Iszlám kalligráfiák 8. rész - Az észak-afrikai írástípusok

A magrebi írás

A dologban a csavar az, hogy ez a gyűjtőneve mármint (a magrebi) valamennyi írásduktusnak, amelyet valaha Észak-Afrikában, a muszlim Spanyolországban, és fekete Afrika egyes részein használtak. Tehát a fő csoport neve és egy bizonyos írásduktus neve is ugyan az.


Maga a magrebi írás feltehetően egyiptomban fejlődött ki a kúfiból, és innen került át Kajravánba ( ma Tunisz ) amelynek igen erős kapcsolatai voltak akkoriban Egyiptommal, ez iu: 800 (a hidzsra szerint 180 körül) volt.
Egyiptomban érdekes módon később ez az írás eltűnt. A legrégebbi ilyen sajátos nyugati arab kúfi írás (magrebi) a hidzsra szerinti 300-as esztendőből vagyis (iu: 912- ből származik).
Ez a sajátos Magrebi - Kúfi írás fejlődött azután tovább és fennmaradt, egészen napjainkig. Egész Észak-Afrikában, elterjedt volt, Andalúziában és Szudánban is.

De lássunk erre egy szép példát:

27


Ezt a magrebi írásduktust is mint a kúfit, igen jól lehetett használni térkitöltésekre.
Íme erre is egy szép példa: Az Al-Ikhlasz szúra

28

 

A Kajraváni írás

Ez a magrebi írás Tuniszi változata. Neve az ősi kajraván ( Tunisz ) városáról lett elnevezve amely a 9. században az egész ( magrebi térség ) politikai és vallási fővárosa volt, majd évszázadokon keresztül, az egész ( magreb ) tudományos és vallási központja lett. Itt jelentős mértékben továbbfejlesztették, és szépítették a magrebi írást.
( Sajnos nekem saját rajzom nincs ezzel az írásduktussal, a netről kerítek )
Lássuk :)

29


Az Andalúziai írás

Az Andalúziai Arab Emirátus, majd Kalifátus korában, fővárosában Córdobában alakult ki egy sajátos változata a magrebi írásduktusnak, amelyet később Andalúziai vagy Córdobai írásnak neveztek el.
Erre is a netről kerítek egy példát, íme:

30
Ezzel a főbb írásduktusokat át is vettük, de a következőkben én még pár dolgot leírok a kalligráfiáról, a térkitöltésről. Csupa érdekességeket ami, remélem elnyeri majd a tetszéseteket :)
Mára ezzel zárom soraim.
Allah áldjon benneteket :)
Yusuf.