Jóravalók 2019-10-25 Kiemelt

mme kozpontA Budapest Mecsetben elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása. A beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta.

Dicsőség és hála Allahnak, a Világok Urának. Béke és áldás legyen Küldöttére, Mohammedre, és a többi küldöttre is. Tanúsítom, hogy nincs más Isten Allahon kívül, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő utolsó Küldötte.


Ma a sejk a jóravalókról beszélt. A Prófétákkal kezdte, akik élen jártak a jóravalóságban. Miért is fontos ez? A világban anomáliák vannak az ember által. Nagyon sokszor tapasztaljuk azt, hogy nagyon távol állunk attól a rendtől, amit Allah a lelkünkre kötött. Látjuk, hogy nem úgy folynak az események, ahogy Allah előírta a számunkra. De Allah arra szólít minket, hogy ne azokhoz tartozzunk, akik a puszta fogyasztást látják e földi életben. Hanem azokhoz tartozzunk, akik jóravalók; akik a javítást tűzték zászlójukra; akik megjavítják azt, amit mások elrontottak.

A próféták is hasonlóképpen éltek, és az ő követőik is. Sőt, még a dzsinnek is. Róluk Allah a következőt mondta idézvén őket, ahogy beszélnek egymással:

„És vannak köztünk olyanok, akik jóravalók, és vannak ettől különbözők. Különböző utakon vagyunk.” (Korán 72: 11)

Ábrahámról a következőt találjuk, a Tehét szúrában:

„És ki fordulna el Ábrahám vallásától, hacsak nem az, akik bolondot csinál magából? És bizony, Mi kiválasztottuk őt ebben a világban, a Túlvilágon pedig a jóravalók közül való lesz.” (Korán 2: 130)

Ábrahám (béke legyen vele) nem akármilyen ember volt. Allah a jóravalók közé sorolja. Ábrahám hívott minket muszlimoknak, gyakorlatilag az egyedülvalóság vallását hirdette. Tőle származnak a zsidók és az arabok. És őt a jóravalókhoz sorolja a túlvilágon.
János (béke legyen vele) is ebbe a csoportba tartozott.

„…Bizony, Allah jó hírt mond neked Jánosról, aki megerősíti az Allahtól való Szót, és nemes lesz, erényes, és próféta a jóravalók közül.” (Korán 3: 39 alapján)

Jézusról (béke legyen vele) így szólt Allah:

„És beszélni fog az emberekhez a bölcsőben, és felnőttként is, és a jóravalók közül lesz.” (Korán 3: 46)

Szulejmán (béke legyen vele), aki király is volt, hatalmas birodalma volt. De prófétaként végtelen alázat jellemezte. Őt idézi Allah a Koránban:

„…És bocsáss be engem a Te kegyelmedbe, jóravaló szolgáid közé!” (Korán 27: 19 alapján)

József (béke legyen vele) történetében is találunk a jóravalóságra utaló dolgokat. Az ő történetét ismerjük, a megpróbáltatás jelelmezte az életét. Megpróbáltatás érte őt gyermekként, ifjúként, majd a végén hatalmat adott neki Allah. Alázatot tanúsított ő is.

„Uram! Bizony, adtál nekem az uralomból, és megtanítottad az elbeszélések (elbeszélt álmok) értelmezését. Az egek és a föld Létrehozója, Te vagy a Védelmezőm ebben a világban és a Túlvilágon! Add, hogy muszlimként haljak meg, és csatlakoztass engem a jóravalókhoz.” (Korán 12: 101)

Sokan közülünk azt gondolják, hogy egy kis jócselekedettel, kis adakozással vagy pár imával, néhány fohásszal már a jóravalókhoz tartozunk. Az embernek mindig előtte kell legyen, hogy a próféták hol jártak, hogy éltek. Feláldozták egész életüket azért, hogy Allahhoz hívjanak. Ők azok, akik erőfeszítéseket tettek egész életükben azért, hogy eljuttassák az emberekhez azt, ami reményt ad az életben.

Ezért amikor jót cselekszünk, akkor hálát kell adnunk Allahnak, és fohászkodjunk, hogy azok közé tartozzunk, akik tényleg jóravalók.
A Koránban találjuk a jóravalók jellemzőit. Például a Könyvvel rendelkezőkről ezt találjuk:

„Ők nem mind ugyanolyanok. Van egy közösség a Könyv Népe között, akik igaz úton járók, és Allah ájáit olvassák az éjszaka óráiban, és leborulnak. Hisznek Allahban és az Utolsó napban, és megparancsolják azt, ami helyes, és megtiltják azt, ami helytelen, és igyekeznek a jótettekben. És ők azok, akik az igazak közé tartoznak. És bármi jót is tesznek, nem lesz tőlük megtagadva. És Allah ismeri az istenfélőket.” (3: 113-115)

A sejk itt felhívta a figyelmet arra, hogy cselekedetei alapján ítéljük meg az embert, mindenkit külön-külön, nem általánosítva.
Természetesen ez a Könyvvel rendelkező társaság, akiről a fenti áják szóltak, felismerték a Próféta (béke legyen vele) küldetését, és követték őt.

