Iszlám kalligráfiák 10. rész - Tugra

Kezdetben az írásduktusokat nem használták különleges módon térkitöltésre, és a duktusok java része emberekhez, vagy helyekhez kötött volt, aztán 18. században a törökök a tugrái (Tugra) és az ehhez kapcsolódó írásfajtával változtattak a dolgokon.


Eleinte még csak szent nevek, címek, Korán mondások, kezdő szavak írására használták a tugrái duktusokat, általában ilyenkor is különleges alakzatokat formáltak az írásból, és innentől az írás megszűnt pusztán írásnak lenni.
Nemcsak vonalvezetésként szolgált, hanem az írás során papagájokat, gólyákat, tyúkokat, ritka madarakat, sőt Indiában világi szövegekben elefántokat is alakítottak ki az írásból.
De mielőtt folytatnám, lássunk néhány ilyet :)
Egy szép Baszmala tugrái írással:

301


És most egy tyúk ami csak elszórt betűkből áll:

311

Aztán egy különleges madár:

321


Utána egy elefánt:

331

Különlösen kedvelt forma volt az oroszlán, amelyből Ali (Allah legyen vele elégedett) nevét, vagy a Nadi (Hazrat) Ali (Allah legyen vele elégedett) imát is megformálták. Mivel Alit (Allah legyen vele elégedett) a síiták Allah Oroszlánjának is nevezték.
Nos lássuk a Nadi Ali nevét (Allah legyen vele elégedett) egy oroszlánba zárva:

341

 

A törökök az Aj i Yildizt (a félholdat és a csillagot) amibe rendszerint a sahadát teszik, de reklám anyagokat is láttam már így:

36

Akadnak még olyan különlegességek, mint az Ayat ul Kursi, egy egész dzsámi képében minarettel:

38

Számomra még ami igazán érdekes, amikor embereket rajzolnak le így pl. Jasszer Arafatot, vagy Ernesto Che Guevarát, aki igen felkapott mostanában :)

Ezzel persze koránt sem ér véget a sor. Rengeteg forma és alakzat szinte minden, amit el lehet képzelni. Autók, motorok és más tárgyak is, lényegében bármi. Lényegében szerintem ez a kalligráfia fejlődésének a csúcsa, és a legszebb része mert már nem csak puszta írást látnak, hanem az írást
bezárják egy képbe, és aki még magát az írást nem is érti, a képet igen.
Hiszen egy ló, egy elefánt, egy ismert ember, egy kocsi, vagy egy egész jelenet a szavanán, egy életkép. Ugyan úgy az arab nyelvet nem értők számára is jelentéssel bír - magával a kép jelentésével.
Aki viszont érti a szöveget, annak többet jelent puszta képnél, ami a szemnek tetszetős.
Végezetül az egyik kedvenc képemmel zárom soraim.

41


Remélve, hogy tetszett nektek ez a kis sorozat, és kedvet kaptatok a Kalligráfia szépségével foglalkozni. Ha bármi kérdésetek lenne, nyugodtan írjatok az Admin majd továbbítja a címemre.
Allah áldjon benneteket :)
Yusuf.