

Készítette: Hegedüs Szandra

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar Általános Gyógypedagógiai Tanszék

Nappali tagozatos, értelmileg akadályozottak tanára és mozgáskorlátozottak terapeutája szakos hallgató

Bővebben...

Nyílt levél a haram adalékokról

olvasói levélSalamo aleykom, Kedves Imen!

Szeretném, ha segítenél a többi testvérünk illetve minden honlap olvasó tájékoztatásában. Igy karácsony (ami minket nem érint) közeledtével és amúgy a normál hétköznapokra vonatkozólag.
Anyukám, mint katolikus asszony, hozott nekünk kedves jó szándékkal KAKAÓS-KÓKUSZOS szaloncukrot, ami rendben is lett volna, ha a férjem nem érzi meg az alkoholt.... én kizártnak tartottam ezt a csomagolás eleje láttán, ám amikor az apróbetűkhez értem bizony ott virított az alkohol az összetevők listáján :( soha nem gondoltam, hogy valami ami NEM alkoholosnak van feltüntetve, abban is bizony ott az alkohol....

Bővebben...

A méhek

MéhA világban elterjedő rengeteg igazságtalanság, erkölcstelenség , kegyetlenség okai általában egy közös problémára vezethetőek vissza. Sokan nem látnak túl önmagukon, kizárólag saját egojukkal, boldogulásukkal, sikerükkel foglalkoznak. Nem törődnek más emberekkel, teremtményekkel, így  nem is veszik észre a világ csodáit, nem gondolkodnak el a világegyetem egyensúlyán, a környezetük, vagy akár saját testük tökéletességén.
Nem gondolkoznak ezen és nem értik, hogy ez egy mindenek felett álló erő, Allah teremtése. Nem látják meg benne az egyértelmű jeleket.

Bővebben...

Megengedett és tiltott ételek az iszlám vallásban

szegedihalaszle.jpg Itt a nyár, egyre többet mozdulunk ki otthonról, hogy gyermekeinkkel vagy nélkülük kiélvezzük a nyári szabad napokat. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy talán néhány hasznos tanács segítséget nyújthat a friss muszlimoknak, vagy azoknak akik az iszlám vallás híveit szeretnének otthonukban vendégül látni a szabadságuk alatt. Nekünk muszlimok számára talán a legnagyobb gondot az utazásunk alatt az iszlám vallás előírásainak megfelelő étkezésünk biztosítása jelenti.

Bővebben...

A datolyapálma

A datolyapálma a legrégebben termesztett növények egyike, termesztése az emberi kultúra kialakulásával szinte egyidős. A datolyapálmát Irak déli részéről vagy az Arab-félszigetről származtatják, de az biztos, hogy Mezopotámia államalapító népei (a sumérok, akkádok és asszírok), valamint Palesztina népei és az egyiptomiak honosították meg és alakították ki annak kultúráját. Egyiptomi sírrajzok, sumér, akkád, és asszír táblák bizonyítják, hogy a datolya már több mint 5000 évvel ezelőtt is igen fontos és nagyra becsült gyümölcs volt.

Bővebben...

Gyermekfejlesztő terápia testvérünknél

tornaAlapozó - terápia / Fejlesztés

Napjainkban egyre több az olyan gyermek, akinél a beszéd- vagy a mozgásfejlődés nem indult be időben, olvasási, írási zavarral vagy egyéb készséghiányos tünettel küszködik, magatartásbeli problémái adódnak, esetleg figyelemzavar és hiperaktivitás okoz a tanulásban nehézséget. Ha egy gyermek nem tud megtanulni olvasni, érdemes megvizsgálni, hogy mozgásfejlődésében nincs-e elmaradottsága.

Bővebben...

Elérhetőségeink