Napfogyatkozás lesz insa Allah

2015. március 20-án napfogyatkozást láthatunk Magyarországról , a délelõtti órákban. A fogyatkozás közel 60%-os lesz.

Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta:  „A Nap és a Hold Allah jelei közé tartoznak. Nem valamelyikünk születése vagy halála miatt történik a nap-(hold) fogyatkozás! Ha látjátok a nap-(hold) fogyatkozást, akkor fohászkodjatok Allahhoz, dicsőítsétek Őt (Allah akbar-t mondani), adjatok a pénzetekből a rászorulóknak (szadaka) és imádkozzatok.” (al-Buhári, Muszlim)

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van. (Forrás és teljes cikk: www.eumet.hu)

A nap- vagy holdfogyatkozáskor mind a nőnek, mind a férfinak ajánlatos két rakából álló imát végeznie, amelynek az a sajátossága, hogy egy rakán belül két meghajlás és két leborulás végzendő.
Az azán helyett a következő hívással: „Asszalátu dzsámia!” (Az ima összegyűjtő!) tudósítják az embereket az ima kezdetéről.
Jobb közösségben elvégezni ezt az imát, de ez nem feltétel.
Ajánlatos még ilyenkor az Istenemlegetés és az adakozás.

http://iszlam.com/irodalom/az-imadkozas/item/1606-imadkozas-nap-es-holdfogyatkozaskor