Menu

Megengedett és tiltott ételek az iszlám vallásban

szegedihalaszle.jpg Itt a nyár, egyre többet mozdulunk ki otthonról, hogy gyermekeinkkel vagy nélkülük kiélvezzük a nyári szabad napokat. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy talán néhány hasznos tanács segítséget nyújthat a friss muszlimoknak, vagy azoknak akik az iszlám vallás híveit szeretnének otthonukban vendégül látni a szabadságuk alatt. Nekünk muszlimok számára talán a legnagyobb gondot az utazásunk alatt az iszlám vallás előírásainak megfelelő étkezésünk biztosítása jelenti.

Sajnos már velünk is előfordult néhányszor, hogy vendégségbe érkeztünk, ahol olyan élelmekkel kínáltak minket kedves vendéglátóink, amik számunkra tiltott dolgok. Ez mindig elég kényelmetlen helyzeteket teremtett számunkra is és a házigazdánk számára is.
Voltak azonban olyan figyelmes vendéglátók is, akik vagy nekünk vagy más számára is kérték már ki tanácsunkat mit tehetnek a muszlim vendégeik elé, amit ők a vallásuk előírásai mellett is nyugodtan elfogyaszthatnak.

Az iszlám tiltja a szeszesital fogyasztást. Ezt sem ételben, sem italban nem fogyasztjuk. Tehát ha egy vörösborban pácolt hús kerül egy muszlim elé, azt bizony nem szívesen fogyasztja el akár kisűlt már belőle az alkohol tartalom, akár nem. Húsokban egyébként is, csak iszlám vágás szerinti húst (helál hús) eszünk, ami azt jelenti, hogy ha a figyelmes vendéglátó nem olyan boltban vásárolja a húst (ez sajnos tudomásom szerint csak Budapesten van) ahol muszlimok számára vágnak húst, akkor az, aki betartja a vallása szabályait nem tudja azt elfogyasztani. Megoldást jelent, ha olyan boltban sikerül húst venni, ami zsidó, kóser húst árul. A kóser vágás megfelel a muszlim előírásoknak is, így azt is fogyaszthatjuk. Jó hír viszont, hogy halakból bármelyiket ehetjük. Így ha halétel kerül a tányérba, azt akárhol is vásárolta a házigazda, megengedett a muszlimok számára is.

Fontos, hogy az étel elkészítésénél nem lehet olyan termékeket használni, amik húst, vagy annak származékait tartalmazzák. Pl. a Maggi kockák tartalmaznak húst, vagy pl. egyes halászlékockákban szalonna van, ami kifejezetten tilos. A Maggi kockák helyett a vendéglátó használjon inkább Vegetát, ami nem tartalmaz csak zöldségeket és fűszereket. A disznóhús fogyasztása – függetlenül attól, hogy milyen vágású – tiltva van a muszlimok számára.

A süteményekbe sokan a tartásuk megőrzése végett zselatint raknak. Ez, ha állati eredetű akkor nem fogyasztható. Van gyümölcs pektin-ből készült tortazselé, habfikszáló stb. ami fogyasztható muszlimok számára is. Sok péksüteménybe raknak zsírt, amit nem ehetünk. Vagy például sokaknak nincs összekapcsolva a disznóhús tilalma és a töpörtyűs pogácsa.... No, hát az is tiltott étel, hacsak nem olyan muszlim vágású állat töpörtyűjéből készül... ami nem sertés.

Ugyan ez áll arra is pl. ha a muszlim gyerekeknek cukorkával akar kedveskedni a házigazda. Gondosan el kell olvasni a tájékoztatót, mivel sok cukor tartalmaz zselatint, sok csokoládé, édesség tartalmaz alkoholt, valamint vannak olyan chips-ek is, amik pl. húst, szalonnát tartalmaznak. Ezeket kerülni kell.

Van egy másik előírás is, amit jó ha tud a házigazda, ha muszlimokat szeretne vendégül látni. Vallásunk tiltja, hogy (családtagokon kívül, akik eredendően nem lehetnek potenciális férj vagy feleség jelölt) ellenkező neműeknek pl. puszit adjon. Sokunk még a kézfogást és egyéb érintkezést is kerüli az ellenkező neműekkel. Tehát elég kellemetlen szituáció adódhat abból ha pl. a kedves férfi házigazda meg szeretné puszilni a muszlim vendége feleségét, de ugyan ez fordítva is igaz, a muszlim vendégnek sem szabad megpuszilni a házigazda feleségét. Gyerekeknél nincs ilyen tiltás.

Remélem azonban ennek a néhány szabálynak az ismertetése nem riasztja el a kedves vendéglátókat, hanem segíti őket, hogy figyelmesebben tudják fogadni vendégeiket insa Allah (ha Isten megsegíti őket ebben)

Új muszlimok számára is van néhány tudnivaló, amire jó ha ügyelnek akkor, ha nem odahaza esznek. Az éttermek kínálatában – ha nem akarják pontról-pontra végigkérdezni mi mit tartalmaz -  akkor ajánlom a vegetáriánus ételeket. Azonban arra ügyelni kell, hogy mennyire tartja be egy étterem a vegetáriánus ételek elkészítésének szabályait. Sokan úgy gondolják, hogy egy húslevesből kivett zöldség – mivel zöldség – már vegetáriánus étel. Holott mivel húslében főtt, ez már nem fogyasztható muszlimok számára… hacsak nem megengedett húsból főzték a levest. Erre rá kell kérdezni.

Vigyázni kell, hogy sok étel alapja a húslé, csontlé, amiről nem is gondolná az ember. Itt van pl. a fokhagymakrém leves, ami látszólag fogyasztható – holott húslé alapból készül. Mint a fentiekben ajánlottam, a vendéglőkben is érdemes hal ételeket kérni, ha húst is szeretnének fogyasztani.

Az édességeknél ajánlatos rákérdezni, hogy nem tartalmaznak-e alkoholt, vagy zselatint.

Ha muszlim vallástöbbségű országba utazunk, ott sem árt az óvatosság, ha turisták részére üzemeltetett szállodában lakunk. Velünk is előfordult már, hogy Tunéziai szállodában disznóhús volt a húsos tálak között, vagy borban pácolt húst tálaltak. Általában a pincérek nagyon készségesek, és segítenek, szólnak, hogy miből ne együnk… de azért nem árt figyelni is.

 

Vissza a tetejére

Tudtad? Hasznos információk az iszlámról!

Elérhetőségeink