Milyen gyümölcsei vannak a jóravalóságnak? Nem akármilyen gyümölcsök azok, amelyeket szakajthatunk, ha erre az útra lépünk. Először is a Koránban a következőt mondja Allah arról a rangról, amit elérhetnek a jóravalók:

„Az, aki engedelmeskedik Allahnak és a Küldöttnek, ők azok, akik azokkal lesznek, akikre Allah kiárasztotta a kegyelmét: a prófétákkal, az igazakkal, a mártírokkal, és a jóravalókkal. És milyen kitűnő társak ezek!” (Korán 4: 69)

Tehát nem akármilyen csoport tagjai lehetünk, ha ezen az úton járunk.
A jóravalóság gyümölcse az is, hogy a jócselekedet biztonságot ad azoktól a dolgoktól, amitől fél az ember, és a szomorúságtól. Allah azt mondta:

„…Tehát aki hisz, és jókat cselekszik, ők nem fognak félni, és nem fognak szomorkodni.” (Korán 6: 48 alapján)

Sokan vagyunk úgy, hogy beletemetkezünk a gondjainkba. Magam is tapasztaltam, hogy ha ilyenkor a jócselekedet útját folytatjuk, és félretesszük a gondjainkat, akkor Allah megnyugvást ad a szívünknek. Allah leveszi rólunk a terhet. Érdemes tehát ezen az úton járni.
A javítás, a jóság Allah könyörületének és megbocsátásának az útja is egyben.

„…És ha megbékültök, és félitek Allahot, akkor bizony Allah Megbocsátó, Irgalmas.” (Korán 4: 129 alapján)

Egy másik ájában ez áll:

„Uratok ismeri a legjobban azt, ami bennetek van. Ha jóravalók vagytok, akkor bizony Ő Megbocsátó azokhoz, akik gyakorta fordulnak Hozzá bűnbánattal.” (Korán 17: 25)

Allah nem hagyja elveszni a javítók jutalmát. Allahnál őrzött az ő jutalmuk. E téren mi muszlimok óriási előnyben vagyunk, mert nem az evilág jutalmára, hanem egyedül Allahtól remélünk jutalmat, és Tőle remélhetünk is. A Koránban ez áll:

„És azok, akik szilárdan ragaszkodnak a Könyvhöz, és megtartják az imát, bizony, Mi nem hagyjuk veszendőbe menni a jóra törekvők cselekedeteit.” (Korán 7: 170)

A jóravalók kiérdemlik Allah gyámolítását.

„Bizony, a Védelmezőm Allah, Aki leküldte a Könyvet, és Ő védelmezi a jóravalókat.” (Korán 7: 196)

Nem akármilyen védelem ez. Gondoljunk bele, nincs olyan hatalom a Földön, akinek a gyámolításával biztonságban lehetünk. Egyedül Allah az, aki a végtelen biztonságot adja nekünk, akármilyen körülmények között.
Fontos megemlíteni, hogy a jóravalók közösségét gyarapítanunk kell. A Koránban és a hadithokban is szó van arról, hogy ha többségben vannak a jóravalók, Allah nem pusztítja el az adott népet. És ennek a fordítottja is igaz.

„És Urad nem pusztított el egyetlen város sem igazságtalanul, amelynek a népe jótevő volt.” (Korán 11: 117)

A jóravalóság következménye a Föld öröklése.

„És bizony, megírtuk a Zabúrban, az Emlékeztető után, hogy jóravaló szolgáim fogják örökölni a Földet.” (Korán 21: 105)

Ebben hinnünk kell, a bizonyosság szintjére kell ezt emelni. És tennünk kell ennek érdekében. amánahként adta nekünk Allah ezt a Földet, és a jóság, és az igazságosság őrzői lehetünk.

Nagyon köszönjük a sejknek ezt a beszédet. Fohászkodom, hogy segítsen minket Allah ezen az úton, és tegyen minket mindig hálássá, amikor jócselekedetet sikerül tennünk azért, hogy még további jócselekedethez vezessen minket, majd a Paradicsom lakói lehessünk.
Allah áldjon benneteket.

Fordította: Guessous Zekeria